A magunk sütötte kuglófnak nincsen párja. Az egyik legkedveltebb kevert tésztás sütemény, nem véletlenül, mert szinte elronthatatlan és viszonylag kevés hozzávalóból is igen ízletes és kiadós a végeredmény. Valódi ünnepi desszert lehet, de az egyszerű hétköznapokat is feldobja egy csésze tea, kávé vagy habos kakaó kísérőjeként. Ma egy citrusos változatot sütöttem, melyet a fanyar ízű citrom és az édes áfonya találkozása tesz ellenállhatatlanná. Jó szívvel ajánlom a húsvéti asztalra, üde ízével és vidám színével a vendégek kedvence lehet.
Áfonyás-citromos kuglóf
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 citrom reszelt héja
- 1/2 citrom leve
- 4 tojás
- 25 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- pici só
- 5 dkg szárított áfonya
- máz:
- 12 dkg porcukor
- kevés citromlé
Elkészítése:
- Habosra keverjük a vajat a porcukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal és citromlével, menet közben egyenként hozzáadjuk a tojásokat is.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, pici sóval és beleszitáljuk a tojásos, vajas masszába, az egészet jól összedolgozzuk.
- A masszát kivajazott, kilisztezett, közepes méretű kuglóf formába öntjük, előmelegített sütőben 160C-on kb. 50 perc alatt készre sütjük. (sütési idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő!)
- A mázhoz a porcukrot a citromlével habosra keverjük, majd a kihűlt kuglófra öntjük, áfonyával, citrommal díszítjük.