2014. június 29., vasárnap

Meggyes cobbler













A meggylekvár főzésekor kimaradt egy kis meggy, ezért ma meggyes édességet, cobblert (jelentése: szuszter) készítettem belőle. A cobbler a világ talán legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető gyümölcsös pitéje, amit még készakarva sem lehet elrontani, a végeredmény pedig fenomenálisan finom. Amerikai eredetű édesség, jellemzője, hogy viszonylag sok gyümölcsre kevés tészta kerül, melyet addig kell sütni, amíg az aranybarna ropogós réteg alatt az édes, ragacsos, fortyogó gyümölcs illata be nem lengi a házat. A gyümölcsöket kedvünk és ízlésünk szerint lehet egymással variálni, szinte az összes szezonális gyümölcs, az eper, málna, áfonya, barack, szeder, meggy, cseresznye, körte, ribizli, egres, szilva  mind-mind jó hozzá. Ideális nyári desszert, de aki télen is megkívánja fagyasztott gyümölcsből elkészítheti.

Elkészítési idő: 50 perc


Meggyes cobbler 

Hozzávalók:

tészta:


  • 25 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1,5 dl habtejszín
  • 1 tojás
  • csipet só

töltelék:


  • 50 dkg magozott meggy
  • 1/2 citrom leve
  • 2-3 ek barnacukor
  • 1 vaníliás cukor
  • ízlés szerint fahéj
  • 2 ek keményítő

tetejére:


  • 2 ek barnacukor
  • mandulapehely

Elkészítése:

  1. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, cukrot és a csipet sót, a felkockázott hideg vajat gyorsan elmorzsoljuk benne.
  2. A tojást elkeverjük a tejszínnel, a lisztes keverékhez adjuk, tésztát gyúrunk belőle.
  3. A meggyet egy közepes méretű (kb 20x30 cm) sütőedény aljába öntjük, megszórjuk a cukrokkal, fahéjjal, ráfacsarjuk a citromlevet, végül összekeverjük a keményítővel. 
  4. Kis közöket hagyva, rákanalazzuk a tésztát a gyümölcsre, mely sütés közben nagyrészt összenő. 
  5. Tetejét meghintjük barnacukorral és mandulapehellyel
  6. Előmelegített sütőben 180°C-on 40-45 percig sütjük. 
  7. Langyosan tálaljuk, tejszínt vagy egy gombóc vaníliafagylaltot is adhatunk mellé.








2014. június 28., szombat

Darabos meggylekvár














háttérben az őrző-védő szolgálat 


Lassan vége a meggyszezonnak, nálunk legalábbis már teljesen leérett a meggy, ma szedtem le az utolsó szemeket a fáról. Került a mélyhűtőbe belőle, de főztem néhány üveg meggylekvárt is, vajas kalácsra, süteménybe jó lesz majd a télen. Most hosszú ideig tartó lekvárfőzésre nem szántam rá magam, így maradt a dzsemfixes változat. Gyors lekvárok esetében én nem szeretem, ha az teljesen zselés állagú, ezért csak másfél tasaknyi dzsemfixet szórtam bele, de a receptben az eredeti mennyiséget tüntettem fel. Ez most egy teljesen alap változat, sem csokoládé, sem alkohol, sem egyéb fűszer nem került bele. Mivel darabos lekvárról van szó, így a meggyszemeket rusztikusra hagytam, csak egy kicsit átnyomkodtam a krumplitörővel, de lehet a gyümölcsöt apróbbra darabolni vagy akár teljesen pürésíteni is, attól függően, ki hogy szereti és mire kívánja majd elhasználni. Kevés kimaradt, így meg is bizonyosodhattam arról, hogy nagyon finomra és szaftosra sikerült, nem veszítette el a lekvár jellegét. Pont olyan lett, mint amilyennek szerettem volna.

Elkészítési idő: 45 perc

Darabos meggylekvár

Hozzávalók:


  • 2,5 kg meggy (kimagozva, tisztán mérve)
  • kilónként 25-40 dkg cukor vagy édesítőszer (a gyümölcs savasságától és ízléstől függően)
  • 2 cs 3:1 Dr Oetker dzsemfix szuper

Elkészítése:
  1. A meggyet leszárazzuk, kiválogatjuk, megmossuk, 1 óra hosszára hideg vízbe áztatjuk, hogy az esetleges "lakók" eltávozzanak belőle, majd kimagozzuk, egy lábasba tesszük. 
  2. Krumplitörővel alaposan megnyomkodjuk, hogy összetörjenek a szemek vagy botmixerrel darabosra dolgozzuk.
  3. Hozzáadjuk a cukrot, felforraljuk, a gyümölcs érettségi állapotától függően kb 5-10 percig főzzük, közben a keletkező habot leszedegetjük.
  4. Hozzákeverjük a dzsemfixet, újból felforraljuk, zubogva főzzük további 1-3 percig.
  5. A lekvárt tisztára mosott, csírátlanított csavaros üvegekbe, peremig töltjük, rácsavarjuk a tetejét, 5 percre fejtetőre állítjuk, majd talpára visszafordítjuk..
  6. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.







2014. június 17., kedd

Kofa saláta










Hogy miért pont kofa, nem tudom. Így nevezte el a salátát, akitől a receptet kaptam. Talán, mert a harsányan ropogós, friss hozzávalókat a piaci kofáktól, árusoktól érdemes korán reggel beszerezni. Mediterrán jellegű saláta, nekem nagyon hasonlít a görög salátához, igaz abban nincs kapribogyó és juhsajt sem. Nálam most krémfehérsajt került bele, mivel eredeti fetát, ami juhsajtból készül, nem sikerült szereznem. Így önmagában, pirítóssal is kitesz egy ebédet vagy vacsorát, de jó hidegen, sült húsok mellé illik igazán.  

Elkészítési idő: 15 perc

Kofasaláta

Hozzávalók:


  • 1 kígyóuborka
  • 3-4 paradicsom
  • 2 paprika
  • 1/2 lilahagyma
  • pár szem olajbogyó
  • kevés kapribogyó

öntet:


  • 5 ek olívaolaj
  • 2 ek borecet
  • bors

tetejére:


  • juhsajt  

 Elkészítése:


  1. A zöldségeket megmossuk, megszárítjuk. Az uborkát, paradicsomot, paprikát nagyobb kockákra vágjuk, a lilahagymát szálasra szeleteljük.
  2. Egy tálban összeforgatjuk a zöldségeket és a hagymát, kicsit sózzuk, rálocsoljuk az öntetet, összekeverjük.
  3. Rámorzsoljuk a juhsajtot, kis időre hűtőbe tesszük.








2014. június 16., hétfő

Chilis joghurtban pácolt csirke lilahagymás paradicsomsalátával














Nyári időszakban nagy keletje van a pácolt húsoknak, amit aztán a kerti grillen, vidám poharazgatás közben szép piros-ropogósra süthetünk. Én szeretek az év minden szakában tejben, joghurtban pácolni, mert így a szárazabb húsokból is, mint a csirkemell egy ízletes, szaftos fogás nyerhető, amihez nem kell feltétlen még a grillsütőt sem begyújtani, a tűzhelyre helyezett grillserpenyő is megteszi. Néhány óra alatt a joghurt és a citrom megteszi hatását. Mai kísérletezgetésem eredményeként omlósan puha, szaftos, enyhén csípős csirkenyársat ebédeltünk jól behűtött hagymás paradicsomsalátával. A pácolási időt leszámítva nem tartott sokáig az elkészítése, mégis különlegesen finom és ízletes volt.


Elkészítési idő: 30 perc
Pácolás:  2-3 óra


Chilis joghurtban pácolt csirke lilahagymás paradicsomsalátával


Hozzávalók:

  • 1 nagy csirkemellfilé

pác:


  • 40 dkg joghurt
  • 1 salotta hagyma
  • 2-3 g fokhagyma
  • 1 citrom
  • chili pehely
  • 2 ek méz
  • frissen őrölt bors

paradicsomsaláta:


  • paradicsom
  • lilahagyma
  • bruschetta fűszerkeverék (vagy bármilyen más, paradicsomhoz illő fűszer)
  • olívaolaj
  • sós-cukros-ecetes salátalé

Elkészítése:

  1. A csirkemellet kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
  2. A joghurtot egy tálban simára keverjük, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott salotta hagymát, zúzott fokhagymát, chili pelyhet, citrom lereszelt héját és ízlés szerinti levét. Belecsorgatjuk a mézet, hozzáadjuk a felkockázott húst, összeforgatjuk és néhány órára a hűtőbe tesszük.
  3. Grillserpenyőbe kevés olajat hevítünk és megsütjük rajta a pácból kiszedett, lecsöpögtetett húsdarabokat. Nyársra is húzhatjuk, úgy mutatósabb. Sütésnél vigyázzunk, mert a joghurt könnyen megég.
  4. A paradicsomsalátához felkockázzuk a lilahagymát, tálkába téve kicsit megsózzuk, hogy elvegye az erejét. Közben felkarikázzuk a paradicsomokat, és a lilahagymával rétegezve tálba rakjuk, majd leöntjük a sós-cukros-ecetes salátalével, kis időre a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízei. Tálalásnál a lilahagymás paradicsomkarikákat szépen elrendezzük egy tányéron, meghintjük a fűszerkeverékkel, meglocsoljuk kevés olívaolajjal és még megszórhatjuk friss bazsalikomlevéllel is. 
  5. A hús mellé sült burgonyát kínálunk és a paradicsomsalátával tálaljuk. 







2014. június 15., vasárnap

Köménymagos-sós kocka










Ma mindenképpen sütni szerettem volna. A gulyásleves után egy gyors, egyszerű, sós rágcsálnivalót gondoltam, amire még délután is rájárkálhat az ember. Ez lett belőle. Kitűnően csúszik utána egy korsó jéghideg sör.

Elkészítési idő: 80 perc


Köménymagos sós kocka

Hozzávalók:


  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg vaj vagy margarin
  • 2 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1 tk só
  • 1 mk őrölt bors

tetejére:


  • 1 ek egész kömény
  • durva szemű só

Elkészítése:

  1. A lisztbe belekeverjük a sót és a törött borsot, összemorzsoljuk a vajjal vagy margarinnal.
  2. Hozzáadjuk a tojások sárgáit és a tejfölt, sima tésztává gyúrjuk.
  3. Fóliába csomagolva a hűtőben 1 óra hosszat pihentetjük.
  4. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, tetejét megkenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, egyenletesen megszórjuk a köménymaggal és a sóval.
  5. Éles késsel vagy derelyemetszővel egyforma négyzetekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
  6. Előmelegített sütőbe tolva szép pirosra sütjük.

Jó étvágyat!

* * * 


kilóg a "lóláb" ... 



... a tulajdonos ...  Pindi, aki  - Bolditól eltanulva - szintén a madáretetőbe menekül a forróság  elől. 









2014. június 14., szombat

Házi zöldséges májgombócleves
















Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy melyek a kedvenc ételeim, ez a leves az első ötben biztosan benne lenne. Nagyon szereti a család is, sokszor kerül terítékre, amikor nincs időm fél óránál többet szánni az ebéd vagy vacsorafőzésre. Mikor pedig megjelenik a piacon a zsenge borsó és sárgarépa, akkor bizony rá kell állnom a sorozatgyártásra, mert a májgombóc íze annyira passzol ezekhez a friss zsengékhez, hogy hetekig nem tudjuk megunni. Bevallom, én nem szeretem a mirelit gombóckákat, nyomában sem léphetnek a házi készítésűnek és nekem az sem tetszik bennük, hogy olyan katonásan egyformák és kicsik, mert mi a jó méretes, rusztikusan kinéző "egyedeket" szeretjük, amibe olyan jól esik egy nagyot beleharapni és abban a pillanatban már érezni is a szájban szétomló ízharmóniát. A májgombócot is többféle képen, ízlésnek megfelelően lehet készíteni. Én nem teszek bele sem hagymát, sem zsemlét, grízt meg végképp nem, mert nálunk a grízes változat nem ment át a házi teszten. Mindig friss csirkemájból készítem, májkrém szóba sem jöhet. Szerintem a jó májgombóc kellően puha, remegős és kicsit kiérezhetően fűszeres. Én mindig csinálok egy-két gombóccal próbafőzést, mielőtt az egészet a levesbe szaggatnám, így biztosan tudom, hogy jó-e az íze és az állaga, ha bármelyik nem megfelelő akkor még lehet korrigálni rajta. Gyakorlatlanabb háziasszonyoknak is ajánlom, hogy próbálkozzanak vele, sokkal, de sokkal finomabb, mint amit a boltban lehet kapni.      

Elkészítési idő:  30 perc

Házi zöldséges májgombócleves

Hozzávalók:

leves:
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 2 maréknyi zöldborsó
  • 1-1,5 liter húsleves  (vagy víz + leveskocka)
  • bors
  • petrezselyem

májgombóc:

  • 4-5 csirkemáj
  • 1 tojás
  • 1 ek olaj
  • 1 ek liszt
  • zsemlemorzsa
  • bors
  • majoránna
  • apróra vágott petrezselyem

Elkészítése:

  1. A felkockázott répákat és a borsót kevés olajon átforgatjuk, pici vizet öntve alá, fedő alatt félpuhára pároljuk. 
  2. Felöntjük a húslevessel, ha felforrt beleszaggatjuk a májgombócot.
  3. Néhány percet lassú tűzön főzzük. 
  4. Vegyünk ki egy májgombócot a levesből, vágjuk ketté és ha a belseje már sehol nem rózsaszínes, akkor biztosan megfőtt.  
  5. Májgombóc elkészítése: az elkapart csirkemájakat egy tálkába tesszük, hozzáütjük a tojást, hozzáadjuk a fűszereket, 1 evőkanál lisztet és annyi zsemlemorzsát, hogy se túl kemény, se túl lágy ne legyen a masszánk. (vigyázat, még dagadni fog, ha túl sok a zsemlemorzsa, akkor kemény lesz a májgombóc, ha meg túl kevés, széteshet a levesben) 
  6. Hozzákeverjük az olajat és az apróra vágott petrezselymet. 
  7. Hűtőben negyed-fél órát pihentetjük. 
  8. Az elkészült levest, ha kell még sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk. 







2014. június 13., péntek

VISSZATÉRÉS + Mozaikos epres













Úgy látszik szerencsés nap számomra ez a mai   ...  péntek 13. Nem terveztem ilyen hosszúra a távolmaradást, de először a számítógép romlott el, aztán pedig hetekig tartó, igen fájdalmas hát,- és derékfájással küszködtem. Bár sütöttem, főztem, de fotók nem mindenről készültek, mert a fájdalom miatt nem tudtam a fényképezéshez hajolgatni, sokszor még kedvet sem éreztem hozzá, pedig ez ritkán fordul elő velem. Egy légiesen könnyű, habos desszertet hoztam, bár az eperszezonnak szinte napokon belül vége, de ezt az édességet még érdemes elkészíteni, ráadásul kimaradt tojásfehérjéinket is felhasználhatjuk hozzá. Az összeállítás alig pár percet vesz igénybe, nnnaa igen, a fagyasztási időt azt azért nehéz kivárni, mert már folyékony állapotában is legszívesebben bekanalazná az ember. Mire megdermed, az aljára lesüllyedt eper szép mozaik mintát képez benne, így nem csak finom, de ezáltal nagyon mutatós is lesz.      

Elkészítési idő: 30 perc
Pihentetés: 2-4 óra

Mozaikos epres

Hozzávalók:

  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 10 dkg víz
  • 6 lapzselatin
  • 1 citrom
  • 50 dkg eper
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojásfehérje


Elkészítése:

  1. Összekeverjük a vizet a cukrokkal, tűzre téve addig kevergetjük, míg azok feloldódnak a vízben. Félretesszük hűlni.
  2. Közben hideg vízben beáztatjuk a lapzselatint, amikor kellően megpuhult csomó mentesre keverjük a cukros vízzel.
  3. A megtisztított, megmosott eperből néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit kicsit megnyomkodjuk villával, megcsepegtetjük néhány csepp citromlével és ráreszeljük a citromhéjat is.
  4. Ráöntjük a zselatinos masszát, jól összekeverjük.
  5. A felvert tojásfehérjéhez óvatosan hozzákeverjük a simára elkevert tejfölt.
  6. A masszát egy megfelelő méretű, magasabb, előzőleg folpackkal kibélelt formába öntjük, így dermedés után könnyebb lesz kivenni. 
  7. Dermedésig hűtőbe vagy mélyhűtőbe tesszük.
  8. Eperszemekkel, citromfűvel, mentával díszítjük, szeletekre vágva kínáljuk.