A nagy klasszikus húsvéti sütemények mellett helye van az ünnepi asztalon, a falatnyi aprósütiknek is. Minden évben készítek linzert, mert nagyon kiadós, jól variálható, mutatós. Csináltam már hagyományos lekvárost, citromkrémest, tojáslikőröst és most sorra került végre a mogyorókrémes is. Idén is ünnepi, nyuszi mintázatot kapott pici rózsaszín orrocskával. Fém dobozba tárolva sokáig eláll, napokkal előbb is elkészíthetjük, lesz ideje kicsit megpuhulni, finomabbá válni. Gyerekeknek is biztosan tetszeni fog.
Mogyorókrémes nyuszikeksz
Hozzávalók:
kb 35-40 darabhoz
tészta:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg puha vaj
- 7,5 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 tk vanília kivonat
- csipet só
továbbá:
- mogyorókrém
- rózsaszín szív alakú díszítő cukorka
Elkészítése:
- A puha vajat habosra keverjük az átszitált porcukorral, hozzáadjuk a vanília kivonatot és a tojássárgákat, tovább keverjük.
- Adagonként hozzáadjuk a csipet sóval elkevert, átszitált lisztet is, sima tésztává dolgozzuk.
- 2 szilikonos sütőpapír között 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, hűtőbe tesszük 30 percre.
- A tésztát korong alakúra kiszúrjuk, felét középen nyuszifej alakú kiszúróval kiszúrjuk.
- A leeső részeket újra gyúrjuk és formázzuk, felhasználásig hűtőben tartjuk.
- A korongokat sütőpapíros tepsire rakjuk, előmelegített 170°-os sütőben kb 7-10 percig sütjük, míg a tészta széle picit barnulni nem kezd.
- A tészta melegen törékeny, ezért 4-5 percet a tepsiben hagyjuk hűlni, majd rácsra téve kihűtjük teljesen.
- A korongok alját megkenjük mogyorókrémmel, majd ráhelyezzük az üres közepűt, összeragasztjuk.
- Szív alakú díszítő cukorkát helyezünk orrnak.