Néhány hónapja lett szenzáció ez a tészta a TikTok-on. A finn Jenni Häyrinen osztotta meg a receptet és mivel hihetetlen gyorsasággal lett népszerű, így vírusos tésztaként is elhíresült. Nálam most jött el a pillanat, hogy kipróbáljam. Olaszos ízvilág, görögös beütéssel. Rendkívül egyszerű, merész ízekkel teli, finom étel. Egy tepsibe kell tenni a paradicsomot, fetát, meglocsolni olívával, megszórni fűszerekkel és addig sütni, míg a sajt krémessé nem olvad, a paradicsomok pedig szétnyílva kiadják az édes, zamatos ízüket. A varázslatos szószt már csak össze kell keverni a kifőtt tésztával és már kész is az ízletes vacsora. Az eredeti recepthez képest én eszközöltem néhány változtatást. A feta sóssága miatt egyáltalán nem sóztam meg az ételt, a fokhagymát sem vágtam fel apróra, hanem a héját rajta hagyva sütöttem krémesre, a friss bazsalikomleveleket pedig a forró tésztával együtt forgattam a mártásba, ahol a hőtől azonnal megpuhult, de mégsem veszítette el az illatát, aromáját. Az étel egyébként még testre szabható is, adhatunk hozzá akár olajbogyót, sült csirkét, vagy egy marék rukkolát, spenótot is.
Sült fetás-paradicsomos tészta
Hozzávalók:
- 45 dkg tészta (orsó, penne, szarvacska, fussilli, kagyló)
- 20 dkg feta (legjobb az igazi görög feta)
- 50 dkg édes koktélparadicsom
- 4-5 g fokhagyma
- chilipehely (opcionális)
- frissen őrölt bors
- szárított oreganó
- friss bazsalikom levelek
- olívaolaj
- parmezán
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
- Egy sütőtálba vagy tepsibe öntjük a koktélparadicsomokat, meglocsoljuk olívaolajjal, borsozzuk, megszórjuk oregánóval, összeforgatjuk.
- A sütőtál közepébe helyezzük a fetát, meghintjük frissen őrölt borssal, oreganóval, chilipehellyel, meglocsoljuk olívaolajjal.
- A fokhagymagerezdeket hámozatlanul a paradicsomok közé dugdossuk.
- A tálat betesszük a sütőbe, kb 30-45 perc alatt krémesre sütjük a fetát és jó szaftosra a paradicsomot.
- Közben a tésztát lobogó sós vízben "al dentére" főzzük.
- A tészta főzővizéből keveset félreteszünk, a tésztát leszűrjük.
- A megsült fetát, paradicsomot, héjából kinyomkodott sült fokhagymát villával darabosra törjük, összekeverjük, kevés tésztafőző vízzel higítjuk, hogy krémesebb legyen.
- Hozzáforgatjuk a meleg tésztát és friss bazsalikomleveleket, melyek a tészta hőjétől azonnal meg is fonnyadnak.
- A tésztát forrón kitálaljuk, tetejére még parmezánt reszelhetünk.