2022. március 20., vasárnap

Túrós zsemlék

 














Pihe-puha tésztájú túrós zsemlét készítettem ma. Hetek óta túrós batyura vágytam, de nem volt időm elkészíteni, így egyik reggel munkába menet gondoltam, hogy veszek egyet az útba eső közértben. Sajnos a mindenféle válság már a péksüteményeket is (rég) elérte, alig tenyérnyi méretűek, - de annál drágábbak - szinte elvesznek az apró papírzacskóban. Ezen bosszankodva elhatároztam, hogy sütök én olyan nagyot és finomat otthon, amilyet régen is árultak. Aztán a neten kutakodva belefutottam ebbe a receptbe, a leírást olvasva és a videót megnézve jónak tűnt, így a batyuból zsemlék lettek. A formázása nem bonyolult, de kicsit időigényes, cserébe viszont tényleg finom és dekoratív édességet kapunk. Az eredeti receptben lévő töltelék nekem nem volt megnyerő - túró összekeverve baracklekvárral - így megalkottam hozzá a saját töltelékemet. Mikor kisültek, szép nagyok és pufik lettek, ezeket aztán rögtön észre lehet venni és túró is van bennük bőven.  

A recept innen, megnézhető a formázás is.  


Túrós zsemlék

Hozzávalók:

tészta:

  • 2,5 dl meleg tej
  • 11 gramm porélesztő
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 8 dkg puha vaj
  • 1 tk só
  • 60 dkg liszt

töltelék:

  • 25 dkg túró
  • 2 ek cukor
  • 1 cs bourbon vaníliás cukor
  • 2 csapott ek búzadara
  • 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
  • csipet só

teteje kenéséhez:

  • 1 tojássárgája
  • 1 ek tej


Elkészítése:

  1. A meleg tejet egy nagy tálba öntjük, beleszórjuk a porélesztőt, cukrot, összekeverjük, főliával lefedve 10-15 percig állni hagyjuk.
  2. Hozzákeverjük a tojásokat és a sót.
  3. Hozzáöntjük a liszt felét, összekeverjük, egy ragacsos masszát kapunk.
  4. Hozzáöntjük a liszt másik felét, lágy, ruganyos tésztát gyúrunk belőle.
  5. A végén hozzágyúrjuk a puha vajat is.
  6. A tésztát kivesszük a tálból, jól átgyúrjuk, gombóccá formázzuk.
  7. Tiszta tálba téve fóliával letakarjuk, 1 órát kelesztjük.
  8. Közben elkészítjük a tölteléket: a túrót villával kicsit összetörjük, hozzákeverjük a sót, búzadarát és a cukrokat, belereszeljük a citrom héját.
  9. Összekeverjük, állni hagyjuk.
  10. A megkelt tésztából kinyomjuk a levegőt, néhány mozdulattal átgyúrjuk.
  11. A tésztát kettévágjuk, 2 rudat sodrunk belőle, melyeket 6-6 egyenlő részre osztunk, kigombócozzuk.
  12. A gomócokat lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, minden oldalát a közepe felé behajtjuk, másik oldalára átfordítjuk.
  13. Középre halmozunk 1 teáskanálnyi tölteléket, sarkait összefogjuk, széleit jól összenyomkodjuk.
  14. Az összenyomkodott részekkel lefelé a batyukat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
  15. Letakarva 10-15 percig kelesztjük.
  16. Tetejét megkenjük a felvert tejes tojással.
  17. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 20-25 percig sütjük.
  18. Még melegen meghintjük porcukorral.





2022. március 13., vasárnap

Mandarin mázas kuglóf

 












Nagyon régen sütöttem már kuglófot és húsvét közeledtével eszembe jutott, hogy kipróbálok egy újabb változatot, mint amit sütni szoktam. A recept Jamié, ami garancia arra, hogy biztosan nem csalódunk a végeredményben. Nagyon ízletes, szaftos és puha, igazán ünnephez méltó sütemény. Gazdag aromáihoz nagyon jól illik a citrusos máz és a friss mandarin íze. Nekem most nagyon szép lédús és édes gyümölcsöt sikerült vásárolnom hozzá a kedvenc piacomon, ráadásul hihetetlenül élénk narancs színben is pompázik. Elkészítése hihetetlenül egyszerű és mégis különleges, kiadós édesség.  


Mandarin mázas kuglóf

Hozzávalók:

tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg puha vaj
  • 25 dkg méz
  • 20 dkg darált mandula
  • 1 ek vanília paszta (vagy 1-2 tasak vaníliás cukor)
  • 2 bio mandarin reszelt héja
  • 6 nagy tojás
  • 2 tk sütőpor
  • csipet só

máz:

  • 10 dkg átszitált porcukor
  • 1 mandarin kifacsart leve


Elkészítése:

  1. A liszthez hozzáadjuk a csipet sót, sütőport, elmorzsoljuk benne a puha vajat.
  2. Hozzáöntjük a mézet, darált mandulát, vanília pasztát.
  3. Belereszeljük 2 mandarin héját és hozzáütjük a tojásokat.
  4. Robotgéppel jól összedolgozzuk.
  5. Kivajazott kuglóf formába öntjük a masszát.
  6. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 30-35 percig sütjük. (tűpróba!)
  7. A kuglófot rácson hagyjuk kihűlni.
  8. Máz: az átszitált porcukorhoz annyi mandarin levet keverünk, hogy sűrű, de kissé folyós mázat kapjunk, rácsorgatjuk a kuglófra.
  9. Megvárjuk, míg a máz megdermed, mandarinnal díszítjük.