2025. július 3., csütörtök

Citrom posset









Az egyik legjobb, éttermi stílusú nyári desszert, mely otthon is pillanatok alatt elkészíthető. A posset egy könnyed tradicionális angol édesség. Amennyire gyorsan elkészül, pont annyira lenyűgöző is. Egy bársonyosan krémes, elegáns, citrusos nyalánkság, mely mindösszesen 3 összetevőből áll. Mikor a meleg tejszínt összekeverjük a citromlével, kémiai reakcióba lép vele és túrós állagúvá válik. Engem kicsit a citromos krémtúróra emlékeztet az íze és az állaga is. Citromhéjak helyett üvegkelyhekbe is tölthetjük a krémet, bármilyen szezonális gyümölccsel, tejszínhabbal tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!     

Citrom posset

Hozzávalók:

  • 4 citrom
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 8 dl tejszín
  • 20 dkg cukor (ízlés szerint  több vagy kevesebb is lehet)
  • 1-2 tk vanília aroma (opcionális)

 Elkészítése:

  1. Egy lábasban összekeverjük a tejszínt, cukrot, reszelt citromhéjat.
  2. Alacsony lángon felforraljuk, mikor gyöngyözni kezd még kb 5-10 percig főzzük. 
  3. Közben a citromokat megfelezzük, levét kifacsarjuk, a belső, hártyás részét kikapargatjuk.
  4. A citromlevet átszűrjük.
  5. A tejszínes krémbe belekeverünk 1 dl citromlevet és a vaníliát.
  6. Negyed órát állni hagyjuk, majd átszűrjük, hogy a reszelt citromhéj ne kerüljön a desszertbe.
  7. Az üres citromhéjakba töltjük, 2-3 óra hosszára - de még jobb, ha egy éjszakára - hűtőbe tesszük.
  8. Közvelen tálalás előtt 1-1 szem málnával, vagy más bogyós gyümölccsel, citromfűlevélkével díszítjük.