Egy nagyon gyors és könnyű, lágyan krémes sós falatka, akár előételnek, akár levezetésként a finom húsvéti sonka és főtt tojás után. Gyakorlatilag 10 perc az összeállítása és már előző nap is bátran elkészíthetjük, mert eláll a hűtőben. Ünnepekre, vendégváráshoz nekem nagy kedvenceim az ilyen harapásnyi falatok, így azok is kóstolhatnak valamit az ünnepi asztalról, akik esetleg vegetáriánusok vagy csak diétásabban étkeznének. A receptet - némi módosítással - a Kifőztük gasztromagazinból kölcsönöztem, Katakonyha alkotása.
Szalámis sajtgolyók
Hozzávalók:
- 25 dkg mascarpone
- 12 dkg reszelt kemény sajt (nálam vegyesen: gouda és vörös cheddar)
- 5 dkg téliszalámi
- 5-6 szál petrezselyemzöld
- 1 pici chili (elhagyható)
- só
- bors
forgatáshoz:
- durvára darált dió
- reszelt cheddar
- apróra vágott snidling
Elkészítése:
- Késes robotgépbe tesszük a krémsajtot, reszelt sajtokat, darabokra vágott szalámit, fűszereket és alaposan összedolgozzuk. (sóval vigyázzunk, mert a szalámi és a sajt is sós!)
- A masszába keverjük a finomra aprított petrezselymet és chilit.
- Fél órára hűtőbe tesszük, vizes kézzel tetszés szerinti golyókat formálunk belőle.
- Durvára vágott dióba, reszelt sajtba, aprított snidlingbe forgatjuk.
- Tálalásig hűtőben tároljuk.
- Friss pirítóst és zöldségeket kínálunk mellé.