2018. március 31., szombat

Szalámis sajtgolyók














Egy nagyon gyors és könnyű, lágyan krémes sós falatka, akár előételnek, akár levezetésként a finom húsvéti sonka és főtt tojás után. Gyakorlatilag 10 perc az összeállítása és már előző nap is bátran elkészíthetjük, mert eláll a hűtőben. Ünnepekre, vendégváráshoz nekem nagy kedvenceim az ilyen harapásnyi falatok, így azok is kóstolhatnak valamit az ünnepi asztalról, akik esetleg vegetáriánusok vagy csak diétásabban étkeznének. A receptet - némi módosítással - a Kifőztük gasztromagazinból kölcsönöztem, Katakonyha alkotása. 


Szalámis sajtgolyók

Hozzávalók:

  • 25 dkg mascarpone
  • 12 dkg reszelt kemény sajt (nálam vegyesen: gouda és vörös cheddar)
  • 5 dkg téliszalámi
  • 5-6 szál petrezselyemzöld
  • 1 pici chili (elhagyható)
  • bors

forgatáshoz:

  • durvára darált dió
  • reszelt cheddar
  • apróra vágott snidling

Elkészítése:

  1. Késes robotgépbe tesszük a krémsajtot, reszelt sajtokat, darabokra vágott szalámit, fűszereket és alaposan összedolgozzuk. (sóval vigyázzunk, mert a szalámi és a sajt is sós!)
  2. A masszába keverjük a finomra aprított petrezselymet és chilit.  
  3. Fél órára hűtőbe tesszük, vizes kézzel tetszés szerinti golyókat formálunk belőle.
  4. Durvára vágott dióba, reszelt sajtba, aprított snidlingbe forgatjuk.
  5. Tálalásig hűtőben tároljuk.
  6. Friss pirítóst és zöldségeket kínálunk mellé.







2018. március 30., péntek

Színes, foltos keksztojások



















Idén a szokásos linzer helyett ezeket a kis színes tojáskekszeket sütöttem, igaz kicsit idő,- és munkaigényesek, de különlegesek lettek. Az ötletet a neten találtam és megtetszett. Biztosan szebbre is meg lehetett volna csinálni, ha nem a hajnali órákban pepecselgettem volna velük, de attól még igazán finomak. Nekem nem volt itthon barna ételfestékem, ezért kakaóporral oldottam meg "foltozás"-t, azzal is jól működött. Gasztro-ajándéknak is el tudom képzelni, kis celofán tasakokba csomagolva, esetleg mellé még egy házi tojáslikőrt is lehet gyorsan gyártani. Az elkészítésről alább mellékeltem egy kis videós segítséget, hátha kedvet kap valaki hozzá és megsüti a vendégeknek, locsolóknak. 


Színes, foltos keksztojások

Hozzávalók:
kb 40 db-hoz

tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 1 tk vanília esszencia
  • csipet só

színes tojáshab:

  • 1 tojásfehérje
  • 25 dkg átszitált porcukor
  • 1 tk citromlé
  • színes ételfesték

folt készítéséhez:

  • barna ételfesték (nálam 1 ek keserű kakaópor)
  • víz
  • ecset

Segítség az elkészítéshez:



Elkészítés:

  1. A lisztet, sót, porcukrot összekeverjük, elmorzsoljuk benne a puha vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, reszelt citromhéjat, vanília kivonatot, 1-2 ek vizet, tésztává gyúrjuk.
  2. Fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe rakjuk.
  3. Enyhén lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, tojás alakú kiszúróval kiszaggatjuk.
  4. Sütőpapíros tepsibe téve, 180°C-on kb 10-12 perc alatt világosra sütjük. (sütőfüggő!)
  5. A kekszeket teljesen kihűtjük!
  6. A színes tojáshabhoz felverjük a fehérjét, félidőben több részletben hozzáadagoljuk a porcukrot és a citromlét.
  7. Ha a hab túl kemény lenne, kevés vizet keverjünk bele, hogy tudjon majd terülni.
  8. A tojáshabot annyi felé osztjuk, ahány színt készíteni szeretnénk, - majd cseppenként adagolva, a kívánt szín eléréséig  - megszínezzük a tojáshabokat, elkeverjük a festéket.
  9. A színes tojáshabokat csöves nyomózsákokba töltjük.
  10. A kekszek szélét megrajzoljuk, majd a belső részt is kitöltjük.
  11. A tojáshabot 6-8 órán át hűvös helyen száradni hagyjuk.
  12. A foltok elkészítéséhez az ételfestéket vagy kakaóport kikeverjük egy kis vízzel és ecset segítségével ráfröcsköljük a tojásokra, hagyjuk teljesen megszáradni.





2018. március 21., szerda

"Tavaszi kert" hummusz



















Hummusz, avagy csicseriborsókrém, a közel-keleti konyha legismertebb és egyben legrégebbi étele. Szuper egészséges, diétás, finom és villámgyorsan elkészül. Számtalan módon ízesíthető, jól variálható kence, de a tahini a lelke, azt semmiképp sem szabad kihagyni belőle. Alább adok tippet, a tahini házi változatához, ráadásul jóval olcsóbb is, mint a bolti. Én most a klasszikus arab hummuszt készítettem, de sok mindennel dúsítható még: curry, kurkuma, pirospaprika, petrezselyem, koriander, különböző zöldfűszerek, avokádó, kaliforniai vagy kápia paprika, sült fokhagyma, chili, cayenne bors. Az ízét el tudjuk vinni akár céklás, sütőtökös, édesburgonyás irányba is. Szóval csak a képzeletünk és az ízlésünk szab határt ennek a remek kencének az elkészítéséhez. Tápláló, nagyon jó fehérje és rost forrás, alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegeknek is ajánlott. Mivel kint most is szállingózik a hó, ezzel az étellel próbáltam ma a konyhámba csalogatni a tavaszt, hátha hamarabb megérkezik. 


"Tavaszi kert" hummusz

Hozzávalók:


  • 40 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
  • 1-2 g fokhagyma
  • 2-3 ek tahini (szezámpaszta)
  • 1 tk só
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1/2-1 ek citromlé (ízlés szerint)
  • 0,5-1 dl olívaolaj

tavaszi kerthez:


  • zsenge sárgarépa
  • hónapos retek
  • mini sárga színű paprika
  • párolt brokkoli

Elkészítése:

  1. A csicseriborsót leszűrjük, de a levét felfogjuk, folyó vízzel szűrőben átmossuk, lecsepegtetjük.
  2. Késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, tahinit, sót, római köményt, citromlevet, keveset a csicseriborsó felfogott levéből és olívaolajat.
  3. Az egészet összezúzzuk, krémesre kikeverjük.
  4. Az állagán a felöntőlé vagy olívaolaj hozzáadásával javíthatunk, az ízén pedig fűszerekkel és citromlével lehet finomítani. 
  5. Ne hígítsuk el, sűrű, főzelék állagúnak kell lennie! 
  6. A hummuszt egy kisebb edénykébe öntjük, egyenletesen elsimítjuk, kanál hátával "barázdákat" húzunk bele és "beültetjük" a tavaszi zöldségekkel.

TIPP:
ehhez a recepthez elegendő mennyiség

Ha nincs otthon tahini pasztánk készíthetünk házilag is: 100 gramm szezámmagot száraz teflon serpenyőben, rázogatva halvány zsemle színűre pirítunk. (ne égessük meg, mert akkor keserű lesz!) Ha kihűlt, késes robotgépbe tesszük, először csak szárazon porrá őröljük, majd néhány evőkanál olívaolajat hozzáadva krémesre dolgozzuk.

Ha nagyobb mennyiséget készítünk, amit nem használunk el azonnal, akkor lezárt üvegbe téve, hűtőben kb 1 hónapig eláll.








2018. március 19., hétfő

Fonott húsvéti tojás fészek kandírozott gyümölcsökkel



















Szeretem az olyan húsvéti ételeket, melyek kicsit formabontóak és némi csavarral feldobják az ünnepi hangulatot. Ilyen ez a koszorú alakú kis fészek süti is. Eredetileg csak simán akartam megfonni, ahogy a kalácsot szokás, de az észt kringel receptem adta végül az ötletet az elkészítéshez. Kandírozott gyümölcsök is kerültek a tésztába, melyek nem csak finom citrusos ízvilágot biztosítanak, de a tésztából kikandikálva látványosabbá is teszik azt. Szerintem az elkészítése sem ördöngősség, de kicsit időigényes. Mi langymelegre hűlve finom teavajjal megkenve ettük, de ha marad belőle, akkor jól átmelegítve pont olyan finom, mint frissen sütve. Csoki,- vagy cukortojás helyett hímes tojást vagy aprócska fürjtojást is ültethetünk díszítésnek a közepébe. 


Fonott húsvéti tojás fészek kandírozott gyümölcsökkel

Hozzávalók:

kovász:

  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 70 ml meleg tej
  • 3 dkg liszt

tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 50 ml meleg tej
  • 8 dkg cukor
  • 12 dkg olvasztott vaj
  • 3 tojássárgája
  • csipet só
  • 10 dkg kandírozott gyümölcs vegyesen (nálam: narancshéj és áfonya)

tészta kenéséhez:

  • olvasztott vaj

díszítéshez:

  • porcukor
  • csoki,- vagy cukortojás 

Elkészítése:

  1. Először elkészítjük a kovászt: langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot és a lisztet, felfuttatjuk.
  2. Az átszitált liszthez adjuk a cukrot, sót, meleg tejet, tojássárgáját, felfuttatott élesztőt és az olvasztott vajat.
  3. Tésztává gyúrjuk, kidagasztjuk, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  4. A kandírozott gyümölcsöket megvagdaljuk.
  5. Kevés vajat megolvasztunk a tészta kenéséhez.
  6. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 12 egyenlő részre osztjuk, egyenként vékony téglalappá nyújtjuk.
  7. Mindegyiket megkenjük az olvasztott vajjal, meghintjük a kandírozott gyümölcsökkel, hosszabb oldalánál fogva feltekerjük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön.
  8. Éles késsel hosszában végig vágjuk a tekercset úgy, hogy az egyik oldalán 1/2-1 cm-t egyben hagyunk, majd a tészta két szárát kifordítva koszorúvá fonjuk.
  9. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, - kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben még nőnek, nekem 1 gáztepsire 9 db fért el kényelmesen - közepükbe kisebb poharat vagy megmosott héjú tojást teszünk, hogy kelesztésnél ne tudjon összenőni a tészta, megmaradjon a lyuk.
  10. Letakarva további 35-40 percig kelesztjük.
  11. Sütés előtt kivesszük középről a poharat vagy a tojásokat, a tésztát lekenjük olvasztott vajjal.
  12. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 20-25 percig sütjük.
  13. A fészkeket rácson hagyjuk kihűlni, porcukorral megszórjuk, csokitojással vagy hímes tojással díszítjük.   









2018. március 2., péntek

Joghurtos, gyümölcsös pohárdesszert mangóval, banánnal és keksszel
















Egyszerű, néhány pillanat alatt elkészíthető poharas kanalazni való, ha édességre vágyunk. Itthon fellelhető alapanyagokhoz kerestem receptet egy kis délutáni desszerthez. Finom volt.


Joghurtos, gyümölcsös pohárdesszert mangóval, banánnal és keksszel

Hozzávalók:
2 adag / 230 ml űrtartalmú pohárhoz

  • 1 érett mangó
  • 1 érett banán
  • 2,5 dl joghurt (nálam görög)
  • 10 dkg kakaós keksz (nálam győri édes)
  • méz (vagy édesítőszer)

Elkészítése:

  1. A mangót meghámozzuk, felkockázzuk, - keveset félretehetünk belőle a díszítéshez - a felkarikázott banánnal együtt leturmixoljuk, ízlés szerinti mézzel édesítjük.
  2. A joghurtot is ízlés szerinti mézzel kikeverjük.
  3. A kekszet durvára törjük.
  4. Elkezdjük a rétegezést: a pohár aljára kekszet teszünk, rákanalazzuk a joghurtot, majd a gyümölcspépet, ezt még egyszer megismételjük. 
  5. Tetejét a félretett gyümölcskockákkal, pisztáciával, citromfűvel, mentalevéllel díszíthetjük.
  6. 5-10 perc állás  után már fogyaszthatjuk is.