2011. április 29., péntek

Kreatív blogger díj




A napokban újra díjat kaptam Főzőmasinától. Nagyon megtisztelő számomra, hogy szereti a blogomat és kreatívnak tart. Köszönöm neki!

10 dolgot kell elárulnom magamról, amit szeretek csinálni, és továbbadni a díjat 10 bloggertársnak, akiket látogatok és kreatívnak tartok. Nos itt rögtön meg is szegném a szabályokat. Mint már többször írtam a továbbadással mindig az a gondom, hogy mire egy díj hozzám is elér, már szinte mindenki, akinek továbbadnám, -többszörösen is- megkapta és túl van a megválaszolásán ill. már a továbbküldésén is. Így mindenkit kérek, ne haragudjon meg ha én a díjakat általában nem küldöm tovább, de attól, hogy valaki nem kap tőlem elismerést, nem azt jelenti, hogy nem "díjazom" a blogját, hiszen nagyon sokakat szeretek és napi rendszerességgel olvasok, csupán nem látom értelmét, hogy hatodjára is megküldjem valakinek ugyanazat a díjat.

Hogy a szabályoknak legalább a felét betartsam, összeszedtem magamról 10 olyan dolgot, amit szeretek csinálni:


  • Szeretem az élet különleges pillanatait. Azokat a pillanatokat, amelyekre elég csak visszaemlékezni a nehéz időszakaimban és már nem is látom olyan sötét színben a világot.


  • Szeretem a természet hangjait: az erdők csendjében megbúvó halk neszeket, ahogy a fáról lehull egy falevél, vagy ahogy egy apró mókus ugrándozik az ágakon, szeretem a tenger zúgását és a kis patakok csörgedezését, szeretem a szél süvítését és az eső kopogását hallgatni az ablakomon.


  • Szeretem a frissen vágott fű és a virágok illatát.


  • Szeretek átölelni egy fát és érezni az erejét.


  • Szeretem a blogomat írni, csinosítgatni.


  • Szeretek az állatkáimmal lenni, okosítani őket és foglalkozni velük.


  • Szeretem a nagy-kosztümös mozifilmeket.


  • Szeretem a régi, antik tárgyakat, könyveket.


  • Szeretem a kreativitást igénylő dolgokat.


  • Szeretek elgondolkozni az élet nagy dolgain.





2011. április 24., vasárnap

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!


Minden kedves olvasómnak, blogtársamnak, barátomnak, ismerősömnek Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok!



2011. április 20., szerda

Húsvéti menüajánlat



Húsvéti ünnepek közeledtével egy kis játékra invitált TücsökBogár és Pocak Panna.

A játék lényege:

"Írj egy bejegyzést Húsvéti ajánlat címmel! Az ünnepre való tekintettel javasolj 5-10 ételt bármilyen kategóriában, egy feltétel van, hogy a korábban már közzétett receptjeid közül válogass!

Ha megkapod a játékot, akkor kérlek küldd tovább 10 bloggernek! De a játékot szabadon is "elviheted" nem kell megvárni, hogy hozzád is eljusson!:)"



Az én húsvéti menü ajánlatom:


Előételek:








Levesek:











Főételek:







Saláta:




Édességek:


  









A szabályok értelmében most 10 másik blogírót kéne a játékba hívnom, de úgy látom ez a játék is már körbeért, ezért én nem adom tovább, de aki szeretné megosztani ünnepi receptjeit velünk, az bátran vigye a játékot és írjon egy bejegyzést.





2011. április 19., kedd

Húsvéti sonkás-borsós tojáskupola




A húsvéti ünnepekre kemény tojásból és sonkából nem csak hidegtálat vagy töltött tojást készíthetünk. Egy nagyon dekoratív, ugyanakkor egyszerűen kivitelezhető előételt ajánlok, ami nemcsak kalóriaszegény, de üde színeinek köszönhetően látványnak sem utolsó. Kitűnő vendégváró, a finom sonka mellett biztosan sikert aratunk vele.

Elkészítési idő: 60 perc
Dermesztés: 4-6 óra

Húsvéti sonkás-borsós tojáskupola

Hozzávalók:

  • 15 dkg sonka
  • 15 dkg zöldborsó
  • 2 tojás
  • 6 lap zselatin (vagy 10 gr. zselatinpor)
  • 1 zöldségleveskocka
  • 1 dl félszáraz fehérbor

díszítés:

  • 1 piros kaliforniai paprika
  • petrezselyem
  • bazsalikom

Elkészítése:

  1.  A tojásokat sós vízben 9 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve kihűtjük.
  2.  A borsót 2-3 ek. vízzel puhára pároljuk, leszűrjük és kihűtjük.
  3.  A zselatint 1/2 dl vízben felpuhítjuk.
  4.  A 4 dl vízből és a leveskockából elkészítjük a levest.
  5.  A forró levesből apránként a zselatinhoz keverünk 1 merőkanállal, majd az egészet a leveshez adjuk és teljes olvadásig kevergetjükem benne.
  6. Hozzáöntjük a bort és ízlés szerint kicsit sózzuk, borsozzuk.
  7.  4 db pudingformát vagy kb 2 dl űrtartalmú csészét kiöblítünk vízzel, (én 5,5 cm magas, 8,5 cm széles ún. dariol-formát használtam) 2-3 evőkanál levest öntünk az aljukra és teljes dermedésig a hűtőbe tesszük ( kb 45-50 perc).
  8.  A tojásokat megpucoljuk és vízszintesen félbevágjuk. A 4 fél tojást vágott felükkel lefelé a megdermedt aszpik tetejére fektetjük.
  9.  A sonkát vékony csíkokra vágjuk és a tojások köré szórjuk, felöntjük egy kis langyos lével (ha időközben megdermedt volna, kissé felmelegítjük).
  10.  Rászórjuk a zöldborsót és színültig felöntjük az aszpikos lével.
  11.  A formákat visszatesszük a hűtőbe és hagyjuk a zselatint megkötni. Legalább 3-4 óra, de még jobb, ha másnapig áll.
  12. Tálalásnál a forma szélénél egy hegyes késsel óvatosan fellazítjuk az aszpikot és tálra borítjuk.
  13. Petrezselyemmel, felkockázott paprikával és bazsalikombóbitával díszítjük.
  14. Pirítóst kínálhatunk mellé.





2011. április 18., hétfő

Tojáslikőrös-mascarponés pohárkrém



Ha nincs kedvem sütni, de mégis valami mesés finomságot ennénk, akkor általában pohárkrémet készítek. Minimális alapanyagból, kevés időráfordítással fergeteges ízeket lehet komponálni. Napokon belül itt a Húsvét, és azon gondolkoztam, milyen elegáns desszerttel tudnám elkápráztatni a vendégeimet. A krém-gyümölcs párosítást általában mindenki kedveli. A gyümölcs most kimaradt, helyette a könnyű krémet illatos likőrökkel házasítottam össze. Mennyei lett ! Egyöntetűen megszavaztuk az ünnepekre.

Elkészítési idő: 60 perc

Tojáslikőrös -mascarponés pohárkrém

Hozzávalók:

tészta:

  • 3 tojás
  • 6 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor

krém:

  • 4 tojássárgája
  • 8 dkg porcukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 2,5 dl tejszín
  • 1,5 dl tojáslikőr
  • 3 ek Triple sec

díszítés:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • színes cukortojás

Elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóiból hagyományos módon piskótát készítünk: a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. A lisztbe beleszitáljuk a kakaóport és kanalanként hozzákeverjük a cukros tojáshoz, végül a tojások keményre vert habját is lazán hozzáforgatjuk. Előmelegített sütőben megsütjük, majd hagyjuk kihűlni a tésztát.
  2. A krémhez a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a mascarponét, ezzel is tovább habosítjuk, majd a keményre vert tejszínt, a tojáslikőrt és a Triple secet is óvatosan a krémbe keverjük.
  3. Egy pohárba rétegesen lerakjuk a felkockázott piskótát és a krémet, felülre krém kerül, amit csokiforgáccsal és színes cukortojásokkal díszítünk.
  4. A csokiforgácshoz mikróban felolvasztjuk a csokoládét és egy hideg felületre - pl. egy tepsi hátoldalára - kenjük. Hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon, majd nokedliszaggató segítségével toló mozdulatokkal forgácsot készítünk belőle.





2011. április 17., vasárnap

Töltött tök kapormártással















A tavasz beköszöntével muszáj feltölteni kimerült szervezetünk vitamin raktárait, ezért most az étkezésben egy kicsit a zöldséges vonalat próbálom erősíteni. A piacra, ahová rendszeresen járok már begyűrűzött a tavaszi zöldségdömping. A standok tele vannak friss primőrökkel: spenóttal, sóskával, retekkel, újhagymával. A napokban felfedeztem két nagy kedvencemet, a friss, ropogós spárgakötegeket és a zsenge kis tököket is. Néha csak egy kis ezért-azért indulok, de a vége mindig az, hogy jókora zöldségnyalábbal térek haza. Már hazaindulás előtt, szinte az utolsó pillanatban ragadtam magamhoz két szép kerek kis tököt. Rögtön elhatároztam, hogy töltött tök lesz belőle kapormártással, így még gyorsan kaprot is vettem hozzá. Friss, könnyű ebéd lett belőle, és még csak nem is kellett vele túl sokat "tökölődni".

Elkészítési idő: 60 perc

Töltött tök kapormártással

Hozzávalók:

  • 2 zsenge tök
  • 50 dkg darált sertéscomb
  • 10 dkg rizs
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg reszelt sajt


kapormártás:


  • 2 nagy csokor kapor
  • 3 dl tejföl
  • 2 ek. liszt
  • citromlé
  • bors
  • pirospaprika
  • pici cukor


Elkészítése:

  1. A tököket meghámozzuk, félbevágjuk, belsejét mélyen kivájjuk, hogy legyen hely a tölteléknek.
  2. Megsózzuk és kicsit állni hagyjuk.
  3. Elkészítjük a tölteléket: a rizst enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, félretesszük.
  4. Olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, kicsit tovább pirítjuk vele, majd meghintjük pirospaprikával.
  5. Hozzáadjuk a darált húst, jól átforgatjuk a hagymával, sózzuk, borsozzuk, vizet öntve alá, puhára pároljuk, zsírjára lesütjük.
  6. A darált húst ráöntjük a rizsre, hozzáadjuk a reszelt sajtot - ez fogja össze majd a tölteléket - az edény alján hagyunk egy kis pörkölt szaftot a kapormártáshoz.
  7. A pörkölt szafthoz adunk néhány evőkanál vizet, beleszórjuk a felaprított kaprot, sózzuk és ha felforrt behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel. 
  8. Jól összeforraljuk, pici cukrot teszünk bele és kevés citromlével savanyítjuk.
  9. A tökcsónakokat sütőtálba helyezzük, jó púposan megtöltjük a darált húsos-rizses töltelékkel, tetejüket leöntjük néhány kanálnyi kapormártással, kevés vizet aláöntve fólia alatt puhára pároljuk.
  10. A fóliát levéve tovább sütjük, míg szép színt kap.
  11. Kapormártással és sült (új)krumplival tálaljuk.





2011. április 16., szombat

Medvehagyma pesto



Még mindig a mackó hagyma bűvöletében telnek a napjaim. Péntek reggel beszaladtam a piacra, hogy beszerezzem hétvégére a szükséges zöldségeket, gyümölcsöket. Az egyik árusnál hatalmas kupacokban állt a frissen szedett, dundi csokrokba kötözött medvehagyma, ráadásul akciós áron volt. Nem tudtam nem észrevenni, ahogy harsogó zöld levelei csak úgy integetnek felém. A kedvező árat kihasználva végül 5 csomag landolt belőle a szatyrom tetején. Délután hazaérve nekiláttam a feldolgozásnak. Az egyik nagy csokorból elkészült életem első pesto-ja. A blogokon nézelődve láttam, hogy ez is szinte mindenkinél másképp készül. Van, aki nem tesz bele parmezánt, és a drága fenyőmag helyett, dióval, kesudióval vagy mogyoróval, mandulával dúsítja. De petrezselymes, rukkolás változattal is találkoztam. Így első nekifutásra én elégedett vagyok a sajátommal, de azt hiszem lesz még mit kipróbálnom a sok változat közül.

Elkészítési idő: 20 perc

Medvehagyma pesto

Hozzávalók:

  • 1 nagy csokor medvehagyma
  • 5 dkg fenyőmag
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • olívaolaj
  • bors

Elkészítése:

  1. A medvehagymát megmossuk, leszárítjuk, a vastag levélnyelet - úgy, mint a sóskánál - lehúzogatjuk róla.
  2. A fenyőmagot szárazon megpirítjuk egy teflon serpenyőben, vigyázva, hogy oda ne égjen.
  3. Ha kihűlt, beletesszük a turmixba és kissé darabosra turmixoljuk.
  4. Hozzáadjuk a kisebb darabokra tépkedett medvehagymát, reszelt parmezánt, sózzuk, borsozzuk és turmixolás közben hozzácsorgatunk annyi olívaolajat, hogy kellemesen krémes állaga legyen.
  5. A pesto-t sterilizált üvegekbe rakjuk, tetejére olívaolajat öntünk, így néhány hétig eláll a hűtőben.






2011. április 10., vasárnap

Vadas sertésszelet spagettivel














Az egyik legkedveltebb családi ételünk a vadas. Tudom, tudom ... marhából az igazi. De sokszor nincs időm a húst napokig érlelni, pácolgatni és sajnos az ára miatt is csak ritkán kerül az asztalunkra. Anyukám nyomdokain haladva szoktam sertésből készíteni. Így nincs annyi macera vele és a mi ízlésünknek így is tökéletesen megfelel. Most különösen finomra sikerült. A hús omlósan puha volt a mártás pedig kellemesen pikáns és bársonyosan sima lett. Még repetáztunk is belőle.

Elkészítési idő: 60 perc

Vadas sertésszelet spagettivel

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéscomb (dió része a legjobb hozzá, mert az nem annyira száraz )
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • őrölt bors

vadas mártás:

  • 4-5 sárgarépa
  • 2-3 fehérrépa
  • 2 közepes vöröshagyma
  • só, ízlés szerint
  • néhány szem feketebors
  • 2 babérlevél
  • 2 ek ecet
  • 1 ek liszt
  • 1 dl  tejszín
  • 2 dl  tejföl
  • mustár
  • cukor
  • citromlé


Elkészítése:

  1. A húst szeletekre vágjuk, klopfoljuk, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.
  2. A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk. 
  3. A pörcöt kiszedjük, a visszamaradt zsiradékon a hússzeletek mindkét oldalát átsütjük, félretesszük.
  4. Mikor minden hússzelet átsült, a maradék zsiradékra 1 evőkanál cukrot szórunk, hozzáadjuk a felkarikázott répákat és a nagyobb darabokra vágott hagymát, kevergetve pirítjuk egy kicsit.
  5. A hússzeleteket visszatesszük az edénybe, elrendezgetjük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. 
  6. Néhány szem egész borsot, babérlevelet és ecetet adunk hozzá. 
  7. Fedő alatt puhára pároljuk.
  8. Közben habarékot készítünk: 1 evőkanál lisztet csomómentesre keverünk 1 dl tejszínnel, hozzáöntjük a tejfölt, adunk hozzá egy kis mustárt.
  9. A húst kivesszük, babérlevelet kidobjuk, zöldségeket leturmixoljuk.
  10. A répaszószt - szűrőn átpasszírozhatjuk, úgy simább lesz - visszaöntjük az edénybe, jól kiforraljuk a habarékkal.
  11. Hozzáadjuk a citromlevet, még korrigálhatunk az ízén, ha kell: kevés sóval, cukorral, mustárral.
  12. A mártásba visszarakjuk a húsokat és hagyjuk összerottyanni.
  13. Frissen kifőzött spagettivel tálaljuk.



2011. április 9., szombat

Tárkonyos-tejfölös krumplileves




A hétköznapok egyszerű, de annál nagyszerűbb levese. Különösen hideg, fázós napokon, mint a mai is volt szeretem készíteni, mert jól átmelegíti az embert. Annyira tartalmas, hogy egytálételként is megállná a helyét, második fogásnak csak egy kis túrós pogácsát készítettem mellé. A belevalók szinte mindig akadnak itthon és még a zöldségek pucolásával együtt is maximum fél óra az elkészítése. Most tárkonyosan, savanykásan készítettem, de legközelebb lestyánnal is kipróbálom.

Elkészítési idő:  30 perc

Tárkonyos-tejfölös krumplileves


Hozzávalók:

  • 3 nagyobb burgonya
  • 2 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg kockázott bacon
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 húsleves kocka
  • 1 ek liszt
  • 1 dl tejszín
  • 2 dl tejföl
  • őrölt bors
  • tárkony
  • citromlé


Elkészítése:


  1. A bacont zsírjára olvasztjuk, megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, kicsit később hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
  2. A megpucolt répákat karikára vágjuk, rádobjuk a hagymára, kicsit együtt pirítjuk, majd felengedjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a tárkonyt és hozzádobjuk a húsleves kockát is.
  3. Mikor a zöldségek félpuhák belerakjuk a felkockázott burgonyát és az egészet puhára főzzük.
  4. Közben elkészítjük a habarást: a lisztet elkeverjük csomómentesre a tejszínnel, hozzáöntjük a tejfölt is és simára keverjük. A forrásban lévő leves levéből néhány merőkanálnyit hozzáteszünk, elkeverjük és a levesbe öntve jól kiforraljuk.
  5. Néhány csepp citromlével pikánsra savanyítjuk.






2011. április 8., péntek

Húsos rakott tészta



Valami gyorsan elkészülő tésztás vacsorára gondoltam ma estére. Az itthon fellelhető maradékokból először a bolognai jó választásnak tűnt, de aztán eszembe jutott, hogy az Anyukám gyakran készítette gyerekkoromban ezt a rakott változatot nekünk. Gyorsan előkerestem a receptjét, szerencsére minden hozzávaló volt a hűtőben így a tervemet megváltoztattam és ez készült. Nem tartott tovább, mint bármilyen szószos tésztát elkészíteni, viszont merem állítani, hogy a hús-zöldség párosítás a tejfölben sült tésztával, ropogós sajtkéreggel a tetején mennyei volt.

Elkészítési idő: 60 perc

Húsos rakott tészta

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált sertéscomb
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • pirospaprika
  • őrölt kömény
  • 25 dkg spagetti vagy makaróni
  • 4 nagy paradicsom
  • 1 hegyes, enyhén csípős zöldpaprika (aki nem szereti a csípőset, az tegyen bele sárga paprikát)
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 15 dkg reszelt sajt
  • olaj

Elkészítése:

  1. Kevés olajon puhára pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, tűzről levéve meghintjük a pirospaprikával. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával és őrölt köménnyel ízesítjük. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, fedő alatt puhára pároljuk, majd zsírjára lesütjük.
  2. Közben enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát.
  3. Egy tűzálló tál alját kikenünk a pörkölt szaftjával, erre egy sor főtt tésztát teszünk, rásimítjuk a darált pörkölt felét, kirakjuk a nyers, karikára vágott paradicsom és zöldpaprika karikákkal.
  4. Kissé megsózzuk, bőven meglocsoljuk tejföllel és meghintjük reszelt sajttal.
  5. A tészta másik felével és a pörkölttel folytatjuk a rétegezést.
  6. Újra paradicsom és zöldpaprika karikák, sózás, tejföl és reszelt sajt.
  7. A tetejére tészta kerüljön, amit bevonunk a tejföllel és a maradék sajtot ráreszeljük.
  8. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tetején a sajt ropogósra pirul.








2011. április 7., csütörtök

Magyaros laskagomba leves




Gombalevest készíteni igen változatosan lehet, ezerféle ízvilág köszön vissza, attól függően milyen gombát használunk hozzá. Szinte minden gomba jó (a gyilkos galócát azért nem ajánlanám), de különösen az erdei gombák nagyon finomak hozzá. A laska élő és kiszáradt fák törzsén terem, erőteljes, kicsit édeskés, intenzív íze miatt lassan népszerűbb, mint a csiperkegomba, könnyebben is emészthető és értékesebb a fehérje tartalma is. Szinte egész évben beszerezhető, nem drága gombafajta. Aki még nem főzött belőle levest, biztatom, hogy próbálja ki. Vásárláskor arra kell nagyon vigyázni, hogy a gomba ne legyen öreg, mert akkor a húsa már rágós és kesernyés íze van.

Elkészítési idő: 30 perc

Magyaros laskagomba leves

Hozzávalók:

  • 50 dkg laskagomba
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • őrölt bors
  • 1 cs petrezselyem

rántás:

  • olaj
  • liszt
  • pirospaprika
  • 2 dl tejföl

Elkészítése:

  1. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, karikára vágjuk.
  2. A laska kemény, vastag tönkjét eltávolítjuk és a gombát leveleire szedjük.
  3. Kevés olajon félpuhára pároljuk a répákat, majd hozzáadjuk a laskát is.
  4. Fedő alatt együtt puhítjuk tovább.
  5. Közben elkészítjük a rántást: kevés olajon lisztet pirítunk, tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, hideg vízzel felöntjük a rántást és belekeverjük a tejfölt is.
  6. Ha a gomba megpuhult felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, amikor felforrt összeforraljuk a rántással, amit hőkiegyenlítéssel keverünk a leveshez.
  7. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

2011. április 4., hétfő

Tavasz












































Medvehagymás-túrós háromszögek





Elkészítési idő: 35 perc

Medvehagymás-túrós háromszögek

Hozzávalók:

  • 1 csomag (270 gr.) leveles tészta (Tante Fanny)
  • 25 dkg túró
  • 1/2 csomag medvehagyma
  • őrölt bors

Elkészítése:

  1. A medvehagymát nagyon apróra vágjuk, a túrót alaposan szétnyomkodjuk.
  2. A túróba belekeverjük a medvehagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  3. A leveles tésztát kiterítjük, egyforma négyzeteket vágunk belőle.
  4. Mindegyik lapocskára kiskanálnyi túrós tölteléket rakunk.
  5. Háromszög alakúra hajtjuk, széleit összenyomkodjuk.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a háromszögeket, hideg vízzel megspricceljük, 200C-os forró sütőben néhány perc alatt ropogósra sütjük.
  7.  Langyosan a legfinomabb.
TIPP: 

sütés előtt megkenhetjük felvert tojássárgájával ill. megszórhatjuk szezámmaggal vagy vegyes magkeverékkel is a háromszögek tetejét. 




2011. április 3., vasárnap

Vargabéles eperöntettel




Tegnapi kapros húsgombócleves után készítettem desszertnek ezt a könnyű, rezgős, túrós bélest. Valójában az erdélyi konyha egyik gyöngyszeme. Nevét valószínűleg egy Varga nevű kolozsvári vendéglős után kapta. Régen a háziasszonyok maguk gyúrták hozzá a tésztát, ezért elég időigényes volt. Manapság azonban minden készen kapható hozzá, így nagyon egyszerű az elkészítése. Eperöntettel pedig egyenesen frenetikus!

Elkészítési idő: 60 perc

Vargabéles eperöntettel


Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap (8 lapos)
  • 25 dkg cérnametélt
  • 50 dkg túró
  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 vaníliáscukor
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • rum
  • porcukor a tálaláshoz


eperöntet:

  • eper
  • ízlés szerint cukor


Elkészítése:

  1. A cérnametéltet enyhén sós vízben nem túl puhára főzzük, leszűrjük, majd egy kevés vajjal elkeverjük, hogy ne ragadjon össze.
  2. A mazsolát egy kis rumba áztatjuk.
  3. Közben a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaníliáscukorral, óvatosan hozzákeverjük a keményre felvert tojásfehérjét.
  4. A túrót villával összetörjük, majd a cukros tojáshoz adjuk. Belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a tejfölt és a lecsepegtetett mazsolát.
  5. Végül az egészet összeforgatjuk a kihűlt tésztával.
  6. Egy üvegtálat vagy tepsit kivajazunk, a többi vajat megolvasztjuk A réteslapok felével kibéleljük a tepsit úgy, hogy a réteslap szélei kicsit túl lógjanak rajta és minden réteslapot megkenegetünk az olvasztott vajjal.
  7. A tésztát belesimítjuk a tepsibe, ráhajtogatjuk a lelógó réteslapokat és a maradék 4 réteslappal befedjük, amit szintén rétegenként megkenegetünk.
  8. Előmelegített sütőben 160 C-on 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük. Felvágás előtt negyed óráig állni hagyjuk, ha kicsit kihűlt kockákra vágjuk, tetejét porcukrozzuk és az eperöntettel kínáljuk.
  9. Az öntethez lassú tűzön, állandóan kevergetve addig főzzük az epret a cukorral, amíg mártássá sűrűsödik.