Gesztenyés, fahéjas tiramisu (tojás nélkül)
Hozzávalók:
6x10x19 cm-es formához.
krém:
- 50 dkg lágy mascarpone
- 50 dkg kiolvasztott gesztenyemassza
- 4 dl habtejszín
- 3 ek rum (vagy amaretto)
- 2 ek porcukor
- 1 csapott tk őrölt fahéj
- 2 cs (bourbon) vaníliás cukor
- 2 cs habfixáló
- 6 lapzselatin
- 10 db cukros babapiskóta (Savoiardi)
kávés mártogató:
- 1 dl kávé
- 1 dl tej
- 1-2 ek porcukor
- 2-3 ek rum (vagy amaretto)
tetejére:
- keserű kakaópor
Elkészítése:
- A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk kb 10 percre.
- A tejszínből félreteszünk egy keveset a gesztenye lazításához, a többit felverjük a cukrokkal, félidőben hozzáadjuk a habfixálót, kemény habbá verjük.
- A zselatinlapokat kicsavarjuk, icipici forró vízben feloldjuk.
- A gesztenyemasszát áttörjük, a félretett habtejszínnel lazítva robotgéppel kikeverjük, hozzáadjuk a mascarponét, fahéjat, rumot, ezzel is jól kihabosítjuk, majd a felvert tejszínt és zselatint is beledolgozzuk.
- A formát kibéleljük átlátszó fóliával úgy, hogy a fólia szélei jócskán túllógjanak a formán.
- A forma aljára simítunk egy vékony réteg krémet, hosszában, középre teszünk 2 db cukros tejeskávéba mártott babapiskótát, befedjük egy újabb adag krémmel.
- Most két sorban 2-2 kávéba mártott babapiskótát helyezünk el középen, újabb réteg krém következik.
- Ezt még egyszer megismételjük.
- A maradék krémet félretesszük a díszítéshez.
- A fólia lelógó részeit ráhajtjuk a formára, 2-3 órára - de még jobb, ha egy éjszakára - hűtőbe tesszük.
- Tálra borítjuk a tiramisut, fóliát óvatosan lehúzzuk róla.
- A félretett krémmel megdíszítjük, kakaóporral bőségesen megszórjuk, cukorgyönggyel díszítjük.
- Szeletekre vágva kínáljuk.