Néhány darab alma árválkodott a gyümölcstartóban, ami már nem volt szép feszes és ropogós, de szerettem volna felhasználni. Kompromisszumos megoldásként lett belőle ez az almás-diós torta, az itthon fellelhető alapanyagokból. Az alma nem reszelve, hanem szeletekben került bele, így felvágáskor szépen látszanak a rétegek, melyet egy finom, puha piskóta ölel körül. Még napok múlva sem szárad ki az olajtól, így ha nem fogy el frissen, akkor sem kell félni, hogy kárba megy. Nem túl édes, de jó ízű és állagú sütemény, pont megfelel a délutáni latte mellé.
Piskótás almatorta
24-26 cm-es kapcsos tortaformához
Hozzávalók:
tészta:
- 4 tojás
- 18 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 120 ml olaj
- 25 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- csipet só
valamint:
- 1 kg alma
- 1 citrom leve
tetejére:
- maréknyi durvára vágott dió
Elkészítése:
- Sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát kikenjük vajjal, meghintjük zsemlemorzsával.
- Az almát meghámozzuk, vékonyabb szeletekre vágjuk.
- A citrom héját lereszeljük, levét az almára facsarjuk.
- A tojást ketté választjuk.
- A fehérjét a cukorral habbá verjük.
- Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, tovább verjük.
- Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, adagonként hozzákeverjük az olajat.
- Végül beleforgatjuk a sütőporral és sóval elkevert, átszitált lisztet és az almaszeleteket.
- A masszát tortaformába öntjük, tetejét elegyengetjük, meghintjük a dióval.
- Sütőbe toljuk, kb 45 percig sütjük (tűpróba!)
- Tetejét porcukorral megszórjuk.
- Tejszínhabot vagy vanília fagylaltot kínálhatunk mellé.