- 50 dkg liszt
- 1 nagyobb (15-20 dkg) áttört főtt burgonya
- 2 tk só
- 1/2 dl olaj
- 1 dl tejföl
- 1-1,5 dl langyos víz
- 1/2 dl tej
- 1 tk cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 nagy doboz tejföl
- 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
- 1/2 csokor friss medvehagyma
- 1-2 fej lilahagyma
- 20 dkg húsos szalonna (bacon, kolozsvári, császár)
- 20-25 dkg reszelt sajt (nálam reszelt trappista és mozzarella vegyesen)
- csipet só
Elkészítése:
- A burgonyát megfőzzük, áttörjük, hűlni hagyjuk.
- A meglangyosított tejbe belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, kb 10 perc alatt felfuttatjuk.
- A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk az áttört burgonyát, kézzel kicsit összemorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt kovászt, tejfölt, sót, olajat, elektromos keverő tésztadagasztó spiráljával összedolgozzuk, közben kevés langyos víz hozzáadásával lazítunk a tésztán, de csak óvatosan, mert a burgonya és a tejföl is lágyítja a tésztát.
- Ha már szép hólyagos, meleg helyen letakarva egy órát kelni hagyjuk.
- A gáztepsit kikenjük vékonyan olajjal vagy kibéleljük sütőpapírral, olajos kézzel belenyomkodjuk a tésztát.
- Villával megszurkáljuk, 20-25 percet még hagyjuk kelni a tepsiben, majd előmelegített 200°C-os sütőben 3-4 perc alatt elősütjük a tésztát.
- Megkenjük a következő keverékkel: tejföl + zúzott fokhagyma + apróra vágott medvehagyma + só.
- Rászórjuk a felkockázott vagy karikázott lilahagymát, szalonnát, reszelt sajto(ka)t. Sütőbe visszatolva addig sütjük, míg a sajt aranybarnára nem pirul. (kb 20-25 perc, sütőfüggő!)
- Befejezés előtt kb 10 perccel megszórjuk a tetejét is egy kis medvehagymával, sütőbe visszatolva készre sütjük. (akár nyersen is rászórhatjuk mikor elkészült vagy el is maradhat)
TIPP: