2025. június 1., vasárnap

Medvehagymás langalló















A langalló vagy közismertebb nevén kenyérlángos, töki pompos alapvetően a téli karácsonyi vásárok, fesztiválok közkedvelt étele, de én minden évszakban szívesen készítem, főleg ha van olyan maradék a hűtőben, amit már célszerű felhasználni. Nálam mindig kerül egy kis burgonya is a tésztájába, mert ettől és a tejföltől jó puha lesz, ha marad belőle másnapra is nem kell "cipőtalpat" rágcsálni. Mivel a múltkori gombapörkölt készítésekor kimaradt egy fél csokornyi medvehagyma, így most az idei utolsó darabok a tejfölös szószban végezték, illetve a sütés vége felé még a tetejét is megszórtam egy kevéssel. Fokhagymás tejföllel és jó sok sajttal az igazi, bár nem lehet rá azt mondani, hogy könnyed fogás lenne, nagyon laktató. Nálam most csak fél adag készült, de a receptben egy gáztepsihez elegendő mennyiséget írtam le. Forró narancsos teával nagyon jól esett egy hűvös, szeles délutánon, de a nyári melegben egy hideg sör jól csúszik utána.       

Medvehagymás langalló

tészta:
  • 50 dkg liszt
  • 1  nagyobb (15-20 dkg) áttört főtt burgonya
  • 2 tk só
  • 1/2 dl olaj
  • 1 dl tejföl
  • 1-1,5 dl langyos víz
  • 1/2 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
tetejére:
  • 1 nagy doboz tejföl 
  • 3-4 gerezd  zúzott fokhagyma
  • 1/2 csokor friss medvehagyma
  • 1-2 fej lilahagyma
  • 20 dkg húsos szalonna (bacon, kolozsvári, császár)
  • 20-25 dkg reszelt sajt (nálam reszelt trappista és mozzarella vegyesen)
  • csipet só 

Elkészítése:

  1. A burgonyát megfőzzük, áttörjük, hűlni hagyjuk.
  2. A meglangyosított tejbe belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, kb 10 perc alatt felfuttatjuk.
  3. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk az áttört burgonyát, kézzel kicsit összemorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt kovászt, tejfölt, sót, olajat, elektromos keverő tésztadagasztó spiráljával összedolgozzuk, közben kevés langyos víz hozzáadásával lazítunk a tésztán, de csak óvatosan, mert a burgonya és a tejföl is lágyítja a tésztát.
  4. Ha már szép hólyagos, meleg helyen letakarva egy órát kelni hagyjuk.
  5. A gáztepsit kikenjük vékonyan olajjal vagy kibéleljük sütőpapírral, olajos kézzel belenyomkodjuk a tésztát. 
  6. Villával megszurkáljuk, 20-25 percet még hagyjuk kelni a tepsiben, majd előmelegített 200°C-os sütőben 3-4 perc alatt elősütjük a tésztát.
  7. Megkenjük a következő keverékkel: tejföl + zúzott fokhagyma + apróra vágott medvehagyma + só.
  8. Rászórjuk a felkockázott vagy karikázott lilahagymát, szalonnát, reszelt sajto(ka)t. Sütőbe visszatolva addig sütjük, míg a sajt aranybarnára nem pirul. (kb 20-25 perc, sütőfüggő!)
  9. Befejezés előtt kb 10 perccel megszórjuk a tetejét is egy kis medvehagymával, sütőbe visszatolva készre sütjük. (akár nyersen is rászórhatjuk mikor elkészült vagy el is maradhat)
 
TIPP:

- Én elő szoktam sütni a tésztát, hogy a tejfölös szósz ne áztassa el.
 
- A szalonnát zsírjára pirítom, leszűröm hogy a szalonnából ne a tészta tetején olvadjon ki a           zsiradék.

- Rakhatunk még rá sonkát, kolbászt, szalámit, kukoricát (vegyesen is). 





2025. május 27., kedd

Epres-pudingos leveles tésztából










Egy finom nyári epres desszert, mely fél óra alatt el is készül és a maga egyszerűségében is ízletes. A pudingot a tésztalapocskákra halmozzuk, megrakjuk gyümölcs szeletekkel és már mehet is a sütőbe. Készíthető bármilyen nyári gyümőlccsel, málnával, meggyel, barackkal, áfonyával is, ami épp van otthon. Ennél egyszerűbb desszertet keresve is nehéz találni. Nálam mindig van a fagyasztóban leveles tészta, így bármikor el tudom készíteni, ha édességre vágyunk.       

Epres-pudingos leveles tésztából

10 db

Hozzávalók:

  • 1 cs (270 gr) készre nyújtott leveles tészta
  • 1 cs vaníliás puding
  • 4 dl tej
  • 3-5 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 20-25 dkg eper
lekenéshez:
  • 1 felvert tojás

díszítéshez:

  • friss citrom,- vagy menta levél

Elkészítése:

  1. Először elkészítjük a pudingot, hogy legyen ideje hűlni (előző nap is megfőzhetjük)
  2. A pudingport kevés tejjel és ízlés szerinti cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, majd a forrásban lévő tejhez öntjük, kb 1 percig állandóan kevergetve sűrűre főzzük.
  3. Tálkába öntjük, fóliát simítunk rá, hogy ne bőrösödjön, hűlni hagyjuk.  
  4. A leveles tésztát kicsomagoljuk, hosszabb oldalánál félbevágjuk, majd 5 egyenlő részre daraboljuk, így 10 db lapocskát kapunk.
  5. A leveles tészta közepére pudingot teszünk, majd ráhelyezünk 4-5 eper szeletet.
  6. Felvert tojással megkenjük a tészta széleit
  7. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, megspricceljük kevés hideg vízzel.
  8. Előmelegített 200°C-os sütőben kb 15 percig sütjük. (sütőfüggő, ne égjen meg a széle!)
  9. Még melegen kínáljuk, tetejét meghintjük porcukorral.
  10. Kevés citrom,- vagy mentalevéllel díszíthetjük.

TIPP:

-  Sütés előtt szeletelt mandulával is megszórhatjuk.

 


 

2025. május 18., vasárnap

Gombapörkölt medvehagymás-vajas nokedlivel

 

















A gombarajongók, - mint én is - imádni fogják ezt a receptet, mely Gasztro Gengszter érdeme. Három féle gombából készül, ami már magában garantálja, hogy finom lesz. A gombákat először száraz serpenyőben kell lepirítani így teltebb, aromásabb íze lesz, mintha csak megfőznénk. A húsos szalonna és füstölt paprika remek füstös ízt, a zöldpaprika pedig enyhe csípősséget ad neki. Tegnap a piacon még sikerült elcsípnem az utolsó adag medvehagymát, így nálam az is került a nokedlibe. Egy remek, igazán tartalmas, húsmentes fogás, én az első kóstolásra a rajongója lettem, ezután már csak így fogom készíteni. Innen is köszönet a receptért!     


Gombapörkölt medvehagymás-vajas nokedlivel

Hozzávalók:

gombapörkölt:
  • 1 kg gomba (25 dkg laska, 75 dkg fehér és barna csiperke vegyesen)
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3-4 g fokhagyma
  • 1 hegyes (enyhén csípős) zöld paprika
  • 1 nagy ek sűrített paradicsom
  • 2 ek pirospaprika
  • 1 tk füstölt paprika
  • őrölt kömény
  • börs
  • 2 ek kukoricakeményítő + kevés víz
medvehagymás-vajas nokedli:
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 tk só
  • kb 4 dl víz
  • néhány levél friss medvehagyma
  • darabka vaj

Elkészítése:

  1. A gombákat megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk (a laskát csak szálaira tépkedtem).
  2. Száraz serpenyőben több adagban - hogy ne párolódjon, hanem piruljon - lesütjük.
  3. Egy serpenyőben zsírjára pirítjuk a felkockázott szalonnát, pörcöt kiszedjük. 
  4. A maradék zsiradékban megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, rádobjuk a felcsíkozott zöldpaprikát, zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, lepirítjuk.
  5. Rádobjuk a paprikákat, elkeverjük, felöntjük kevés vízzel, hozzátesszük a lepirított gombát, sózzuk, borsozzuk, felöntjük még annyi vízzel, hogy ellepje.
  6. Lefedve 20-25 percig főzzük.
  7. Közben elkészítjük a medvehagymás nokedlit: liszthez hozzáadjuk a sót, tojást, szár nélkül apróra vágott medvehagymát, vizet, összekeverjük.
  8. Lobogó, enyhén sós vízbe szaggatjuk, kifőzzük, olvasztott vajon átforgatjuk.
  9. Az elkészült pörköltbe visszarakjuk a lepirított szalonnát - keveset félrerakhatunk a díszítéshez - és kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük a szaftját.
  10. Tálalásnál egy tányérra tesszük a nokedlit, mellé a gombapörköltet, díszíthetjük kevés tejföllel, színes paprikával, pörccel.
  11. Ecetes fejes saláta jól illik hozzá.



2025. május 4., vasárnap

Anyák napi rózsa keksz

 














Anyák napja tiszteletére sütöttem ma ezeket a kis dekoratív kekszeket. Bár én erről a napról már csak megemlékezni tudok, de ha idén nem is, talán jövőre ötletet adhatok, hogy milyen sütit süssetek erre az alkalomra. A tészta receptjét valamikor régebben találtam még a neten és azóta is alapreceptként használom a sütipecsétes kekszekhez, nagyon jól bevált. Enyhén citrusos, vaníliás ízű, legközelebb lehet narancshéjat reszelek majd bele. Egy forró citromos teával vagy habos lattéval nagyon jó elropogtatni.      


Anyák napi rózsa keksz

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg átszitált porcukor
  • 13 dkg hideg vaj
  • 2 tojás
  • 1/2 bio citrom reszelt héja
  • 1 kk vanília aroma vagy 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A liszthez hozzáadjuk a cukrot, sót, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne a vajat, majd a többi hozzávalóval szintén gyorsan tésztát gyúrunk.
  2. Fóliába csomagoljuk, hűtőbe tesszük 1-2 órára.
  3. A tésztát 2-3 darabra vágjuk, amelyikkel nem dolgozunk visszatesszük a hűtőbe.
  4. Enyhén lisztezett felületen kb 3 mm vastagra kinyújtjuk, sütipecséttel megmintázzuk.
  5. Később minden tésztadarabbal ugyanígy járunk el. (Ha olyan formát használunk, mint ami nálam van a képen, akkor egy darabka tésztát lecsípünk, mindkét oldalát meglisztezzük, kicsit kinyújtjuk, rátesszük az enyhén meglisztezett formára, picit rá is nyomkodjuk, majd a forma széléig nyújtjuk a tésztát. A formát óvatosan levesszük, majd kör alakú kiszúróval keksz formára alakítjuk.)
  6. A kekszeket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
  7. Előmelegített sütőben 160-170°C-on kb 15-20 percig sütjük.(sütőfüggő, de gyakran nézzünk rá, nehogy megégjen, a tésztának szép világosnak kell maradnia, akkor jó, ha a széle enyhén barnulni kezd)
  8. A megsült kekszeket sütőrácsra téve kihűtjük.
  9. Felhasználásig fém dobozban tároljuk.

TIPP:

  • Az a tapasztalatom, hogy a sütipecsétes kekszeknél akkor marad meg szépen a minta, ha elég hideg a tészta. Mintázás után tepsivel együtt be szoktam rakni 1/2-1 órára a hűtőbe és csak azután teszem az előmelegített sütőbe.    




2025. április 27., vasárnap

Málnás-pisztáciakrémes tiramisu













Nagyon ritkán készítek tiramisut, mert bár egy nagyon előkelő olasz desszert, én nem nagyon ehetem a kávés édességeket. Ezt az izgalmas tavaszi-nyári változatot a TT-n találtam, Anna receptje, aki egy török-magyar feleség. Ez nem egy klasszikus recept, hanem egy citrusos-málnás ízű nyalánkság, nincs benne kakaópor sem, mégis nagyon ízletes és villantós desszert. Én csak fél adagot készítettem, így az ahhoz tartozó anyagmennyiséget írtam le a receptben. Még drága a málna, így a krém mirelitből készült, de a tetejére díszítésként friss gyümölcsöt tettem. A kávérajongóknak biztosan ízleni fog, érdemes egyszer kipróbálni.    


Málnás-pisztáciakrémes tiramisu

22x22 cm-es üvegtálhoz

Hozzávalók:
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl tejeskávé
  • kb 25 db babapiskóta (Savoiardi)
  • 30 dkg málna - lehet mirelit is (ebből kb 5 dkg a díszítéshez)
  • citromlé ízlés szerint
  • pisztáciakrém ízlés szerint (nálam kb 8 dkg)
díszítés:
  • 5 dkg málna 
  • 1 citrom
  • citromfű vagy mentalevelek

Elkészítése:

  1. A málnát a cukorral, vaníliás cukorral, néhány csepp citromlével és kevéske vízzel felfőzzük 
  2. A tojásokat szétválasztjuk.
  3. A tojásfehérjét kevés cukorral kemény habbá verjük.
  4. A tojássárgákat habosra keverjük a cukrokkal, majd a mascarponéval sima, kissé habos krémmé keverjük. 
  5. Hozzáadjuk a pisztáciakrémet is, azzal tovább keverjük.
  6. A felvert fehérjehabot óvatosan beleforgatjuk.
  7. A lefőzött, langyosra hűlt tejeskávéba épp csak egy pillanatra belemártjuk a babapiskótákat, (vigyázzunk, hogy ne ázzanak szét!) egy sorban egy üvegtál aljára rakjuk
  8. Rákanalazzuk a málnaszószt, majd rákenjük a pisztáciakrém felét.
  9. Erre teszünk még egy sor tejeskávéba mártott piskótát, újból málnaszószt, végül a maradék krémmel befedjük. (lehet simán befedni vagy - úgy mint én - kis halmokat nyomni a krémből)
  10. Legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük, állni hagyjuk.
  11. Közvetlen tálalás előtt díszítjük.




2025. április 19., szombat

Húsvéti tojás keksz

 













Egy kis keksz mindig jól jön, ha nassolni támad kedvünk Ezek a húsvéti hangulatú vajas édesség tökéletes csemege az ünnepi ebéd után vagy a délutáni habos lattéhoz. Már jó előre elkészíthető, fém dobozban napokig eláll. Egyszerű az elkészítésük, gyerekek, locsolók is biztosan örülnek majd neki.

Húsvéti tojás keksz

Hozzávalók:
  • 55 dkg liszt
  • 37,5 dkg puha vaj vagy margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1-2 vaníliás cukor vagy vanília aroma
  • 2 tojás
  • 2 dkg kakaópor
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A vajat kikeverjük a cukrokkal és a tojással
  2. Az átszitált lisztet elkeverjük a sóval és vajas keverékhez adjuk, tésztává gyúrjuk.
  3. A tésztát megfelezzük, egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport.
  4. A tésztákat golyóvá formáljuk, folpackba csomagolva néhány órára a hűtőbe tesszük.
  5. A fehér tésztát kinyújtjuk, egyenlő számú tojás és nyuszi alakú kiszúróval kiszaggatjuk. 
  6. A kakaós tésztával ugyanígy járunk el.
  7. A tojás alakú tésztára ráhelyezzük a nyuszikat ellentétes színben, kicsit rá is nyomkodjuk.
  8. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.
  9. Előmelegített 180°C-os sütőben 10-15 perc alatt (sütőfüggő!) aranybarnára sütjük.   
  10. A sütiket rácson hagyjuk kihűlni, felhasználásik fém dobozban tároljuk.




2025. április 18., péntek

Színes túrókrém rolád

 













Sokan készítenek a húsvéti sonka mellé sárga túrót is, melynek édessége nagyon jól passzol a füstölt ízhez. Én még sosem készítettem, talán egyszer annak az ideje is eljön, de most valamilyen sós túrós "kísérőt" keresve akadtam rá a neten erre a csodaszép túrókrém roládra. Kevés összetevőből nagyon szép és látványos a végeredmény. Én kicsit másképp készítettem, nálam került bele zselatin is, nem mertem megkockáztatni, hogy szétesik és a díszítést is csak másnap applikáltam fel a már megdermedt roládra. Nekem így egyszerűbb volt. Igazán tavaszias, ünnepies fogás, jól illik a sonka mellé, de csak friss kalácsra kenve is fogyasztható.    

Színes túrókrém rolád

Hozávalók:
  • 75 dkg krémes túró
  • 15 dkg natur vajkrém
  • bors
  • 6 lapzselatin
díszítéshez:
   mindenből egy kevés
  • kígyóuborka
  • retek
  • lilahagyma
  • kápia paprika 
  • kapor
  • petrezselyem
  • ehető virágok (nálam ibolya, árvácska)

Elkészítése:

  1. A lapzselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, majd kevéske meleg vízben feloldjuk.
  2. A túrót és a vajkrémet keverőtálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, nagyon lassú fordulatszámon géppel összekeverjük.
  3. Hozzáöntjük a feloldott zselatint, alaposan belekeverjük. (én 1/2 órára betettem kicsit dermedni a hűtőbe)
  4. Kb egy 30x40 cm-es folpack fóliát kiterítünk, hosszanti oldalával párhuzamosan kb 10-12 cm szélesen középen ráhalmozzuk a túrókrémet, majd a fólia segítségével jó szorosan feltekerjük rolád formára.
  5. A fólia két végét is megcsavarjuk jó szorosan, kicsit megsodorjuk a roládot, hogy szép hengert kapjunk.
  6. Hűtőben hagyjuk egy éjszakán át.
  7. Másnap a fóliát levéve egy tálaló tányérra helyezzük.
  8. A megmosott, leszárított zöldségeket hajszál vékonyra szeleteljük, közvetlen tálalás előtt megdíszítjük vele a rolád tetejét, oldalát, közé rakjuk a petrezselymet, kaprot, ehető virágokat.
  9. Fonott kaláccsal kínáljuk.




2025. április 15., kedd

Fehér csokis-málnás kuglóf

 











Az idén répatorta helyett kuglófot fogok sütni az ünnepekre. Ma meg is ejtettem a főpróbát. Nagyon könnyed és szaftos lett a süti tésztája a görög joghurttól és az olajtól. Nem fujtós vagy nyögvenyelős. Friss gyümölcsként málna került bele, de szerintem eperrel vagy áfonyával is finom lehet. Nem csak a tetején van fehér csokoládé, de a tésztájába is került belőle, amitől csak még ízletesebb lett. Ez nem egy "békebeli" nagy kuglóf, de a délutáni csemegézéshez pont elegendő egy család számára.         

Fehér csokis-málnás kuglóf

Hozzávalók:
16 cm-es kuglóf formához

tészta:
  • 3 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 1 dl étolaj
  • 15 dkg görög joghurt
  • 1 tk vanília aroma
  • 20 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • csipet só
  • 8 dkg fehér csokoládé
  • 1 doboz (125 gr) friss málna
máz:
  • 8 dkg fehér csoki
  • 1-2 ek tejszín vagy tej
Elkészítése:
  1. Sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A lisztet elkeverjük a csipet sóval, sütőporral.
  3. Egy másik edényben a tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vanília aromát, olajat, görög joghurtot, jól elkeverjük.
  4. Összedolgozzuk a liszttel, beleforgatjuk az apróra vágott fehércsokit és a málnát.
  5. Kivajazott, kilisztezett kuglóf formába öntjük, kb 30-40 percig sütjük (Tűpróba!)
  6. Kicsit hagyjuk hűlni, mielőtt a formából kiborítjuk.
  7. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  8. A mázhoz gőz fölött felolvasztjuk a fehércsokit egy kevés tejjel vagy tejszínnel, rácsorgatjuk a kihűlt kuglófra.
  9. Vágott pisztáciával, friss málnával díszíthetjük.