2019. október 26., szombat

Gombás tojásropogós



















Húsmentes napokra egy jó alternatíva ez a tojásropogós. Nem csak pénztárcakímélő, de kis fantáziával többféleképpen tálalható. Készíthetünk hozzá köretnek sült burgonyát, sajtszószt, valamilyen mártogatóst, vagy zöldsalátát, de főzelékekhez is kiváló feltétnek. Dúsíthatjuk reszelt sajttal vagy sonkával, így önálló ételként is megállja a helyét. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható, de szerintem melegen a legfinomabb, mert akkor még valóban jó ropogós.
 
Gombás tojásropogós

Hozzávalók:


  • 15 dkg gomba
  • 3 kemény + 1 egész tojás
  • 2 zsemle
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 cs petrezselyem
  • bors
  • zsemlemorzsa

sütéshez:
  • bő olaj

Elkészítése:

  1. A finomra aprított hagymát 2 evőkanál olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, fedő alatt puhára pároljuk.
  2. Ha kihűlt, hozzáadjuk az áztatott, jól kifacsart zsemléket, áttört kemény tojásokat (én tojásszeletelővel felkockáztam, de reszelni vagy villával áttörni is lehet) és a nyers tojást.
  3. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, ha szükséges még fűszerekkel állítunk az ízén,  összedolgozzuk a masszát.
  4. Ha nagyon lágy lenne, annyi zsemlemorzsát keverünk bele, hogy jól formázható legyen, 10-15 percre hűtőbe tesszük.
  5. Vizes kézzel kisebb hengereket formálunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, bő, forró olajban szép aranybarnára sütjük.
  6. Papírtörlőre szedve a felesleges zsiradékot leszárítjuk.
  7. Hidegen és melegen is kiváló.



2019. október 23., szerda

Klopfolós sajtos
















Az egyik kenyeres csoportban láttam meg ezt a receptet az FB-n, Czingráber Orsolya tette fel. Általában sajtosnak rudat vagy pogácsát szoktam sütni, de megtetszett ez a klopfolós változat, igen ezt a tésztát bizony húsklopfolóval kell elkészíteni, megmintázni. A füstölt sajtot szerintem nem érdemes kihagyni belőle, mert nagyon jó ízt ad neki. Nekem sütés közben kis párnácskákká fújódtak fel a tésztakorongok, így egyenletlen lett a felszíne, de ettől még igazán finom volt. Nagyon puha tésztája van és nagyon eteti is magát. Egy csésze mézes, citromos teával remek délutáni nassolnivaló.

Klopfolós sajtos

Hozzávalók:
nekem 21 db lett belőle

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 15 dkg reszelt sajt (nálam 5-5-5 dkg füstölt, trappista, gouda)
  • 1 dl tejföl 
  • 1 tojás
  • 2 csapott tk só (vagy ízlés szerint)

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra.
  2. A lisztbe belekeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a puha vajat.
  3. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, tejfölt, tojást, tésztává gyúrjuk.
  4. Folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
  5. A tésztából kis golyókat formálunk, lisztezett felületen húsklopfolóval vékonyra (kb 3 mm-re) szétlapítjuk. (érdemes egy darabka folpackot tenni a tésztára, hogy a klopfolóra ne ragadjon rá a tészta, igaz így kicsit életlenebb lesz a minta, vagy a klopfoló fejet be lehet picit lisztezni)
  6. Én még egy 9 cm-es cakkos szélű kiszúróval egyforma nagyságúra formáztam a korongokat.   
  7. Sütőpapíros tepsire téve addig sütjük, míg színesedni kezd (kb 10-12 perc, sütőfüggő! de vigyázat, a sajt könnyen meg tud égni, nem szabad túl sütni! )
  8. Rácson hagyjuk kihűlni.