Egy mutatós, sós aprósüti kimondottan az ünnepekre, mert a sok édesség mellett a sós falatkákról sem feledkezhetünk meg. A receptet egy Rama Sütigyár szórólapon találtam, megtetszett és rögtön el is készítettem. Frissen kisülve nagyon finom, puha a tésztája, de sajnos másnapra még letakarva is kicsit szárazzá válik és beszívja a töltelék nagy részét, így kimondottan azonnali, aznapi fogyasztásra ajánlom. Kezdetektől a végéig számítva viszont 1 óra leforgása alatt a vendégváró asztalra tehetjük, mivel a tésztát nem kell sem hajtogatni, sem pihentetni, rögtön dolgozhatunk vele. Aki nem szereti a juhtúró karakteres ízét, az körözöttre vagy sajtkrémre is lecserélheti. Egy pohár bort mindenképpen kínáljunk mellé.
Magos-juhtúrókrémes karácsonyi kekszek
kb 30-40 db-hoz
Hozzávalók:
tészta:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg hideg Rama Vajas Íz
- 1 cs sütőpor
- 2 tojássárgája
- 1 kis pohár tejföl
- 2 kk só
juhtúrós krém:
- 12,5 dkg juhtúró
- 5 dkg olvasztott Rama Vajas Íz
- 1-3 ek tejföl
- 1 kk durvára tört színes bors - vagy ízlés szerint
tetejére:
- 1 tojásfehérje a lekenéshez
- magok: napraforgó-, szezám-, len-, kömény- vagy tökmag
Elkészítése:
- A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval.
- Elmorzsoljuk benne a margarint.
- Hozzáadjuk a tojássárgákat és a tejfölt. tésztává gyúrjuk.
- Lisztezett deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, különböző karácsonyi formákkal, páros számban kiszúrjuk.
- A formák felét megkenjük tojásfehérjével. magokkal díszítjük.
- Előmelegített 180°C-os sütőben, sütőpapíros tepsin 10-15 percig sütjük.
- Teljesen hagyjuk kihűlni, majd a juhtúrós krémmel összeragasztjuk őket.
- A krémhez villával összetörjük a juhtúrót, hozzákeverjük az olvasztott margarint és annyi tejfölt, hogy kenhető krémet kapjunk, ízlés szerint borsozzuk.