2016. november 28., hétfő

Magos-juhtúrókrémes karácsonyi kekszek













Egy mutatós, sós aprósüti kimondottan az ünnepekre, mert a sok édesség mellett a sós falatkákról sem feledkezhetünk meg. A receptet egy Rama Sütigyár szórólapon találtam, megtetszett és rögtön el is készítettem. Frissen kisülve nagyon finom, puha a tésztája, de sajnos másnapra még letakarva is kicsit szárazzá válik és beszívja a töltelék nagy részét, így kimondottan azonnali, aznapi fogyasztásra ajánlom. Kezdetektől a végéig számítva viszont 1 óra leforgása alatt a vendégváró asztalra tehetjük, mivel a tésztát nem kell sem hajtogatni, sem pihentetni, rögtön dolgozhatunk vele. Aki nem szereti a juhtúró karakteres ízét, az körözöttre vagy sajtkrémre is lecserélheti. Egy pohár bort mindenképpen kínáljunk mellé.  


Magos-juhtúrókrémes karácsonyi kekszek 
kb 30-40 db-hoz


Hozzávalók:

tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg hideg Rama Vajas Íz
  • 1 cs sütőpor
  • 2 tojássárgája
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 kk só


juhtúrós krém:

  • 12,5 dkg juhtúró
  • 5 dkg olvasztott Rama Vajas Íz
  • 1-3 ek tejföl
  • 1 kk durvára tört színes bors - vagy ízlés szerint


tetejére:

  • 1 tojásfehérje a lekenéshez
  • magok: napraforgó-, szezám-, len-, kömény- vagy tökmag


Elkészítése:

  1. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval.
  2. Elmorzsoljuk benne a margarint.
  3. Hozzáadjuk a tojássárgákat és a tejfölt. tésztává gyúrjuk.
  4. Lisztezett deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, különböző karácsonyi formákkal, páros számban kiszúrjuk.
  5. A formák felét megkenjük tojásfehérjével. magokkal díszítjük.
  6. Előmelegített 180°C-os sütőben, sütőpapíros tepsin 10-15 percig sütjük.
  7. Teljesen hagyjuk kihűlni, majd a juhtúrós krémmel összeragasztjuk őket.
  8. A krémhez villával összetörjük a juhtúrót, hozzákeverjük az olvasztott margarint és annyi tejfölt, hogy kenhető krémet kapjunk, ízlés szerint borsozzuk.








2016. november 27., vasárnap

Advent




Kovács András: ADVENT


Meggyötörten állni a decemberi fagyos ködben,
Csodát várni a csillagtalan néma csöndben,
Eltűnődni zúzmarás hajnalok szívet melengető homályában,
Titkot lesni a lélek ablakára karcolt jégvirágban,
Próféciák nyomán hitre cserélni a kételyt,
Csillagjelet látni a legsötétebb éjben
és hinni, hinni a szívekben születő fényben. 



* * *




2016. november 26., szombat

Kókuszos, dióhabos sütemény
















Ma ezt a sütit, aki megkóstolta, mindenki megdicsérte. És valóban a két kókuszos, roppanós keksz között a lágy dióhabos töltelék egy nagyon kellemes ízharmóniát alkot. Az ünnepi apró sütemények sorába ajánlom. A kekszeket előre is megsüthetjük, de a tölteléket maximum 1 nappal korábban tegyük bele, mert ha sokat áll, nagyon felpuhítja a tésztát. Míg sült a második adag, tartottunk egy kis kóstolót belőle és megállapítottuk, hogy töltelék nélkül, csak magában is mennyire finom a keksz, jól esett a délutáni kávé mellé néhányat elropogtatni.
   

Kókuszos, dióhabos sütemény

Hozzávalók:
kb 30-40 db

tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 30 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • csipet só

dióhab:

  • 2 tojásfehérje
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg puha vaj (nem margarin!)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4 dkg dió

tetejére:

  • 5 dkg étcsokoládé

Elkészítése:

  1. A liszthez hozzáadjuk a sót, cukrot, kókuszreszeléket, és az apróra vágott margarint gyorsan elmorzsoljuk benne.
  2. A hozzávalókat tésztává gyúrjuk, folpackba csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük.
  3. Lisztezett felületen 1 cm-es vastagságúra nyújtjuk a tésztát, kerek vagy ovális kiszúróval kiszaggatjuk.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve, előmelegített 180°C-os sütőben világos(!) színűre sütjük. Kb 8-12 perc.
  5. A kisült lapokat néhány percig a sütőlapon hagyjuk, mert ilyenkor még törékenyek, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. A töltelékhez a tojásfehérjét a cukorral vízgőz felett kemény habbá verjük.
  7. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd ledaráljuk.
  8. A puha vajat kikeverjük a vaníliás cukorral, majd összekeverjük a tojáshabbal és a darált dióval.
  9. A tésztakorongok egyik felét megkenjük a dióhabos krémmel, a tetejükre óvatosan rányomunk 1- 1 üres korongot.
  10. A kész sütiket kis időre a hűtőbe tesszük, hogy a krém megszilárduljon benne.
  11. A csokoládét megolvasztjuk, megcsíkozzuk vele a sütemények tetejét.

TIPP: étcsokoládé helyett fehér csokoládéval is díszíthetjük.







2016. november 24., csütörtök

Csirke Popcorn














Istenien ropogós és őrülten finom. Ízletes, omlós, csábító csirkefalatok, amelyért még étterembe sem kell mennünk, hisz otthon is nagyon  könnyen és gyorsan elkészíthetjük magunknak. Mennyiségeket ebben a receptben most szándékosan nem írtam, mert mindent ránézésre mértem ki, a fűszereket pedig mindenki úgyis ízlésének megfelelően állítja majd be, de fontos, hogy a liszt kellően, érezhetően fűszeres legyen, mert akkor lesz ízes a végeredmény is. Bármilyen szárított zöld fűszert vagy kedvenc fűszerkeveréket is tehetünk még hozzá. Focinézős estékre vagy parti falatkáknak kínálva is tökéletes választás, senki nem fog tudni ellenállni neki. Én most édes chili szósszal és friss zöld salátával kínáltam, de mézes-mustáros vagy BBQ mártás is jó választás hozzá.      


Csirke Popcorn

Hozzávalók:

  • 1 csirkemellfilé
  • liszt
  • pirospaprika (nálam füstölt + kevés cayenne bors)
  • bors
  • fokhagymapor
  • 2 tojás
  • kukoricapehely (cornflakes)

sütéshez:

  • bő olaj

Elkészítése:

  1. A csirkemellet falatnyi darabokra ( kb 1x1 cm) vágjuk.
  2. A lisztbe belekeverjük a pirospaprikát, - lehet édes vagy csípős vagy vegyesen is - sót, borsot, fokhagymaport (ízlés szerint).
  3. A  kukoricapelyhet késes robotgéppel finomra daráljuk, vagy zacskóba téve, nyújtófával ütögetve nagyon apróra törjük.
  4. A csirkemellet alaposan megforgatjuk a fűszeres lisztben, majd a felvert tojásban, végül a kukoricapehelyben is. 
  5. Bő, forró olajba téve, kisebb adagokban, többször átkevergetve, ropogósra sütjük. 
  6. Papírtörlőre téve a felesleges olajat leitatjuk.
  7. Friss salátával, szószokkal kínáljuk.




2016. november 22., kedd

Befanini
















Befanini egy tradicionális Toszkán karácsonyi keksz. Nagyon egyszerű, omlós sütemény, amit különböző karácsonyi formákkal szúrnak ki és színes szórócukorkával díszítenek. Január 6-án ünneplik világszerte a Vízkeresztet, amit Olaszországban Befana-nak hívnak. A legenda szerint az olasz néphit kedves boszorkánya, La Befana január 5-én, Vízkereszt előestéjén érkezik és ajándékokat osztogat a gyerekeknek. Ehhez a naphoz kötődik ez a sütemény, amikor Befana a kéményen keresztül berepül a házba és a csokik, cukorkák, szárított gyümölcsök mellett ezt a sütit is beleteszi a gyerekek kanadalló fölé lógatott gyapjú zoknijába. Nekünk viszont nem kell Vízkeresztig várni, karácsonyi aprósütinek is megsüthetjük már az ünnepek előtt 1-2 héttel, fém dobozban, hűvös helyen eláll.


Befanini

Hozzávalók:
kb 60 db kekszhez

tészta:
  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 8 gr sütőpor
  • 1 kezeletlen citrom vagy narancs reszelt héja 
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai (elhagyható vagy helyettesíthető vanília aromával)
  • 1 ek rum (vagy rumaroma)
  • csipet só

tetejére:

  • 1 tojásfehérje enyhén felverve
  • színes szórócukor

Elkészítése:

  1. A liszthez adjuk a csipet sót, összemorzsoljuk a vajjal.
  2. Mikor már morzsalékos hozzáadjuk a cukrot, sütőport, vaníliarúd kikapart magjait, reszelt citromhéjat és a rumot.
  3. Egynemű tésztává gyúrjuk. (Ha a tészta kicsit száraz lenne adjunk hozzá még 1-2 evőkanál tejet)
  4. Folpackba csomagolva 1 óra hosszára a hűtőbe tesszük.
  5. A tésztát enyhén lisztezett felületen 3 mm vastagságúra nyújtjuk, különböző karácsonyi formákkal kiszúrjuk.
  6. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, tetejüket felvert tojásfehérjével megkenjük, színes szórócukorral meghintjük.
  7. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 8-12 perc alatt készre sütjük. (A sütési idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő!)
  8. Figyeljünk rá, hogy a kekszek világos színűek maradjanak, ne barnuljanak meg egy kicsit sem!
  9. Rácsra téve kihűtjük, hideg helyen, fém dobozban tároljuk.






2016. november 15., kedd

Minestrone sajtos tortellinivel
















A minestrone az olaszok kedvenc nyári levese, de ki ne vágyna olykor egy jó forró levesre ebben a hideg időben is? Tele van tápláló zöldségekkel és az a jó benne, hogy változatosan elkészíthető, attól függően, hogy mi van éppen otthon. Tehetünk még bele pl. gombát, burgonyát, édesburgonyát, mángoldot, kelkáposztát, sütőtököt vagy főzhetünk bele mini húsgombócokat, még tartalmasabb lesz tőle a leves, az illatos fűszerektől pedig még ízesebbé válik.. Én most a megszokott tészta helyett sajtos tortellinit főztem bele, isteni volt a tésztában megolvadt sajt és a zöldségek harmóniája. Ez a leves tele van ízekkel, színekkel és még egészséges is. Próbáljátok ki!
 
 
Minestrone sajtos tortellinivel

Hozzávalók:


  • 2 ek olívaolaj
  • 1 vöröshagyma
  • 3 g fokhagyma
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 szárzeller
  • 1 kisebb cukkini
  • 2 marék friss spenót
  • 2-3 ek paradicsompüré
  • 2 nagyobb friss paradicsom vagy 1 konzerv paradicsom
  • 15 dkg fehér és vörös konzerv bab - vegyesen  (cannellini / vörös vesebab)
  • 1 liter csirkehúsleves
  • 1 tk olasz fűszerkeverék (vagy olaszos fűszerek: pl.: oregano, kakukkfű, bazsalikom) 
  • frissen őrölt bors
  • 1 csomag (40 dkg) sajtos tortellini


Elkészítése:

  1. A babokat leöblítjük, lecsepegtetjük.  
  2. Az olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát.
  3. Hozzáadjuk a felszeletelt sárgarépát és szárzellert, kevergetve kicsit lepirítjuk.
  4. Felöntjük a húslevessel, beletesszük a paradicsompürét, lehéjazott, felkockázott paradicsomot, babot, negyedekbe vágott cukkinit és a fűszereket. (Ha konzerv paradicsomot használunk, akkor nem kell a paradicsompüré)
  5. Lassú tűzön, fedő alatt addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. 
  6. Hozzáadjuk a friss spenótot és néhány perc alatt belefőzzük a tortellinit is.
  7. Forrón tálaljuk, tetejére reszelt parmezán sajtot is szórhatunk még.









2016. november 1., kedd

Mindenszentek, Halottak napja





Gősi Vali

Bölcsek hagyatéka

Már csend van újra bennem,
szelíden fáj a hiány.
Lepergett lombú fák alatt
hallgatag kőhalomba zárt,
hűvös magány
tanítja évek óta,
ami a holtak bölcs hagyatéka:
ahol szeretet él,
ott nincs halál...

A sírokon gyertyaláng remeg,
felhők közt fáradt fénymosoly
dereng - aranyló glória... 
Kósza emlékek sorát,
sok meghitt délutánt
idéz a csönd-varázs.
Lelkemből mély fohász fakad
az életért, imám az égbe száll 
a Bölcsekért...