2020. december 24., csütörtök

2020. december 22., kedd

Mini falatnyi bejgli






















Az előző posztban írtam, hogy idén a mini sütik a favoritok nálam. A mini isler után itt van Kálci csodás mini bejgli receptje is. Nekünk ezt a sütit minden évben a nagymamám sütötte, így soha nem kellett készíteni. De mióta ő már nincs velünk én azt hiszem azóta nem is ettem bejglit. Itt volt hát az ideje megpróbálkoznom vele. A nagy "tesója" helyett elsőre ezt a mini változatot szemeltem ki. Ez ugyanis nem reped ki, nem mintha a repedtet nem ennénk meg, hisz az csak egy kis szépséghiba, az ízén semmit sem változtat, de ezen túlmenően ez a recept egyszerűen tökéletes. A tészta nem száraz, a töltelék szaftos, ízletes és nem émelyítően édes. Pont az én ízlésemre lett megalkotva. Én most diós és mákos falatkákat készítettem, de a receptben leírom a gesztenyés tölteléket is, hátha valaki azt szeretné elkészíteni. Nem is tudom melyik a finomabb, hol az egyik, hol a másik tálba nyúlok érte. Talán néhány darab még megéri a karácsonyt.     

Mini falatnyi bejgli


Hozzávalók:


1 adag tészta:

  • 45 dkg liszt
  • 12,5 dkg margarin 
  • 6 dkg zsír
  • 5 dkg porcukor
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • csipet só
  • 1 tojássárgája
  • 0,5 dl habtejszín
  • 1 dl kézmeleg víz

Mákos töltelék:  (1 adag tésztához)

  • 20 dkg darált mák
  • 12,5 dkg porcukor
  • 4 dkg darált háztartási keksz
  • 1,25 dl forró víz
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja

Diós töltelék:  (1 adag tésztához)

  • 20 dkg darált dió
  • 12,5 dkg kristálycukor
  • 4 dkg darált háztartási keksz
  • 1,25 dl forró víz
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja

Gesztenyés töltelék: (1 adag tésztához)

  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 1 kis üveg (30 ml) rumaroma
  • ha szükséges, kevés habtejszínnel higíthatjuk

kenéshez:

  • 1 tojás (1 adag tésztához)

Elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, - az élesztőt nem kell felfuttatni - és kézzel összemorzsoljuk.
  2. Homogén tésztává gyúrjuk.
  3. Folpackba csomagolva 1 óra hosszára hűtőbe rakjuk.
  4. A tésztát 3 mm vastagságúra kinyújtjuk
  5. Közben elkészítjük a töltelékeket, (lsd alább) hűtőbe tesszük annyi időre, hogy formázhatóvá váljon a massza. (kb 20-30 perc)
  6. A töltelékből s két tenyerünk között kb 1,5 cm vastag rudakat formázunk, a tészta szélétől 2 cm-re sorban lerakjuk a tésztára.
  7. A tésztát rátekerjük a töltelékre, ahol összeér elvágjuk, alaposan összenyomkodjuk a találkozásnál.
  8. A kész rudakat sorba egymás mellé rakjuk. (nekem 3-3 rúd lett belőle)
  9. Mindegyiket lekenjük kissé felvert tojássárgájával, hűtőbe tesszük, míg rászárad.
  10. Ha a sárgája megszáradt, lekenjük a fehérjével is, ismét hűtőbe rakjuk, megvárjuk, míg ez is rászárad, így lesz márványos a bejgli teteje.
  11. Ha a fehérje is megszáradt, a rudakat 2-2,5 cm-es darabokra vágjuk.
  12. Sütőpapíros tepsire rakjuk, kis távolságot hagyva közöttük.
  13. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  14. Kb 25-30 perc alatt (sütőfüggő, nekem 22 perc kellett) szép barnás-pirosra sütjük.

Mákos töltelék:

  1. A darált mákot elkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a darált kekszet és a reszelt citromhéjat.
  2. Vizet forralunk és a szükséges mennyiséget alaposan hozzákeverjük a mákhoz. (ne a kimért vizet forraljuk fel, mert annak egy része elpárolog!) 

Diós töltelék:

  1. A darált dióhoz hozzákeverjük a darált kekszet.
  2. Vizet forralunk, a szükséges mennyiséget elkeverjük a cukorral, hogy feloldódjon.
  3. Ráöntjük a dióra, alaposan összekeverjük.
  4. Hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, (opcionális) ezzel is átkeverjük.

Gesztenyés töltelék:

  1. A gesztenyemasszát kiolvasztjuk, villával összenyomkodjuk, hozzákeverjük a rumaromát.





2020. december 19., szombat

Mini kókuszos linzer és isler















Sok családban vannak elmaradhatatlan sütemények jeles alkalmakkor, nálam ilyen a linzer húsvétkor és karácsonykor. Eddig a formáján és a töltelékén variáltam, de most a tésztájába plusz ízként került egy kis kókusz is. Mivel a linzernek és az islernek ugyanaz a tésztája, csak az isler még csokiba is van mártva, így ketté vettem a tésztát és készült belőle ez is, az is. Mennyiségre nem sok, de annyi más sütemény mellett bőven elég lesz majd. Szerintem a savanykásabb lekvárok illenek inkább ehhez a sütihez, így a linzert málna,- az islert ribizlilekvárral töltöttem meg. És hogy miért lettek minik? A korábbi évek tapasztalata, hogy a laktató főfogás után már nem mindig bírunk egy egész szelet süteményt vagy tortát megenni, de ez így csak egy falat, amit még jól esik az ebéd lezárásaként bekapni. Néhány napi állás kell neki, mire megpuhul és összeérnek az ízei.     


Mini kókuszos linzer és isler


Hozzávalók:

kb 50 db-hoz 

tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 17 dkg hideg vaj
  • 3 dkg zsír
  • 15 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 tojássárgája

islerhez:

  • 10 dkg olvasztott étcsokoládé
  • 1 ek étolaj

tetejére:

  • kevés kókuszreszelék
  • porcukor

ragasztáshoz:

  • lekvár (nálam málna és ribizli lekvár)


Elkészítése:


  1. A lisztet összekeverjük a csipet sóval, porcukorral, kókuszreszelékkel.
  2. Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt.
  3. A tésztát gombóccá formáljuk, folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.
  4. A tésztát megfelezzük, egyikből elkészítjük a linzert, másikból az islert.
  5. Lisztezett felületen kb 3 mm vastagságúra nyújtjuk, mini (3,5 cm átmérőjű) kiszúrókkal kiszaggatjuk. (a linzernél azonos számú sima és lyukas közepű formát, az islernél pedig páros számű sima formát szaggatunk.)   
  6. Előmelegített 170°C-os sütőben kb 8-10 perc alatt világosra sütjük. Sütőfüggő! (ez a sütési idő csak a mini formákra vonatkozik, ezek hamarabb sülnek)
  7. Ha a tészták  teljesen kihűltek összeragasztjuk lekvárral, linzernél egy sima és egy lyukas közepűt, islernél egy-egy sima korongot. 
  8. A linzernél összeragasztás előtt a lyukas közepű korongokat porcukorral megszórjuk.
  9. Az islert olvasztott csokoládéba mártjuk, tetejét kevés kókuszreszelékkel megszórjuk, hideg helyen hagyjuk megszáradni rajta a csokoládét.
  10. Néhány napi állás - fém dobozban - jót tesz a süteménynek. 



2020. december 14., hétfő

Áfonyás, pisztáciás csokiszalámi















Eredetileg Olaszország és Portugália népszerű, sütés nélküli desszertje a csokiszalámi, de nagyon elterjedt más országokban is, főként karácsonyi édességként. A szalámi elnevezés nem a beltartalmára, hanem a kinézetére utal, mivel külsőre, még felvágatlanul megtévesztően hasonlít egy rúd szalámira. Szárított gyümölcsök, roppanós csonthéjasok, keksz, rum és keserédes csokoládé az alkotóelemei. Én most áfonyát és pisztáciát raktam bele, mert úgyis lesz sokféle diós süti a kínálatban. Szaftos, jó csokis és nem túl édes desszert. Aki nem szereti benne az alkoholt, az frissen facsart narancslével helyettesítheti. Egyszerű, mutatós, gyorsan elkészül, csak a dermedést kell kivárni, már lehet is szépen szeletelni a húsmentes "szalámit". Előre elkészíthető, sőt még jól bírja a fagyasztást is. 

Áfonyás, pisztáciás csokiszalámi


Hozzávalók:

1 nagy vagy 2-3 kisebb rúdhoz

  • 2 dl víz
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 5 dkg holland kakaópor
  • 25 dkg tördelt keksz (nálam Petit Beurre vajas keksz, de jó a háztartási keksz is)
  • 25 dkg darált keksz
  • 1-2 ek rum vagy rumaroma (vagy ízlés szerint)
  • 5 dkg aszalt vörösáfonya
  • 5 dkg sótlan, héj nélküli pisztácia

bevonáshoz:

  • átszitált porcukor


Elkészítése:


  1. Az egész kekszeket nagyobb darabokra törjük, félretesszük.
  2. Egy edényben a vizet összeolvasztjuk a vajjal.
  3. Mikor a vaj feolvadt, hozzáadjuk a cukrot és az apróbb darabokra tördelt csokoládét.
  4. Lassú tűzön néhány percet kevergetjük, míg a csokoládé felolvad.
  5. Hozzákeverjük az átszitált kakaóport, ezzel is kevergetjük egy kicsit, míg feloldódik.
  6. A csokis masszát ráöntjük a tördelt kekszre, jól átkeverjük, hogy mindenütt jól bevonja a massza.
  7. Hozzákeverjük a darált kekszet és rummal/rumaromával ízesítjük.
  8. Fél órára félretesszük, hogy a keksz felszívja a folyadékot és összeálljon a massza.
  9. A masszát annyi felé osztjuk, ahány rudat szeretnénk készíteni belőle. 
  10. Hagyhatjuk egyben, akkor nagyobb rudat kapunk vagy oszthatjuk 2-3 felé, és készíthetjük mindegyik rudat más-más ízesítéssel. 
  11. Belekeverjük az áfonyát és az egész pisztáciát. (vagy tehetünk bele mandulát, diót, mogyorót, mazsolát, zselés cukrot, kandírozott narancsot stb...)
  12. Kiterített folpackra hosszanti csíkot halmozunk a masszából, hengerré formáljuk úgy, hogy beletekerjük a fóliába, két végét megcsavarjuk, sima felületen többször meghengergetjük, hogy egy tömör tömbbé álljon össze.
  13. Hűtőbe tesszük néhány órára, hogy jól megdermedjen és szépen szeletelhetővé váljon.
  14. A kihűlt rudak minden oldalát porcukorba forgatjuk.
  15. Fogyasztás előtt 1/2-1 órával vegyük ki a hűtőből, hogy kicsit kiengedjen.
  16. Fóliába csomagolva 1-2 hétig hűtőben, 1 hónapig mélyhűtőben is eltartható.    

 

 

2020. december 6., vasárnap

Olasz karácsonyi sajtkenyér
















Hoztam egy remek olasz karácsonyi előételt, mely tele van színekkel és ízekkel. Sok munka sincs is vele, szinte csak annyi, hogy a hozzávalókat össze kell keverni, formában kidermeszteni, majd tálalásnál szépen feldíszíteni. Van benne rengeteg sajt, olajbogyó, napon szárított paradicsom, mediterrán fűszerek sokasága, szóval minden, ami jellemző az olasz konyhára. Nem csak nagyon finom, de igen mutatós darabja lehet az ünnepi asztalnak is. Minél tovább áll, annál finomabbá érnek össze az ízei. Lehet enni sós keksszel, pirítóssal vagy friss bagettel is. 

A receptet itt találtam.    


Olasz karácsonyi sajtkenyér


Hozzávalók:


  • 50 dkg  krémsajt (pld. Philadelphia, Mascarpone)
  • 20 dkg cheddar sajt 
  • 20 dkg szalámi
  • 1-1 piros és sárga kaliforniai paprika megsütve
  • 10 dkg zöld, paprikával töltött olajbogyó
  • 3-4 szál újhagyma zöldjével együtt
  • 1/2-1/2 tk oreganó, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, őrölt bors
  • 1-1 tk só, fokhagymapor, chilipehely (elhagyható), pirospaprika (én nem tettem bele)


tetejére:


  • 20 dkg olajban eltett, napon szárított paradicsom
  • pár szem olajbogyó
  • apróra vágott petrezselyem
  • friss rozmaring ágacskák


Elkészítése:


  1. A paprikákat sütőben megsütjük, héját leszedjük, magját eltávolítjuk, húsát apróra vágjuk.
  2. A sajtot lereszeljük.
  3. A szalámit, olajbogyót, újhagymát is nagyon apróra felkockázzuk.
  4. A krémsajtot egy mélyebb tálba tesszük.
  5. Hozzáadjuk az apróra vágott szalámit, sült paprikát, olajbogyót, lereszelt cheddart, fűszereket.
  6. Alaposan összekeverjük.
  7. Egy kisebb, magasabb sütőformát kibélelünk fóliával úgy, hogy túllógjon a forma szélein, belesimítjuk a sajtos maszát, ráhajtjuk a fóliát.
  8. Hűtőben legalább 4 órát, de még jobb ha 1 éjszakát állni hagyjuk.
  9. Tálra borítjuk, felcsíkozott szárított paradicsommal és néhány szem olajbogyóval megpakoljuk a tetejét.
  10. Meglocsoljuk a szárított paradicsom olajával, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, megtűzdeljük friss rozmaringgal.