Ahogy beköszönt az ősz, nálam máris megszaporodik a diós, mákos, gesztenyés sütemények száma és persze a kelt tésztákról se feledkezzünk meg. Mindig is különösen rajongtam a diós sütikért, ezért egy olyan igazi, békebeli hangulatú, kredenc mélyéről előkerülő, nagymamás-dédmamás, házias receptet hoztam, amivel tényleg lenyűgözhetjük magunkat és a családot. Két omlós, citromos linzertészta között könnyed habos, gazdag diós réteg lapul, a nyáron eltett házi sárgabaracklekvár íze pedig mesteri sütivé koronázza. Remek vendégváró, mert napokkal előbb is megsüthetjük, állásában pedig még finomabbá és puhábbá válik. Készíthető mákkal is, ez esetben savanykás meggylekvárt tegyünk a mákos réteg alá. Kiadós, könnyen elkészíthető sütemény.
Mágnás diós pite
Hozzávalók:
tepsi mérete nálam: 21x33 cm
tészta:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj (esetleg margarin) - nálam 1/3-a zsír
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 cs sütőpor
- 1 citrom
- csipet só
töltelék:
- 15 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 3 tojás
- 1 cs vaníliás cukor
- csipet só
- kb 2,5 dl házi baracklekvár
teteje lekenéséhez:
- 1 felvert tojás
Elkészítése:
- A lisztbe beleszórjuk a sütőport, cukrot és a sót, összekeverjük.
- Belemorzsoljuk a vajat, belereszeljük a citrom héját és hozzáadjuk fél citrom levét, a tojással gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle.
- Átlátszó fóliába csomagolva 1/2-1 óra hosszára hűtőbe rakjuk.
- Közben elkészítjük a tölteléket: a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük.
- A sárgáját kikeverjük a cukorral, felváltva, óvatosan hozzáforgatjuk a darált diót és a tojásfehérjehabot.
- A tészta 2/3 részét sütőpapíros tepsibe nyújtjuk, vastagon megkenjük a lekvárral, egyenletesen elsimítjuk rajta a diós tölteléket.
- A maradék 1/3 tésztából rácsokat rakunk a tetejére.
- Felvert tojással lekenjük, előmelegített 180°C-os sütőben kb 35-40 perc alatt (sütőfüggő!) készre sütjük.
- Kihűlve kockákra vágjuk, - melegen sajnos nem szeletelhető szépen - porcukorral meghintve kínáljuk.