2017. október 25., szerda

Mágnás diós pite




















Ahogy beköszönt az ősz, nálam máris megszaporodik a diós, mákos, gesztenyés sütemények száma és persze a kelt tésztákról se feledkezzünk meg. Mindig is különösen rajongtam a diós sütikért, ezért egy olyan igazi, békebeli hangulatú, kredenc mélyéről előkerülő, nagymamás-dédmamás, házias receptet hoztam, amivel tényleg lenyűgözhetjük magunkat és a családot. Két omlós, citromos linzertészta között könnyed habos, gazdag diós réteg lapul, a nyáron eltett házi sárgabaracklekvár íze pedig mesteri sütivé koronázza. Remek vendégváró, mert napokkal előbb is megsüthetjük, állásában pedig még finomabbá és puhábbá válik. Készíthető mákkal is, ez esetben savanykás meggylekvárt tegyünk a mákos réteg alá. Kiadós, könnyen elkészíthető sütemény.


Mágnás diós pite

Hozzávalók:
tepsi mérete nálam: 21x33 cm


tészta:


  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj (esetleg margarin) - nálam 1/3-a zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 cs sütőpor
  • 1 citrom
  • csipet só

töltelék:

  • 15 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só
  • kb 2,5 dl házi baracklekvár


teteje lekenéséhez:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

  1. A lisztbe beleszórjuk a sütőport, cukrot és a sót, összekeverjük.
  2. Belemorzsoljuk a vajat, belereszeljük a citrom héját és hozzáadjuk fél citrom levét, a tojással gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle.
  3. Átlátszó fóliába csomagolva 1/2-1 óra hosszára hűtőbe rakjuk.
  4. Közben elkészítjük a tölteléket: a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. 
  5. A sárgáját kikeverjük a cukorral, felváltva, óvatosan hozzáforgatjuk a darált diót és a tojásfehérjehabot.
  6. A tészta 2/3 részét sütőpapíros tepsibe nyújtjuk, vastagon megkenjük a lekvárral, egyenletesen elsimítjuk rajta a diós tölteléket.
  7. A maradék 1/3 tésztából rácsokat rakunk a tetejére.
  8. Felvert tojással lekenjük, előmelegített 180°C-os sütőben kb 35-40  perc alatt (sütőfüggő!) készre sütjük.
  9. Kihűlve kockákra vágjuk, - melegen sajnos nem szeletelhető szépen - porcukorral meghintve kínáljuk.   







2017. október 20., péntek

Pezsgős mangókrém























Kedvező áron sikerült vennem a napokban egy szép nagy és színes mangót. Kicsit kemény volt, így néhány napra félretettem, hogy érjen még. Mára azonban tökéletesen megpuhult, nem akartam tovább halogatni a felhasználását, mert ha túlérik, az sem jó. Egyik kedvenc szakácskönyvemben találtam hozzá egy szuper poharas desszertötletet, amit a pezsgő tesz különlegessé. Azon kívül, hogy nagyon hamar elkészül, nem egy szokványos édesség. Az egzotikus gyümölcs és a nemes itóka találkozása egy habszerű desszertben igazán ünnepi ízélménnyel ajándékoz meg minket. A pezsgő íze intenzíven jelen van, de a sok friss gyümölcs kissé ellensúlyozza annak fanyarságát. Gyerekeknek ne kínáljuk, de magunkat bármikor meglephetjük vele, ha van otthon egy üveg pezsgő.     

Pezsgős mangókrém


Hozzávalók:

  • 1 nagy (kb 400 gramm) érett mangó
  • 1 tasak (20 gramm) porzselatin
  • 5 ek hideg víz
  • 2,5 dl pezsgő (nálam muskotály édes fehér)
  • 7,5 dkg cukor
  • 2,5 dl habtejszín


díszítés:


  • néhány kocka friss mangó
  • gránátalma


Elkészítése:

  1. A zselatin elkeverjük a vízzel.
  2. A meghámozott, kimagozott mangót botmixerrel pürésítjük, de előtte egy keveset félreteszünk belőle a díszítéshez. 
  3. A mangópürét összekeverjük a citromlével, cukorral, felöntjük a pezsgővel.
  4. Az áztatott zselatin folytonos keverés közben addig melegítjük, míg teljesen felolvad.
  5. A mangópépből először 3 evőkanálnyit adunk hozzá, elkeverjük, majd a többit is hozzákeverjük, hűtőbe tesszük.
  6. Közben kemény habbá verjük a tejszínt, majd amikor a mangópüré kocsonyásodni kezd, hozzákeverjük.
  7. A krémet poharakba vagy üvegtálkákba töltjük, néhány órára hűtőbe tesszük dermedni.
  8. Tálalásnál sok friss gyümölccsel díszítjük. (esetleg babapiskótát is kínálhatunk mellé) 



Forrás: Dr Oetker - Desszertek c. könyv




2017. október 16., hétfő

Mascarponés tonhalkrémmel töltött sült kápia



















Hetente többször készítek reggelire, vacsorára valamilyen kenyérre kenhető kencét. Most a tonhalkrém a sláger nálam, ami azért is érdekes, mert én nem szeretem a halakat. Egy kellemetlen "élmény" miatt kényszerültem sokáig mellőzni az étrendemből és eddig az éves halfogyasztásom is kimerült néhány szelet karácsonyi ponty elfogyasztásával. De mivel a hal nagyon egészséges, a diétás és cukorbeteg étrendbe is könnyen beilleszthető, több-kevesebb sikerrel próbálom magamat rávenni
a fogyasztására. Ez a tonhalkrém viszont fantasztikusan finom. Nincs túlbonyolítva, de az íze mégis nagyon el van találva, a mascarponétól lágyan krémes, a sült édeskés kápiát pedig remekül ellensúlyozza és kiegészíti a citrom és a kapribogyó fanyarsága. A lenti recept nem nagy adag, de két főnek elegendő vacsorára. Pirítóssal, friss bagettel, sok ropogós zöldséggel, zöldsalátával kínáljuk.       

Mascarponés tonhalkrémmel töltött sült kápia

Hozzávalók:
2 személyre

  • 3 db nagy, húsos kápia paprika
  • 15 dkg lágy mascarpone
  • 1 doboz (80 gr) tonhalkonzerv 
  • 1-2 szál zsenge újhagyma
  • 1/2 lilahagyma
  • 2 szál petrezselyem
  • kevés citromlé
  • frissen őrölt bors

díszítéshez:

  • szárított oregánó
  • kapribogyó
  • rukkola

Elkészítése:

  1. A kápiákat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, forró sütőben addig sütjük, míg a héja feketedni kezd.
  2. Tálba rakjuk, letakarjuk, 15-20 percre félretesszük, ezalatt felpuhul a héja.
  3. A paprikák héját lehúzzuk, kimagozzuk, negyedekbe vágjuk.
  4. Közben elkészítjük a tonhalkrémet: a tonhalkonzerv olaját leöntjük, lecsepegtetjük, hozzáadjuk a lágy mascarponéhoz, beletesszük a finomra vágott hagymákat és petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük.
  5. Az egészet krémes-habosra jól kikeverjük. (ha van rá lehetőség hagyjuk állni a krémet 1 éjszakát, de legalább néhány órát, hogy összeérjenek az ízei) 
  6. Megtöltjük a paprikacsíkokat a krémmel, feltekerjük, tányéron elrendezzük.
  7. Tetejüket meghintjük az oreganóval és 1-1 szem kapribogyót ültetünk a tekercsekre, néhány szál rukkolával díszítjük.
  8. Pirított rozskenyérrel vagy friss bagettel, sok ropogós zöldséggel kínáljuk.


inspiráció: innen




2017. október 14., szombat

Csípős-fűszeres kukoricakrémleves
















Még van friss zsenge kukorica a piacokon, érdemes ezt a krémes levest elkészíteni belőle. Hűvös napokon én sokszor nem is vágyom másra csak egy forró, fűszeres levesre, ami felfűti az ember szervezetét. Itt a blogon is közismert a chili-imádatom, sokszor készítek erős, csípős ételeket és ebbe a levesbe is jutott bőven ebből a tüzes fűszerből, az édes kukoricával finom harmóniát alkot. Ha egy-két napig áll a leves, akkor még inkább összeérnek az ízei. Nyáron hidegre behűtve is jó választás. Tortilla chipset ne felejtsünk mellé kínálni!       


Csípős-fűszeres kukoricakrémleves


Hozzávalók:

  • 3-4 cső friss vagy 2 kis doboz konzerv kukorica vagy 50 dkg mirelit kukorica
  • 1 vöröshagyma
  • 2 g fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 1 liter zöldségalaplé (víz + zöldségleveskocka)
  • szárított chili - ízlés szerint, ki mennyire szereti a csípőset 
  • késhegynyi füstölt paprika (elmaradhat)
  • 1/2 tk őrölt római kömény
  • 1/2 tk kurkuma
  • frissen őrölt bors
  • 1 ek vaj

Elkészítése:

  1. A kukoricát megtisztítjuk, éles késsel levágjuk róla a szemeket. Ha konzerv kukoricát használunk, akkor leöblítjük, lecsepegtetjük.
  2. Kevés vajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát.
  3. Hozzáadjuk a szárított chilit és a fűszereket, tovább kevergetjük, hogy kijöjjenek a fűszerek aromái, majd ráöntjük a kukoricát.
  4. Felengedjük a zöldségalaplével, letakarva puhulásig főzzük.
  5. Botmixerrel pürésítjük, majd egy szitán átpasszírozzuk, hogy a kukorica héja ne kerüljön a levesbe. (akit nem zavar, kihagyhatja a passzírozást)
  6. Tűzre visszatéve hozzáöntjük a tejszínt, ha kell még állítunk az erősségén, összefőzzük.
  7. Még forrón tányérokba merjük.
  8. Színes paprikakockákkal, újhagyma,- vagy petrezselyemzölddel, szárított chilivel vagy főtt kukoricaszemekkel díszíthetjük.
  9. Kínálhatjuk chili olajjal vagy pirított baconnal is. 
  10. Nachos chipset kínálunk mellé. (nálam ez is chilis volt)









2017. október 6., péntek

Gesztenyés krémes

















Még a nyáron elmentettem ennek a sütinek a receptjét, aztán néhány héttel ezelőtt Katalinnál újra megláttam ezt a csodás finomságot, akkor rögtön el is készítettem. Mivel másnap ajándékba vittem, így már lefotózni nem volt idő és kóstolásra sem volt lehetőség. Nagy gesztenye (... meg mogyoró, meg dió, meg mandula ...) rajongó lévén már akkor tudtam, hogy hamarosan sor kerül rá majd újra, mert az lehetetlen, hogy én ezt ne ízleljem meg. :) Most csak fél adagot készítettem és nem szögletesre formáztam, hanem kisebb (18 cm-es) csatos tortaformába rétegeztem az alapanyagokat. Eredeti recepthez képest pici módosítások történtek, a leírásban a teljes adag mennyiségei szerepelnek. Nagyon kellemes ízű, krémes, habos, sütés nélküli finomság, tipikus őszi desszert vagy hétvégi sütemény.       

Gesztenyés krémes

Hozzávalók:
25x27 cm-es formához

kekszes alap:

  • 50 dkg áttört gesztenyemassza
  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5 ek tej
  • 1 rumaroma (vagy 1-2 ek rum)

krém:

  • 2 cs vaníliás pudingpor
  • 6 dl tej
  • 25 dkg margarin
  • 5-6 ek cukor (vagy ízlés szerint)
  • 1 cs vaníliás cukor

tetejére:

  • 4 dl habtejszín
  • 2 ek porcukor
  • 2 cs. habfixáló

díszítés:

  • csokireszelék vagy gesztenyemassza


Elkészítése:

  1. A kekszes alap hozzávalóit összegyúrjuk.
  2. A masszát egyenletesen egy forma aljába nyomkodjuk.
  3. Elkészítjük a krémet: a pudingporokhoz hozzáadjuk a cukrot, csomómentesen elkeverjük kevés hideg tejben.
  4. A maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük a pudingport, sűrűre főzzük, kihűtjük.
  5. A puha margarint hozzáadva, robotgéppel jól kihabosítjuk.   
  6. A kész krémet rásimítjuk a gesztenyés alapra, hűtőbe tesszük, lehűtjük.
  7. A habtejszínhez adjuk a porcukrot, félkeményre verjük, majd a habfixálót is hozzáadva kemény habbá verjük.
  8. A felvert tejszínt a krém tetejére kenjük, csokireszelékkel vagy áttört gesztenyemasszával díszítjük.







2017. október 4., szerda

Állatok világnapja van ma


kép: innen


"Nem tudod megváltoztatni a világot, ha megmentesz egy állatot, de annak az állatnak megváltozik a világ!" 


Ma én ezzel a videóval emlékezem erre a napra, a fenti idézet szellemében.

Ne csak ezen a napon szeressük az állatokat! 

Szívszorító, hogy hogyan reagál a sérült kutyus, Layla, mikor rájön, hogy megmentették ... 
Ma már szerető családban él.


forrás: youtube


"Magunkénak tudni egy kis lényt, méltónak lenni a szeretetére,
a kezünkben tartva érezni szíve dobbanását, élvezni bizalmát,
s végül megérteni, hogy összetartozunk.
Ez igazi örömet jelent az életben.
A magányosság végét."

(Pam Brown)  




2017. október 2., hétfő

Citromos borjúszelet tejszínes kapribogyómártással














Találtam néhány szelet borjúcombot a hűtőben. Hirtelen nem is tudtam mit készítsek belőle, mert nálunk ez nem mindennapi alapanyag. Aztán szemrevételeztem a fellelhető készletet és kialakult az elképzelés is. A citrom üdeséget, a kapribogyó pikánsságot adott az ételnek, a bor pedig elmélyítette az ízeket. A hús is puhára főtt, megőrizve a szaftosságát. Egyszóval az omlós húshoz nagyon jól illet a kissé pikáns tejszínes mártás, igazi hétköznapi ünnepi fogás lett belőle. Burgonyakrokettet kínáltam mellé, amit lehet a szaftba mártogatni. Holnap a maradék néhány szeletből jó ropogós bécsi szeletet készítek majd.

Citromos borjúszelet tejszínes kapribogyómártással

Hozzávalók:

  • 60 dkg borjúcomb
  • 10 dkg (üveges) kapribogyó
  • 1/2 citrom
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 1,5 dl húsleves 
  • 2 dl tejszín
  • 1 tk keményítő
  • bors

sütéshez:

  • vaj

Elkészítése:

  1. A hús felszeleteljük, vékonyra kiklopfoljuk.
  2. Sózzuk, borsozzuk, citromlével megcsepegtetjük, 15 percre félretesszük.
  3. Serpenyőben kevés vajat olvasztunk, kérget sütünk a hússzeletekre, kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk, folyamatosan pótolva a folyadékot alatta.
  4. A húst kiszedjük, fóliával lefedve melegen tartjuk.
  5. A visszamaradt zsiradékot - ha kell még kevés vajat teszünk hozzá - felöntjük a borral, elpárologtatjuk a levét, hogy csak a zamata maradjon az ételben.
  6. Hozzáadjuk a kapribogyót, kicsit átkevergetjük, felöntjük a húslevessel, összeforraljuk.
  7. A keményítőt kikeverjük a tejszínnel, besűrítjük vele a mártást.
  8. Tálalásnál a hússzeleteket tányérra rendezzük, leöntjük a kapribogyómártással, burgonyakrokettel tálaljuk.