2017. május 31., szerda

Csirkés Cézár saláta













Egy örök klasszikus, mely Cesare Cardini (1896-1956) nevéhez fűződik. Olasz bevándorlók gyermekeként született Mexikóban és itt vitt egy olaszos ízvilágú konyhát. A Cézár saláta kényszer megoldásként született meg az éttermében 1924. július 4-én, amikor Amerika a függetlenség napját ünnepelte. Tömegek tértek be ebédelni hozzá, de az étterem nem volt felkészülve erre, ezért Cardini a konyhában fellelhető alapanyagokból alkotta meg gyorsan ezt a salátát, amely mindenkinek nagyon ízlett és nagy sikert aratott vele. Az eredeti Cézár saláta római salátából készült, így autentikusan én is mindig azt használok hozzá, nekem nagyon ízlik az enyhén diós íze, de aki nem szereti kompromisszumos megoldásként készítheti jégsalátából is. Cardini salátája nem tartalmazott feltéteket, azt külön kellett még rendelni hozzá. Ma már szokás sült csirkemellel, pirított baconnal, tonhallal, tojással vagy paradicsommal is dúsítani a salátát. Sajnos nem mondható diétás fogásnak, de vitathatatlanul nagyon finom és laktató, önmagában is.


Csirkés Cézár saláta

Hozzávalók:

saláta:
  • 1 nagy ropogós római saláta  
  • 1 egész csirkemell filé
  • bors (nálam durvára darált színes bors)

öntet:
  • 3 tojássárgája
  • 1 tk dijoni mustár
  • 6-7 ek olaj 
  • 1 g fokhagyma
  • 1 marék reszelt parmezán
  • 1 ek worcestershire szósz
  • kevés citromlé
  • fehér bors

fokhagymás kruton:

  • 1-2 szikkadtabb zsemle (kenyér is lehet)
  • 1-2 g fokhagyma
  • kevés olaj

hús sütéséhez:

  • kevés olaj és vaj

tetejére:

  • parmezán

Elkészítése:

  1. A római salátát megmossuk, leszárítjuk, kisebb darabokra tépkedjük, elrendezzük a tányérokon.
  2. A csirkemellet félbevágjuk, majd lapjában is megfelezzük.
  3. A hússzeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, kicsit pihentetjük.
  4. Serpenyőbe kevés olajat öntünk, a fokhagymát a kés lapjával megroppantjuk, beledobjuk az olajba, alacsony hőfokon megvárjuk, míg az ízét átadja az olajnak. (a fokhagymát ne égessük meg, mert keserű lesz tőle az olaj)
  5. A fokhagymát kidobjuk, a serpenyőbe tesszük a felkockázott zsemlét, aranybarnára pirítjuk a fokhagymás olajon, félretesszük.
  6. A serpenyőt papírtörlővel kitöröljük, kevés olajat és vajat összeolvasztunk benne, átsütjük  rajta a hússzeleteket.
  7. Ha megsült, fóliával letakarva tálalásig melegen tartjuk.
  8. Az öntethez a tojássárgákat egy tálba tesszük, hozzáadjuk a mustárt, vékony sugárban öntve, beledolgozzuk az olajat. 
  9. 1 gerezd fokhagymát csipet sóval mozsárban vagy a kés lapjával pépesre dolgozunk, hozzáadjuk az öntethez, sózzuk, borsozzuk, citromlével, worcestershire szósszal ízesítjük, belekeverjük a reszelt parmezánt.
  10. Tálalásnál a salátára halmozzuk a felcsíkozott húst, meghintjük a fokhagymás krutonnal, parmezánforgáccsal, meglocsoljuk az öntettel.
  11. Azonnal fogyasztjuk.









2017. május 19., péntek

Tejfölös epres kocka












Itt az eperszezon és mivel csak néhány hétig élvezhetjük ennek az ízében tökéletes gyümölcsnek a jelenlétét, gyorsan ki kell használni az alkalmat a legfinomabb sütik elkészítésére. Nálam most ez az idei első epres desszert, már hazai eperből. A tészta alapja a közkedvelt piskóta, melybe egy kellemesen citrusos tejszínes-tejfölös krém került édes eperdarabokkal. Egyszerű, finom és könnyed házi sütemény, amely hidegre behűtve nagyon jól tud esni kánikula idején egy kellemes ebéd lezárásaként, de kiváló vendégváró is lehet. A piskótát előző nap is megsüthetjük, akkor másnap kicsit kevesebbet kell várni arra, hogy végre megkóstolhassuk.


Tejfölös epres kocka

Hozzávalók:

tészta:

  • 8 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 5 dkg étkezési búzakeményítő
  • 1 csapott tk sütőpor
  • csipet só

töltelék:

  • 40 dkg eper
  • 5 dl sűrű tejföl
  • 2,5 dl habtejszín
  • 5-7 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve (vagy ízlés szerint)
  • 6 lap (vagy 18 gr por) színtelen zselatin

teteje meghintéséhez:

  • porcukor

díszítéshez:

  • néhány szem eper
  • friss citromfű


Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  2. A tojásokat szétválasztjuk.
  3. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukrokkal, rászitáljuk a sütőporral, étkezési keményítővel, csipet sóval elkevert lisztet.   
  4. Sütőpapírral kibélelt közepes méretű (nálam 23x34 cm-es) tepsibe simítjuk a tésztát, kb 12 percig sütjük.
  5. A sütőből kivéve kiborítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk, teljesen kihűtjük a piskótát.
  6. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
  7. A tejfölt elkeverjük a cukrokkal, citromlével.
  8. A zselatint kevés vízbe téve, alacsony hőfokon feloldjuk, kevés tejfölös krémmel elkeverjük, majd a maradék krémbe vegyítjük.
  9. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni 15-20 percre, időnként megkevergetjük.
  10. A megtisztított, megmosott epreket - néhány szem kivételével, amit félreteszünk a díszítéshez - feldaraboljuk.
  11. A tejszínt kemény habbá verjük, - keveset szintén félreteszünk belőle a díszítéshez - hozzákeverjük a zselatinos tejfölhöz, óvatosan beleforgatjuk az eperdarabok is.
  12. A piskótát keresztben félbevágjuk, egyenletesen az alsó lapra halmozzuk a krémet, ráborítjuk a másik piskótalapot.
  13. Hűtőbe tesszük 2 óra hosszára.
  14. A süteményt porcukorral bőven meghintjük, felkockázzuk, a félretett tejszínhabbal, eperrel citromfű levélkékkel díszítjük.  



Forrás: Tina magazin





2017. május 4., csütörtök

Sajtos muffin

















Nálam ritkán készül muffin, talán azért, mert nem szeretjük a tömör süteményeket. Ezt a receptet az FB-n láttam meg, ciklonként söpör most végig a sütős-főzős csoportokon, sorra készítik a háziasszonyok. Gondoltam teszek vele egy próbát, egyrészt mert ez egy sós változat, - nincs tele cukorral - másrészt pedig belül puha, foszlós tésztájú, kívül ropogós rágcsálnivaló, valamint látványosan csábító is. Kicsit változtattam rajta, a töltelékben lévő margarint én házi vajra cseréltem és picit sóztam is. Ez az alap változat, ha sósan készítjük, akkor krémsajttal, sonkával, szalámival, kolbásszal, újhagymával, füstölt sajttal is lehet tölteni. Édes változat esetén lekvárral vagy mogyorókrémmel tölteném, de akkor kevesebb sót és pici cukrot tennék még a tésztájába, a tetejét pedig szórócukorral hinteném meg. Langymelegen volt a legfinomabb, mikor a sajt még lágyan olvadozott benne. Tartalmas leves után kiváló második fogás, de vendégváróként is kínálhatjuk.      


Sajtos muffin
12 db


tészta:

  • 2 dl tej
  • 1 tasak (7gr) szárított élesztő
  • 1 tk porcukor
  • 47 dkg liszt
  • 1 tk só (nálam 1,5 tk)
  • 1 dl étolaj
  • 1 nagy tojás

töltelék:

  • 8 dkg puha margarin (nálam házi vaj)
  • 8 dkg reszelt félkemény sajt

tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • szezámmag


Elkészítése:

  1. Az élesztőt elkeverjük a langyos cukros tejben, tetejét meghintjük 1 ek liszttel, kb 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Egy mélyebb tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a tojást, olajat, felfuttatott élesztőt, összegyúrjuk.
  3. Szép sima tésztává dagasztjuk, gombócot formálunk belőle, letakarva 15 percet pihentetjük.
  4. Közben elkészítjük a töltelék hozzávalóit: a vajat habosra kikeverjük, sajtot lereszeljük.
  5. A duplájára kelt tésztát lisztmentes felületre borítjuk, 12 egyenlő részre osztjuk, kis gombócokat formálunk belőlük.
  6. Minden egyes gombócot 12x18 cm-es, téglalap formára nyújtunk.
  7. A felső részén kb a tészta feléig 6-7 bevágást ejtünk.
  8. Az alsó részére kenünk a kikevert vajból, megszórjuk kevés reszelt sajttal.
  9. Feltekerjük úgy, hogy a vágások vége a tészta aljára kerüljön.
  10. Picike csigát hajtunk belőle, minden egyes gombóccal így járunk el.
  11. A csigákat muffin forma mélyedéseibe helyezzük, letakarva 15 percet hagyjuk kelni.
  12. Közben a sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  13. 15 perc után enyhén felvert tojással lekenjük a muffinok tetejét, megszórjuk szezámmaggal.
  14. Betoljuk az előmelegített sütőbe, 20-25 perc alatt készre sütjük.