Bő egy hónap és itt a Karácsony. Én már hangolódom az ünnepekre a konyhában is. Ha valami gyors, finom és időtakarékos édességet szeretnék sütni, akkor gyakran a jó öreg leveles tésztát hívom segítségül. Így történt ez most is, de egy kicsit különlegesebb, ünnephez méltó tölteléket kapott. Aki szereti a diót, annak biztosan ízleni fog. Mogyoróval vagy mandulával is tölthető, ha a tetejét lekenjük tojással és meghintjük mandulapehellyel, akkor még gazdagabb ízvilágot kapunk.
Diós marcipános koszorú
12-14 darab
Hozzávalók:
- 2 csomag (2x270 gr) készre nyújtott leveles tészta
töltelék:
- 10 dkg marcipán
- 10 dkg darált dió
- 1 tojás
- 2 cs vaníliás cukor
- csipet őrölt fahéj
- csipet só
- 4 ek rum
tetejére:
- porcukor
Elkészítése:
- A marcipánt a darált dióval, tojással, rummal, vaníliás cukorral és a fűszerekkel összegyúrjuk.
- Az egyik leveles tésztát kihajtogatjuk, megkenjük a töltelékkel, ráhelyezzük a másik leveles tésztát.
- Kb 2 cm-es csíkokra vágjuk.
- A csíkokat külön-külön spirál alakban megtekerjük, kör alakúra formázzuk, végeit szorosan összenyomkodjuk.
- A koszorúkat sütőpapíros tepsire helyezzük.
- Előmelegített, 220°C-os sütőben kb 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
- Tetejét még melegen porcukorral meghintjük.