2011. július 30., szombat

Mandulás-barackos lepény




Ez a sütemény biztos siker azok számára is akik csak most kezdenek ismerkedni a sütés tudományával. Nagy szakértelmet nem igényel, a "hamar összedobható" kategóriába tartozik. Nagyon mutatós és el sem lehet rontani. A küllemén túl, az ízét tekintve egy igazi nyári csoda.

Elkészítési idő: 50 perc

Mandulás-barackos lepény 

Hozzávalók:


  • 12 szem sárgabarack
  • 12 szem hámozott mandula
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 6 tojás
  • csipet só
  • 0,5 dl rum
  • fahéjas porcukor


Elkészítése:


  1. A sárgabarackokat megmossuk, leforrázzuk, héját, magját eltávolítjuk, félbevágjuk.
  2. Porcukrot, vaníliás cukrot habosra keverjük a puha margarinnal, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját.
  3. A tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük, majd a liszttel váltakozva kanalanként a cukros tojáskrémhez keverjük, végül hozzáadjuk a rumot is.
  4. Kb 24 x 34 cm-es vajazott, lisztezett tepsibe simítjuk a tésztát, magházukkal felfelé belenyomkodjuk a fél barackokat, a mag helyére 1-1 szem mandulát teszünk.
  5. Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük, a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, tálalás előtt a tetejét fahéjas porcukorral megszórjuk.






Legnépszerűbb receptem





Kedves olvasóim! Az idei nyár sláger- vagy ahogy az egyik kedves hozzászóló fogalmazott "istenkirály" receptje a blogon kétségtelenül ez a könnyű, ízletes töltött cukkini. Eddig több, mint 10.000 alkalommal kattintottatok rá és többen jeleztétek, hogy el is készítettétek, aminek én rettenetesen örülök.



Legnépszerűbb receptem már olvasható Büfé-ben is.






2011. július 22., péntek

Restanciák



Az elmúlt hetekben kaptam ezeket a megtisztelő díjakat. Köszönöm szépen és mindenkitől elnézést kérek, aki gondolt rám, de bokros teendőim közepette nem mindig tudok rögtön válaszolni rájuk.

Az első, "Tetszik a recepted" díjat Jutkától, a Süssünk, főzzünk valamit blog tulajdonosától kaptam. Szerencsére rengeteg jó recept található a gasztroblogokon, számosat meg tudnék nevezni, de idő hiányában most a felsorolástól eltekintenék.


A második díj először Évától, majd Mártitól érkezett.


Feledhetetlen gyerekkori ízek emlékeit, kedvenc ételeinket kellett felelevenítenünk a blogunkon. Itt egy kis felsorolást megejtenék a teljesség igénye nélkül.

Amiket szerettem ( és szeretek ma is) :

barátfüle,

túrógombóc,

bundáskenyér,

lekváros bukta,

túrós batyu,

vajas kifli,

molnárka sonkával és tormakrémmel,

habos holdacska,

túrós-kapros lepény,

madártej,

töpörtyűs pogácsa,

Nagymama-féle rétesek,

aranygaluska,

hideg fagyi,

vattacukor,

dunakavics,

melba kocka,

lebbencs leves,

gulyás leves,

húsleves,

gyümölcsleves,

paradicsomos káposzta sült oldalassal,

tökfőzelék fasírttal,

sóskafőzelék tükörtojással,

lecsó,

krumplis,- és káposztás tészta,

milánói makaróni,

rántott hús krumplipürével,

vadas és szalontüdő zsemlegombóccal




Néhány étel van, amiket akkor sem szerettem, és azóta sem tudtam megkedvelni:


paprikás krumpli,

zöldborsó főzelék,

zöldbab főzelék,

halételek




A harmadik, Sunshine Award díjat Zsanuária - Anikótól kaptam. Küldeném mindenkinek sok szeretettel, akiket rendszeresen olvasok.





2011. július 21., csütörtök

Padlizsános-paradicsomos penne




"La pasta e basta." Szól az olasz mondás, mely szerint elég a tésztából. Rám vonatkoztatva sajnos egyáltalán nem helytálló ez a mondás, mert imádom a tésztákat. Valahogy úgy vagyok velük, mint Gombóc Artúr a csokoládéval. Mindegy, hogy kerek, rövid vagy hosszú, széles vagy kagylóformájú, csak tészta legyen. Hússal vagy zöldséggel, rakottan, magyarosan vagy olaszosan mindig egy gyorsan bevethető, akár konyhai maradékok felhasználásával is változatosan elkészíthető hálás alapanyag. Ma húsra nem vágytunk, így egy kicsit görögös ízvilágú, zöldséges változat került az asztalunkra.

Elkészítési idő: 45 perc

Padlizsános-paradicsomos penne

Hozzávalók:


  • 2 kisebb padlizsán
  • 50 dkg paradicsom
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 35 dkg penne tészta
  • 10 dkg feta
  • friss bazsalikom
  • őrölt bors
  • liszt
  • olívaolaj


Elkészítése:


  1. A padlizsánt megmossuk, héjastól 1 cm-es karikákra szeleteljük, megsózzuk és megvárjuk míg levet ereszt.
  2. A penne tésztát enyhén sós vízben kifőzzük.
  3. Közben a paradicsomok héját keresztben bevagdossuk, előbb forró majd hideg vízbe mártjuk, lehúzzuk a héjat és a paradicsomot felaprítjuk.
  4. Olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott hagymákat, hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, fedő alatt mártássá sűrítjük.
  5. A padlizsánokat papírtörlővel leitatjuk, lisztbe forgatjuk, kevés olívaolajon mindkét oldalukat aranysárgára sütjük, konyhai papírtörlőre kiszedve a felesleges olajat leitatjuk róluk.
  6. A kifőtt tésztát összekeverjük a paradicsomos szósszal és a padlizsánszeletekkel, tányérra adagoljuk, tetejét felkockázott vagy szétmorzsolt feta sajttal megszórjuk, apróra vágott friss bazsalikommal meghintve tálaljuk.






2011. július 20., szerda

Barackos gombóc





Barack szezonban elképzelhetetlen, hogy ne kerüljön terítékre egy finom barackos gombóc. Persze itthon elkészítve az igazi. Az édes fahéjszószban fürdőző napsárga barackok, az őket körülölelő lágy burgonyás tészta, édes-ropogós mámorral borítva igazán mennyei kísértés.

Elkészítési idő: 60 perc

Barackos gombóc

Hozzávalók:

tészta:

  • 1 kg burgonya
  • 25-30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 dkg vaj
  • csipet só

töltelék:

  • sárgabarack
  • kockacukor
  • őrölt fahéj

forgatáshoz:

  • zsemlemorzsa
  • vaj
  • barnacukor

Elkészítése:

  1. A burgonyát megmossuk, enyhén sós vízben héjában megfőzzük.
  2. Héját leszedjük, még melegen áttörjük, hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Hozzáadjuk a tojást, sót, vajat, lisztet, összegyúrjuk a tésztát. 
  4. A tészta állaga akkor jó, ha nem ragad a kézhez. A liszt mennyisége attól függ, mennyit vesz fel a burgonya. Ne legyen túl lágy, de túl kemény se.
  5. Vizet teszünk fel forrni, enyhén megsózzuk.    
  6. Alaposan lisztezett deszkán henger alakúra formáljuk a tésztát, ujjnyi darabokra vágjuk.
  7. A barackokat megmossuk, kimagozzuk, minden fél barackba kevés fahéjat szórunk, közepébe 1 szem kockacukrot ültetünk.
  8. A tésztadarabokat ellapítjuk, közepére ültetjük a fél barackokat, tetejét összecsippentjük, gombócokat formázunk belőle.
  9. A gombócokat enyhén lobogó vízbe dobjuk, amikor feljönnek a víz felszínére még 2-3 percig főzzük, hogy a belseje is meg tudjon főni.
  10. Közben egy serpenyőben vajat olvasztunk, megpirítjuk a zsemlemorzsát rajta, hozzákeverjük a barnacukrot, azzal is pirítjuk kicsit.
  11. Ha a gombócok megfőttek a pirított morzsába forgatjuk, fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.


















2011. július 12., kedd

Áfonyás sajttorta




Sajttortát valamikor a 80-as években ettem először egy híres-neves cukrászdában. Annyira finom volt, hogy az ízélményt hosszú évekre elraktároztam magamban. Mostanában próbálom felidézni újra. Sajttortát készíteni különösen kedvemre való, hisz sütés nélkül készül és bármilyen idénygyümölcs jól illik hozzá. Akár savanykásabb, akár édesebb gyümölccsel készítjük, nagyon eteti magát. Igazi frissítő édesség a meleg napokon.

Elkészítési idő: 45 perc
Hűtés: 180 perc

Áfonyás sajttorta

Hozzávalók:

  • 20 dkg darált háztartási keksz
  • 8 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1/2 citrom leve és héja
  • 50 dkg mascarpone
  • 1 cs vaníliáscukor
  • 20 dkg áfonya

Elkészítése:

  1. A vajat megolvasztjuk és összedolgozzuk a darált keksszel.
  2. A morzsát belenyomkodjuk egy kapcsos tortaforma aljába, negyed órára hűtőbe tesszük, majd előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Hagyom kihűlni.
  3. Az egész tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a citrom levét, héját és a krémsajtot is beledolgozzuk.
  4. Az áfonyát óvatosan belekeverjük, ráöntjük a kekszes alapra, legalább 3 óra hosszára a mélyhűtőbe tesszük.
  5. Tálalás előtt negyed órával kivesszük a hűtőből és friss gyümölcsökkel díszítjük.







  



2011. július 3., vasárnap

Dán nektarin torta




Ennek az isteni finom tortának a receptjét még régebben egy netes fórumról jegyzeteltem ki, de sajnos már nem tudom, hogy honnan. Akkoriban még nem írtam blogot, így a forrást sem jegyeztem fel. Ha valaki ráismerne saját receptjére, üzenjen és kiteszem a hivatkozást. Bár ez a tény a lényegen, hogy a torta egy valóságos remekmű, semmit nem változtat. Borongós napokon mindig jól jön egy kis nyalánkság, ami segít elűzni a rossz kedvet. Nahát ez a torta már ránézésre is pont ilyen, csupa derű és vidámság, az íze pedig remekül harmonizál a délutáni kávéval. Nem érdemes kihagyni!

Elkészítési idő: 50 perc

Dán nektarin torta

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 17,5 dkg puha vaj
  • 1 ek tejszín
  • vanília aroma
  • 2 nagy nektarin
  • mandulapehely
  • porcukor
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A tojást és a cukrot robotgéppel habosra keverjük.
  2. Hozzáadjuk a puha vajat, vaníliaaromát, csipet sót, a tejszínt és a lisztet. 
  3. Összedolgozzuk.
  4. Egy 24 cm-es tortaformát kivajazunk, kilisztezünk, beleöntjük a tésztát és a nagyobb darabokra vágott nektarinnal kirakosgatjuk a tetejét.
  5. Előmelegített sütőben 180 C-on szép világosra sütjük, még melegen porcukorral és mandulapehellyel megszórjuk.










2011. július 2., szombat

Sajttal töltött cukkini




Az idei nyár nagy slágere nálam zöldségfronton most a cukkini. Kalóriaszegény, mégis laktató, igazi "vitaminbomba". Nálunk a grillpartikon elengedhetetlen kísérője az ízes, fűszeres grillhúsoknak. Szeretem rántva - csak a panírozást vállalná át valaki - és megtölteni is mindenféle finomsággal. Egy hússal-gombával töltött változat már szerepel a blogon, de most egy húsmentes variációt szerettem volna kipróbálni. Sok-sok sajttal és a fűszerekkel sikerült az egyébként nem túl karakteres ízvilágú cukkiniből egy igazán finom és gyors hús nélküli fogást elkészíteni.

Elkészítési idő: 45 perc

Sajttal töltött cukkini

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dkg vaj
  • 9 fűszersó
  • frissen őrölt bors
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 10 + 5 dkg reszelt sajt (trappista + füstölt vegyesen)

besamel mártáshoz:

  • 2 dkg vaj
  • 2 ek liszt
  • 2 dl tej

Elkészítése:

  1. A cukkinik végeit levágjuk, szélesebb darabokra felszeleteljük.
  2. Karalábévájóval kikapargatjuk a belsejüket úgy, hogy az alján egy kis talpacska maradjon, így nem tud a töltelék kifolyni belőle.
  3. Enyhén sós vízben megfőzzük a cukkiniket, lecsepegtetjük, hagyjuk kicsit hűlni. A belsejüket meghintjük a 9 fűszersóval.
  4. A vajat felolvasztjuk, megfuttatjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, hozzárakjuk a cukkinik apróra vágott, kikapart belsejét, sózzuk, borsozzuk, puhára főzzük, majd a zsemlemorzsát hozzákeverjük.
  5. Közben elkészítjük a besamel mártást: felolvasztjuk a vajat, megpirítjuk rajta a lisztet, hideg tejjel lassanként felöntve sűrű mártássá főzzük.
  6. Hozzákeverjük a reszelt sajtot és a megpárolt hagymás cukkinit, majd a sajtos masszát beletöltjük a cukkini hasábokba.
  7. A maradék sajtot ráreszeljük a tetejükre, forró sütőben ráolvasztjuk