2021. április 17., szombat

Ázsiai stílusú kínaikel-saláta

 









Egy egyszerű, kalóriaszegény mégis laktató salátát készítettem ma a sült húsok mellé. A nálunk nem túlzottan elterjedt kínai kel volt az alapja, mely jellegzetes, kissé fűszeres, de nem túl erős ízű káposztaféle, ezért jól harmonizál szinte minden zöldségfélével. Répa, uborka és újhagyma került még mellé és hogy megőrizzem a saláta üdítő frissességét, nem "fojtottam" bele majonézes mártásba, hanem keleties ízvilágott kapott a szójaszósztól és a pirított szezámmagtól. Olcsó, egészséges, különlegesebb saláta, érdemes kipróbálni.       


Ázsiai stílusú kínaikel-saláta


Hozzávalók:


  • 30 dkg kínai kel
  • 10 dkg sárgarépa
  • 2 kisebb fürtösuborka (kb 20 dkg)
  • 2-3 szál újhagyma 
  • 3 dkg szezámmag
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek víz
  • 1 tk kukoricakeményítő


Elkészítése:


  1. A kínai kel torzsáját kivágjuk, felkockázzuk, ráreszeljük a megtisztított sárgarépát, hozzáadjuk a félbevágott, felszeletelt uborkát, zöldjével együtt felkarikázott újhagymát.
  2. Az egészet jól összeforgatjuk.
  3. A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, átöntjük egy tálkába.
  4. Ugyanabba a serpenyőbe rakjuk a szójaszószt, hozzáöntjük a kevés vízzel elkevert keményítőt, kevergetve besűrítjük. 
  5. Közvetlen tálalás előtt öntjük rá a szószt a salátára, meghintjük szezámmaggal, átforgatjuk, kb 5-10 percet állni hagyjuk. (állás során kicsit megszínezi a szójaszósz a salátát, de átadja az ízét neki )
  6. Sült húsok mellé kínáljuk. 





2021. április 11., vasárnap

Konyakos-diós sonkakrém

















Húsvéti maradékmentés okán készült el ez a sonkakrém. Bármennyire is finom az ünnepi sonka, azért több nap után már mást is kíván az ember. A maradékból szoktam készíteni levest vagy tésztaételt, esetleg főzelékre feltétként megsütöm, de az utóbbi évek tapasztalata, hogy kenyérre kenhető kenceként jobban elfogy nálunk. A recept Aledától való, nem szokványos ízvilággal bír. Nagyon finom a pirított dióval, az alkohol kihagyható belőle, ha gyerekek is fogyasztják. Sok friss zöldséggel, ropogós pirítóssal reggelire, uzsonnára kiváló.     


Konyakos-diós sonkakrém


Hozzávalók:

  • 15 dkg füstölt, főtt sonka
  • 10 dkg puha vaj
  • 1-2 ek sajtkrém vagy zsíros tejföl
  • 1 kis (lila) hagyma
  • 1 tk mustár
  • 6 egész dióbél
  • 1 ek jó minőségű konyak
  • fehér bors

Elkészítése:

  1. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, kihűtjük.
  2. A sonkát késes aprítóban krémesre dolgozzuk vagy ledaráljuk.
  3. Kikeverjük a vajjal és sajtkrémmel.
  4. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mustárt, finomra vágott hagymát, apróra vágott diót, konyakot. 
  5. Jól összekeverjük.
  6. Hűtőbe tesszük néhány órára.
  7. Friss primőrökkel, pirítóssal kínáljuk.




2021. április 2., péntek

Almás, tormás, füstöltsajtos sonkatekercs

 










A hidegtálak ideálisak minden alkalomra. Főként ünnepekkor szoktam készíteni, de előfordul, hogy hétvégére is betervezek egy-egy tálat. A bolti sonkatekercset én nem szeretem, mert nekem túlzottan  torma ízű. Ez, amit én készítek általában elnyeri mindenki tetszését. Ebben nincs liszt és vaj, ami elnehezítené a tölteléket, - így még a besamel készítésével sem kell az időt tölteni - lágy mascarpone az alapja, a belereszelt alma könnyeddé teszi, a füstölt sajt pedig elmélyíti az ízeket. Így magában pirítóssal és friss primőrökkel is fogyasztható, de különböző majonézes saláták mellé is tálalhatjuk. Aki szeretné az idén izgalmassabbá tenni a elmaradhatatlan sonkatekercset, az ne habozzon elkészíteni, nagyon finom. 


Almás, tormás, füstöltsajtos sonkatekercs


Hozzávalók:

10 db-hoz

  • 10 dkg tálaló sonka (vagy bármilyen más sonka) 

krém:

  • 15 dkg mascarpone
  • 1/2 reszelt alma
  • 1 ek ecetes torma (vagy ízlés szerint)
  • 5 dkg füstölt sajt (trappista, karaván)
  • bors

valamint:

  • snidling a díszítéshez


Elkészítése:


  1. A mascarponét villával összetörjük, belereszeljük a meghámozott almát, sajtot, összekeverjük a tormával, sózzuk, borsozzuk.
  2. A sonkaszeleteket megtöltjük a krémmel, feltekerjük.
  3. A végeire habzsákból még kevés krémet nyomunk, reszelt sajtba mártjuk.
  4. 1-1 snidlinggel átkötözhetjük, így mutatósabb tálaláskor.
  5. 1-2 óra állás jót tesz neki, addigra összeérnek az ízei.




2021. április 1., csütörtök

Húsvéti mangó mousse

 









Füstölt sonka, főtt tojás, zsenge tavaszi zöldségek a húsvét mindenki által kedvelt  és elmaradhatatlan hozzávalói, de a kiadós ebéd után már csak könnyedebb desszertre vágyik az ember. Ez a tejszínes, mangóhabos pohárkrém friss gyümölccsel szerintem tökéletes választás az ebéd lezárásához. Hangzatos neve ellenére egy nagyon egyszerű édesség, amit az alkalomhoz illően finoman fűszeres, ropogós tésztájú nyuszifülekkel díszítettem. A könnyed hab és a ropogós tészta jól kiegészítik egymást. Elegáns, vidám kis desszertje lehet az ünnepi asztalnak    


Húsvéti mangó mousse


Hozzávalók:

mangó mousse:


  • 1 érett (kb 500gr) mangó
  • 1/2 liter joghurt
  • 7,5 dkg cukor (a mangó édességétől függően lehet kicsit több is)
  • 1 dl hideg habtejszín
  • 1 vaníliarúd (nálam 1 tk vaníliaőrlemény, de lehet vaníliás cukor is)
  • 6 lapzselatin


nyuszifülek:


  • 9 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt kardamom
  • 1 csipet só
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 ek tej

valamint:

  • szórócukor
  • néhány szem pisztácia

Elkészítése:

  1. A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk 10 percre.
  2. A mangót meghámozzuk, a magról levágjuk a húsát.
  3. A hús 1/3-ad részét kockákra vágjuk, félretesszük.
  4. A maradék 2/3-ad részt pürésítjük, hozzáadjuk a kikapart vaníliamagokat, joghurtot, cukrot, jól összekeverjük.
  5. A habtejszínt csipet cukorral kemény habbá verjük.
  6. A zselatint  kinyomkodjuk, 2 evőkanál vizet hozzáadva a tűzre tesszük, kevergetve feloldjuk.
  7. A feloldódott zselatint a joghurtos keverékbe öntjük, a tejszínnel együtt jól elkeverjük.
  8. A krémet kb 15 percre betesszük a hűtőbe kicsit dermedni, hogy a gyümölcs ne sűllyedjen majd el benne.
  9. Mikor a krém már kicsit megszilárdult, a felét poharakba adagoljuk, a gyümölcs felét rászórjuk, a maradék krémmel beterítjük.
  10. Hűtőbe tesszük teljes dermedésig kb 2 óra hosszára.
  11. Közben elkészítjük a nyuszifüleket: a lisztet összedolgozzuk a többi hozzávalóval.
  12. Diónyi gombócokat formálunk belőle, amit kúp alakúra formázunk.
  13. A kúpokat ellapítjuk, kialakítjuk a nyuszifüleket, meghintjük szórócukorral, amit kicsit bele is nyomkodunk a tésztába.
  14. A füleket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.
  15. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 10-12 perc alatt (sütőfüggő!) világosra sütjük a tésztát.
  16. Tálalás előtt a maradék gyümölcsöt rátesszük a krém tetejére, megszórjuk aprított pisztáciával.
  17. Beleállítunk 2-2 nyuszifület, így tálaljuk. 
  ötlet: Pinterest