Egy egyszerű, kalóriaszegény mégis laktató salátát készítettem ma a sült húsok mellé. A nálunk nem túlzottan elterjedt kínai kel volt az alapja, mely jellegzetes, kissé fűszeres, de nem túl erős ízű káposztaféle, ezért jól harmonizál szinte minden zöldségfélével. Répa, uborka és újhagyma került még mellé és hogy megőrizzem a saláta üdítő frissességét, nem "fojtottam" bele majonézes mártásba, hanem keleties ízvilágott kapott a szójaszósztól és a pirított szezámmagtól. Olcsó, egészséges, különlegesebb saláta, érdemes kipróbálni.
Ázsiai stílusú kínaikel-saláta
Hozzávalók:
- 30 dkg kínai kel
- 10 dkg sárgarépa
- 2 kisebb fürtösuborka (kb 20 dkg)
- 2-3 szál újhagyma
- 3 dkg szezámmag
- 2 ek szójaszósz
- 2 ek víz
- 1 tk kukoricakeményítő
Elkészítése:
- A kínai kel torzsáját kivágjuk, felkockázzuk, ráreszeljük a megtisztított sárgarépát, hozzáadjuk a félbevágott, felszeletelt uborkát, zöldjével együtt felkarikázott újhagymát.
- Az egészet jól összeforgatjuk.
- A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, átöntjük egy tálkába.
- Ugyanabba a serpenyőbe rakjuk a szójaszószt, hozzáöntjük a kevés vízzel elkevert keményítőt, kevergetve besűrítjük.
- Közvetlen tálalás előtt öntjük rá a szószt a salátára, meghintjük szezámmaggal, átforgatjuk, kb 5-10 percet állni hagyjuk. (állás során kicsit megszínezi a szójaszósz a salátát, de átadja az ízét neki )
- Sült húsok mellé kínáljuk.