Ki ne ismerné a németek stollenjét? Hagyományosan karácsonyra készül és már jó előre megsüthető, becsomagolva hetekig eláll. Ez itt egy nem túl munkás, mini változata a drezdai kalácsnak, bár marcipán nincs benne, de bővelkedik aszalványokban és a túrótól jó puha marad. Mézeskalácsos porcukorral meghintve valóban a karácsony íze köszön vissza minden falatban. A receptet innen kölcsönöztem. A süti jól záródó fémdobozban hetekig eláll, sőt az állás jót is tesz neki, kellően össze tudnak érni az ízei.
Stollen csúcsok
Hozzávalók:
kb 50 db-hoz
tészta:
- 25 dkg liszt
- 2 csapott tk sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- 7,5 dkg porcukor
- 10 dkg margarin
- 12,5 dkg túró
- 1 tojás
- 12,5 dkg mazsola (+ kevés langyos tej és 2 tk rumaroma az áztatáshoz)
- 10 dkg kandírozott citromhéj (nálam citrom és narancshéj volt vegyesen)
- 10 dkg darált mogyoró
- csipet só
tetejére:
- 10 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg porcukor
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A sütőtepsit kibéleljük szilikonos sütőpapírral.
- A mazsolát rumos tejbe áztatjuk.
- A kandírozott citromhéjat apróra vágjuk.
- Az átszitált liszthez adjuk a sütőport és a csipet sót.
- A kandírozott citromhéj és a mazsola kivételével a többi hozzávalóval sima tésztát keverünk ki konyhai robotéppel, először alacsony, majd magasabb fokozaton.
- Óvatosan hozzáforgatjuk a citromhéjat és a lecsepegtetett mazsolát.
- Két teáskanál segítségével dió nagyságú halmokat helyezünk a tepsire, - én kézzel próbáltam csúcsosra formálni a tésztát, ha már egyszer "csúcs" a neve - sütőbe tolva kb 15-20 perc alatt (sütőfüggő!) megsütjük.
- Közben megolvasztjuk a vajat, a porcukrot összekeverjük a mézeskalács fűszerkeverékkel.
- Miután a süti megsült, megforgatjuk az olvasztott vajban, megszórjuk a cukros-fűszeres keverékkel.