Torta naked cake (meztelen torta) stílusban. Magamnak ... , születésnapomra. Mert a születésnap mégiscsak egy olyan különleges alkalom, ahonnan nem hiányozhat a torta. Igaz így nem volt benne semmi meglepetés, de legalább olyan, amilyet én szerettem volna és nem okozott csalódást, mint általában a cukrászdai példányok. Nem egy diétás darab, de most erre vágytam, a mogyoró az egyik kedvenc ízem. Semmi cizella-mizella, mert én általában az egyszerűség híve vagyok, de attól, hogy valami egyszerű még lehet szép és jó. Kicsit a saját ízlésemre alakítottam az eredeti receptet és mivel magas tortát szerettem volna, így dupláztam a mennyiségeket is. Kellemesen mogyoró ízű a krém és a tetejére szórt, ropogós, pörkölt mogyoródarabkák isteni íze még finomabbá teszi ezt a tortát. Kiadós, laktató, egy-egy vékonyabb szeletke elég belőle ebéd után. Sok szeretettel kínálok meg most belőle - sajnos csak virtuálisan - mindenkit, aki éppen erre jár.
Mogyoró torta
Hozzávalók:
piskóta:
2 db 20 cm-es kapcsos tortaformához
- 8 tojás
- 8 ek cukor
- 8 ek liszt
- 2 ek olaj
- csipet só
- (1/2 cs sütőpor- opcionális)
mogyorókrém:
- 2 dl tej
- 30 dkg cukor
- 4 cs vaníliás cukor
- 20 dkg finomra darált pirított török mogyoró
- rum vagy rumaroma - ízlés szerint
- 40 dkg puha vaj vagy margarin
- 2 ek liszt
díszítéshez:
- 5 dkg török mogyoró
Elkészítése:
- A mogyorót száraz serpenyőben - vagy sütőben - kicsit megpirítjuk, tiszta konyharuhára öntjük, a konyharuhát összefogva ledörzsölgetjük róla a héját. (a pirítástól intenzívebb lesz a mogyoró íz, de ez a mozzanat akár ki is hagyható)
- A mogyoróból 20 dkg-ot finomra darálunk, 5 dkg-ot pedig durvára darabolunk a díszítéshez.
- A sütőt előmelegítjük 180C°-ra.
- Először a piskótát készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni. (előző nap is megsüthető)
- A tojásokat szétválasztjuk, fehérjét elkezdjük felverni, félidőben több részletben hozzáadagoljuk a cukrot, kemény habbá verjük.
- Egyenként belekeverjük a tojássárgákat, mindegyikkel jól elkeverve - de nem összetörve - a habot.
- A liszthez hozzáadjuk a csipet sót, (sütőport) szintén több adagban hozzáforgatjuk a habhoz, végül belekeverjük az olajat is.
- A tésztát elfelezzük, 2 darab 20 cm-es, alján sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába öntjük.
- Ha csak egy formánk van, akkor egymás után sütjük meg a tortalapokat.
- Kb 20-25 perc alatt sül meg. (sütőfüggő, ne süssük túl, mert kiszárad!)
- Sütés alatt tilos a sütőajtót nyitogatni, mert összeesik a piskóta!
- A végén tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskóta?
- A sütőajtót fakanál nyelével kitámasztjuk és még 10-15 percig bent hagyjuk a tésztát.
- Kivéve rácsra borítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Közben elkészítjük a krémet: a tejet felforraljuk a cukrokkal, majd ha a cukor feloldódott hozzáadjuk a darált mogyorót és a lisztet, kevergetve besűrítjük, hagyjuk kicsit hűlni.
- Még langyosan belekeverjük a vajat vagy margarint, rumot/rumaromát, teljesen kihűtjük.
- Ha kihűlt robotgéppel addig keverjük a krémet, míg szépen kivilágosodik.
- A tortalapokat félbevágjuk, rétegezve megkenjük a mogyorókrémmel.
- Hagyjunk annyi krémet, hogy a torta tetejét és oldalát is be tudjuk vonni vele.
- Tetejét durvára vágott mogyoróval díszítjük.
- Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
- Tálalás előtt 1/2-1 órával előbb vegyük ki a tortát, hogy kicsit felengedjen a krém.