2018. május 30., szerda

Túrós piskótaszelet áfonyalekvárral
















Gyors, egyszerű, könnyű sütemény egy kis csavarral. Hagyományos piskóta, de most krémes túró is került a tésztájába. Az áfonya savanykás íze nagyon jól passzol a túróhoz és a citromhoz is, bár utóbbi nem szerepelt az eredeti receptben, mégis jót tett neki, kicsit felfrissítette, elmélyítette az ízeket. Bármilyen savanykás lekvárral (meggy, ribizli, eper, cseresznye) készíthető, mindegyikkel finom. Ha a befőzéseknél marad ki egy kis lekvár rögtön fel is használhatjuk ehhez a sütihez.


Túrós piskótaszelet áfonyalekvárral

Hozzávalók:


  • 6 tojás
  • 25 dkg túró
  • 1 citrom
  • 10 + 6 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 16 dkg liszt
  • 1/2 cs sütőpor
  • 15 dkg áfonyalekvár
  • csipet só

díszítéshez:


  • friss áfonya
  • citromfű levél

Elkészítése:

  1. Sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk.
  3. A fehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá verjük.
  4. A túrót 6 dkg cukorral és a vaníliás cukorral nagyon krémesre keverjük - esetleg összeturmixoljuk - belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a tojássárgáját, elkeverjük.
  5. A felvert tojáshabhoz óvatosan hozzákeverjük a túrós-tojásos masszát, majd beleforgatjuk a az átszitált sütőporos lisztet is, melyhez adunk egy csipet sót.
  6. A tésztát sütőpapírral bélelt kb 30x30 cm-es tepsibe öntjük, 25-30 perc alatt (sütőfüggő, sütőajtót nem nyitogatjuk!) megsütjük.
  7. Ha a tészta kihűlt, 3-4 egyforma csíkra vágjuk, az áfonyalekvárral összerétegezzük, szeletekre vágjuk.
  8. Porcukorral meghintve, friss áfonyával, citromfűvel díszíthetjük.


Forrás: Nők lapja - némi változtatással 



2018. május 26., szombat

Marinált mozzarella golyók






















Bocconcini, így hívják az olaszok ezeket az apró sajtgolyókat. Szeretem a sajtokat, de a pácoltakat különösen. Nincs jobb nyáron, mint egy pohár borral kiülni egy hűs fa alá és friss pirítóssal elcsemegézni az ízletes, illatos, harapásnyi falatkákat. Az önmagában ízetlen sajt néhány óra elteltével kellemesen átveszi a friss fűszerek ízét, senki nem tud majd ellenállni neki. Ha maradna belőle rárakhatjuk salátára vagy üvegben lerétegezve készíthetünk belőle gasztroajándékot is. Szinte alig van munka vele, a fűszereket ízlésünk szerint variálhatjuk, friss paradicsom helyett aszaltat tehetünk bele, attól kicsit pikánsabb lesz, a citromhéj pedig felfrissíti az ízeket, de jót tesz neki a fokhagyma, a balzsamecet, egy ágacska rozmaring vagy a színes bors is. Ezerféle képen variálható, bízzunk a fantáziánkban. Friss ropogós vagy pirított bagettet kínáljunk hozzá. 
     

Marinált mozzarella golyók


Hozzávalók:

  • 3 cs. mozzarella golyó
  • provence-i fűszerkeverék 
  • chilipehely (opcionális)
  • néhány friss bazsalikomlevél
  • pár szem színes koktélparadicsom
  • 1 citrom
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • néhány tekerésnyi frissen őrölt bors

Elkészítése:

  1. A mozzarellagolyókat leszűrjük, leöblítjük, lecsepegtetjük, mélyebb tálba tesszük.
  2. A bazsalikomleveleket apróra összevágjuk.
  3. A citrom héját citrushámozóval lekaparjuk vagy éles késsel lefejtjük és nagyon vékony csíkokra vágjuk.
  4. Kis tálkába öntünk kb 1 dl olívaolajat, - nekem volt még itthon aszalt paradicsom olajából, azt is öntöttem hozzá - hozzáadjuk a sót, borsot, fűszerkeveréket, chilipelyhet, apróra vágott bazsalikomot, citromhéjat.
  5. Az olajos, fűszeres keveréket ráöntjük a sajtgolyókra, óvatosan átkeverjük, hogy mindenhol bevonja őket, hozzáadjuk a felezett koktélparadicsomot is.
  6. Legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. 
  7. Pirítóssal kínáljuk.
  8. Friss bazsalikomlevelekkel díszíthetjük.
  9. Hűtőben lefedve 4-5 napig eláll.  

TIPP:

Fokhagymagerezdeket, egész színes borsot, balzsamecetet, aszalt paradicsomot is tehetünk hozzá.

Friss bazsalikomlevelekkel kisebb üvegbe rétegezhetjük, a végén öntsük fel annyi olívaolajjal amennyi teljesen ellepi. Így a hűtőben néhány napig eláll. Felhasználás előtt fél órával vegyük ki, hogy kiengedjen az olaj. 






2018. május 20., vasárnap

Fűszeres, ropogós édesburgonya (sütőben sütve)














Ki ne szeretné a jó ropogósra sült hasábburgonyát? Rántott hús mellé a vasárnapi ebédek elmaradhatatlan körete. Én is nagyon szeretem, de sajnos a bő olajban való sütés miatt nem túl egészséges. Mostanában igyekszem más, számomra eddig ismeretlenebb alapanyagok felé orientálódni, pedig egy időben én is azt gondoltam, hogy a krumpli-tészta-rizs köret szentháromságán túl számomra nincs más alternatíva, mivel általában maradi módon ragaszkodom a megszokott ízekhez. Az édesburgonyával való első találkozásom alulmúlta minden elképzelésemet. Első - és akkor még azt gondoltam, hogy utolsó - kóstolásra egyáltalán nem ízlett. Megsütve szottyadt, puha állaga volt, az íze engem inkább az édes sütőtökre, mint burgonyára emlékeztetett, valahogy nem illett a sós dolgokhoz. Aztán el is felejtettem egy időre ezt a zöldséget, de az egészségi problémáim miatt mégis vissza kellett térnem hozzá. Többszöri próbálkozás után láss csodát, megszerettem, sőt ma már legtöbbször ezt választom a másik helyett. Viszont a ropogós állag, ami egy sült krumplinak kijár hiányzott, ennek megoldására kerestem lehetőségeket a neten, amit meg is találtam a kukoricakeményítő "személyében", amitől kívül valóban ropogósabb lesz, belül pedig krémesen puha marad a batáta. Olyan ropogósra azért nem lehet megsütni, mint a hagyományos burgonyát. Az édesburgonya nagyon gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, nem emeli meg hirtelen a vércukrot, bár magasabb a szénhidráttartalma, de alacsony a kalória,- és zsírtartalma, valamint a glikémiás indexe is, sütőben sütve pedig néhány csepp olaj elég az elkészítéséhez, így valóban egészséges ételnek mondható. 


Fűszeres édesburgonya (sütőben sütve)

Hozzávalók:
2 személyre


  • 2 közepes (kb 60 dkg) édesburgonya
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • 1 tk frissen őrölt bors
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk chilipehely vagy cayenne bors (opcionális)
  • 1 tk fokhagymapor

Elkészítése:
  1. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  2. Az édesburgonyát meghámozzuk, megmossuk, vastagabb hasábokra szeleteljük.
  3. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, meglocsoljuk az olívaolajjal, rászórjuk a fűszereket, és a kukoricakeményítőt, jól összeforgatjuk, hogy mindegyik hasábot bevonják. 
  4. A burgonyahasábokat úgy rendezzük el a tepsin, hogy ne legyenek egymáson és ne is érjenek össze, mert akkor nem sülni, csak párolódni fognak.
  5. A tepsit betoljuk a forró sütőbe, kb 20-25 perc alatt (sütőfüggő, vigyázzunk, ne égessük el!) megsütjük, félidőben óvatosan átforgatjuk.
  6. Sült húsokhoz köretként kínáljuk, de magában, különböző mártogatósokkal vagy salátával is fogyaszthatjuk.





2018. május 19., szombat

Eperhabos mini képviselőfánk






















Mit is képvisel a képviselőfánk? Számomra egy habkönnyű, roppanós tésztájú, habos-krémes csodát. A tészta megszületése a XVI. századra tehető, és a krónikák szerint egy korabeli olasz szakácsnak, Panterelli mesternek köszönhető, aki Medici Katalin szolgálatába állt és a hosszú utazásokra ezzel a fánkkal kedveskedett neki. A magyar konyhába osztrák-német közvetítéssel került, ez volt az országházi képviselők kedvenc, falatnyi csemegéje, amit gyorsan be tudtak kapni még ebéd előtt.
Időnként rácsodálkozom, hogy mennyire kevés és egyszerű alapanyagból milyen népszerű és örök érvényű receptek tudnak születni. Nekem az egyik nagy kedvencem ez a sütemény. Bármikor képes vagyok enni belőle. A klasszikus sárga,- vagy pudingkrém helyett most nálam friss, édes magyar eper került bele. Bár nem ördöngösség az elkészítése, de néhány - főleg sütési - szabályt azért be kell tartani ahhoz, hogy jól sikerüljön, ezeket leírtam a receptben. A tészta semleges ízű, így nem csak édesen, de sós töltelékkel (pl: körözött, zöldfűszeres sajtkrém, sajt-sonka) megtöltve is elkészíthető. Igazán, mint minden fánk, csak frissen jó, így érdemes annyit készíteni, amennyi rögtön el is fogy.

Eperhabos mini képviselőfánk

Hozzávalók:
8 db nagyobb vagy 
16 db közepes vagy 
22 db diónyi méretű fánkhoz

fánk:

  • 1 dl víz
  • 10 dkg vaj/rama, zsír vagy olaj
  • 10 dkg liszt
  • 1 tk cukor
  • csipetnyi só
  • 3-4 tojás (nálam csak 3 közepes, nekem a 4-től már folyós lesz a massza, de én általában nagyobb tojásokat használok, lényegében annyi kell, amit "felvesz" a tészta, inkább felverve, több részletbe keverjük a masszához, úgy látni fogjuk, hogy mennyi az, amitől még nem hígul el a tészta ) 

töltelék:

  • 5 dl habtejszín
  • 25-30 dkg friss eper
  • 5-6 ek porcukor (vagy ízlés szerint)
  • 2 cs habfixáló

Elkészítése:

  1. Sütőt előmelegítjük 210°C-ra.
  2. Sütőlemezt kibéleljük szilikonos sütőpapírral.
  3. A vizet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a zsiradékot, cukrot és a sót, felforraljuk.
  4. Ha a víz felforrt, egyszerre beleöntjük a lisztet és fakanállal addig kevergetjük-pirítjuk, míg egységes masszává össze nem áll, a tészta el nem válik az edény falától, és az edény alján vékony, fehér hártya képződik. (kb 2 perc) Ekkor a tészta sercegő hangot hallat.
  5. A tésztagombócot átrakjuk egy keverőtálba, kicsit hűlni hagyjuk, majd egyenként beleütjük a tojásokat, robotgép dagasztó karjával mindegyiket külön-külön jól elkeverve a masszában. Fontos, hogy a következő tojást akkor adjuk a tésztához, ha az előzőt már teljesen elkevertük, mert csak akkor lesz szép üreges a megsült fánkok belseje. 
  6. Akkor jó a tészta, ha a felülete szép fényes, sima, nem csomós, nem folyik, inkább csak nehezen cseppen le a dagasztó karokról. 
  7. Az égetett tésztát csillagcsöves habzsákba töltjük, dió nagyságú (vagy tetszés szerinti) halmokat nyomunk belőle a sütőpapírra, 5-6 cm-es távolságot hagyva közöttük, mert sütéskor alaposan megnőnek.
  8. A tetejüket hideg vízzel jól lespricceljük, - a fánkok növekedéséhez gőzre van szükség - a tepsit betoljuk a forró sütőbe, 15 perc után a hőt levesszük 170°C-ra, kb még 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük a fánkokat (sütőfüggő!) 
  9. Az első 15-20 percben TILOS a sütőajtót nyitogatni, mert összeeshet a tészta!
  10. Mikor megsültek a fánkok, egy fakanál nyelével 10 percre kitámasztjuk a sütő ajtaját, kicsit még így szárítjuk őket.
  11. A fánkokat kivesszük, recés késsel levágjuk a tetejüket, hogy a gőz távozni tudjon a tészta belsejéből, különben összeesik és nem marad ropogós. (Én nem szoktam rögtön levágni a tetejüket, hanem hústűvel több helyen megszurkálom, rácsra téve hagyom kihűlni, így is tud távozni a gőz belőlük. 
  12. Amíg a fánkok hűlnek elkészítjük az eperhabot: a megtisztított, megmosott epret botmixerrel pürésítjük.
  13. A tejszínt a porcukorral félig felverjük, majd a habfixálót hozzáadva tovább verjük, míg kemény nem lesz.
  14. Végül hozzáadjuk az eperpürét, óvatosan összeforgatjuk.
  15. Az eperhabot csillagcsöves habzsákba kanalazzuk. 
  16. A kihűlt fánkokat kettévágjuk, megtöltjük az eperhabbal, kalapjukat visszatesszük. 
  17. Leheletnyi porcukorral megszórva tálaljuk.

TIPP:

  • A kihűlt fánkokat - töltelék nélkül - le is fagyaszthatjuk, tegyük lazán nylon zacskóba és úgy a mélyhűtőbe.
  • Szobahőmérsékleten rövid idő alatt felengednek, a frissel azonos módon tölthetők.








2018. május 14., hétfő

Bodzás eperkrémleves (főzés nélkül)
















Teljes pompájukban virágoznak a bodzabokrok. Ilyenkor van itt a bodzaszörp készítésének ideje, hisz csak néhány hét áll rendelkezésre, hogy begyűjtsük a befőzéshez való hófehér virágfürtöket. Én már  tavaly is szirupot készítettem szörp helyett, mert az télen is eláll, olyan jó volt 1-1 pohárkával a zimankós estéken is elkortyolgatni belőle. Ma akadt a kezembe az utolsó üveg és ebbe a hűsítő, finom, édes-krémes eperlevesbe is került belőle. Az eper és a bodza íze remekül illenek egymáshoz, jó döntésnek bizonyult. Az aprócska bodzavirágok csak a fotó kedvéért, díszítésnek kerültek a leves tetejére, amit később leszedtem róla és pirított mandulával megszórva ettük. Ízében, színében egy igazán frissítő nyári leves, amit még főzni sem kell és negyed óra alatt elkészül. Jól behűtve kínáljuk!                                                                                                                                                   

Bodzás eperkrémleves

  • 50 dkg érett eper                                               
  • 40 dkg krémes görög joghurt                                                                                    
  • 2 dl habtejszín
  • 1/2 citrom leve
  • 5-6 evőkanál bodza szirup vagy 1 dl bodzaszörp (vagy ízlés szerint)
  • 3-4 cs vaníliás cukor 
  • kevés citromlé

Elkészítése:

  1. Az epret megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük.
  2. Turmixba tesszük, hozzáadjuk a joghurtot, tejszínt, citromlevet, cukrot, bodza szirupot, krémesre turmixoljuk.
  3. Ha túl sűrűnek találjuk a levest, tejszínnel, tejjel hígíthatjuk.
  4. Tetejére pirított mandulát, felvert tejszínt vagy 1 gombóc vanília fagylaltot tehetünk.
  5. Bodzavirággal, friss citromfű levélkékkel díszíthetjük.
  6. Jól behűtve kínáljuk.

TIPP: 

Natúr joghurt helyett epres joghurttal is készíthetjük.
Felnőttek kevés illatos likőrt is adhatnak hozzá.