Gyors, egyszerű, könnyű sütemény egy kis csavarral. Hagyományos piskóta, de most krémes túró is került a tésztájába. Az áfonya savanykás íze nagyon jól passzol a túróhoz és a citromhoz is, bár utóbbi nem szerepelt az eredeti receptben, mégis jót tett neki, kicsit felfrissítette, elmélyítette az ízeket. Bármilyen savanykás lekvárral (meggy, ribizli, eper, cseresznye) készíthető, mindegyikkel finom. Ha a befőzéseknél marad ki egy kis lekvár rögtön fel is használhatjuk ehhez a sütihez.
Túrós piskótaszelet áfonyalekvárral
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 25 dkg túró
- 1 citrom
- 10 + 6 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 16 dkg liszt
- 1/2 cs sütőpor
- 15 dkg áfonyalekvár
- csipet só
díszítéshez:
- friss áfonya
- citromfű levél
Elkészítése:
- Sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A tojásokat kettéválasztjuk.
- A fehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá verjük.
- A túrót 6 dkg cukorral és a vaníliás cukorral nagyon krémesre keverjük - esetleg összeturmixoljuk - belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a tojássárgáját, elkeverjük.
- A felvert tojáshabhoz óvatosan hozzákeverjük a túrós-tojásos masszát, majd beleforgatjuk a az átszitált sütőporos lisztet is, melyhez adunk egy csipet sót.
- A tésztát sütőpapírral bélelt kb 30x30 cm-es tepsibe öntjük, 25-30 perc alatt (sütőfüggő, sütőajtót nem nyitogatjuk!) megsütjük.
- Ha a tészta kihűlt, 3-4 egyforma csíkra vágjuk, az áfonyalekvárral összerétegezzük, szeletekre vágjuk.
- Porcukorral meghintve, friss áfonyával, citromfűvel díszíthetjük.
Forrás: Nők lapja - némi változtatással