Nagyon kevés hozzávalóból is lehet mennyeien finomat készíteni. Ékes bizonyítéka ennek ez a recept. Alapja a képviselőfánk tésztája, ami egy égetett tészta, csak ez a sós változata, pogácsának elkészítve. Ha ennénk egy jó pogácsát, de nincs időnk, kedvünk a többszöri hajtogatáshoz, szaggatáshoz, akkor ez az ideális pogácsa recept. Mivel kevés liszt és viszonylag sok tojás van benne, sütés közben felfújódik, megnő, üreges lesz a belseje, amitől éterien könnyűvé is válik. Nekem most volt itthon többféle sajt maradékom (trappista, füstölt és parmezán) amit felhasználtam hozzá és nagyon jót tett neki a többféle ízvilág. Remek vendégvárónak is, higyjétek el, hogy nagyon kapós lesz. Szűk 1 óra alatt elkészíthető.
Házi tündér sajtos pogácsája
Hozzávalók:
kb 40 db-hoz
- 2,5 dl tej
- 8 dkg vaj vagy margarin
- 16 dkg liszt
- 3 tojás
- 12 dkg keményebb sajt
- 1-1,5 kk só (a sajtok sósságától függően)
Elkészítése:
- A tejbe beletesszük a sót és a zsiradékot, felforraljuk.
- Állandó keverés mellett beleöntjük a lisztet, addig kevergetjük, míg a tészta elválik az edény falától, ami szinte rögtön megtörténik.
- Tűzről levéve, még melegen, egyesével hozzákeverjük a tojásokat, mindegyiket jól elkeverve a masszában.
- A 3. tojás után szép hólyagosra keverjük a tésztát.
- Teljesen kihűtjük (!), majd belekeverjük a reszelt sajto(ka)t is.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk.
- Szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk őket, helyet hagyva közöttük, mert sütés közben megnőnek.
- Kb 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.