Elkészítési idő: 10 perc
Villámgyors habkönnyű házi majonéz
Hozzávalók:
- 2 egész (!) tojás
- kb 2,5 - 3 dl olaj
- csipet só
- 1 ek mustár
- fehér bors
- citromlé
Elkészítése:
- A majonéz készítésének egyik legfontosabb alapszabálya, hogy a tojásoknak és az olajnak egyforma szoba hőmérsékletűnek kell lenni, mert így az olaj nem tud majd kicsapódni, és szép homogén anyaggá áll össze a mártás. Ezért néhány órával a készítés előtt az olajat és a tojásokat kitesszük a konyhapultra.
- (Én mindig jó minőségű étolajat használok, szerintem az olívaolaj elnehezíti a mártást és számomra kicsit fura, kesernyés mellékízt is kölcsönöz neki).
- Az egész tojásokat beleütjük a turmixgép poharába, csipet sót szórunk rá, megcsepegtetjük néhány csepp citromlével, hozzáadjuk a mustárt. Mindez azért szükséges, hogy a tojás jobban fel tudja majd venni az olajat.
- Beindítjuk a turmixgépet és először csak cseppenként, majd folyamatosan vékony sugárban elkezdjük hozzáönteni az olajat. Tulajdonképpen én még sosem mértem az olaj mennyiségét, mert ahogy a massza kezd összeállni, lehet látni, hogy mikor éri el a kellő sűrűséget. Közben borssal ízesítjük. Ha tartárt készítünk belőle, akkor kicsit több olajat adunk hozzá, hogy sűrűbb állagú legyen mert a tejföl még hígítani fogja.
- Ha úgy érezzük, hogy még kell bele mustár vagy citromlé, esetleg só, bors, pici cukor, azt még ilyenkor lehet korrigálni.
- Amikor a mártás összeállt, csak utána szoktam még ízesíteni. Attól függően, hogy milyen jellegű étel mellé szolgáljuk fel, lehet hozzáadni fokhagymát, tormát, snidlinget, tárkonyt, kapribogyót vagy akár apróra vágott chilit is.
- Ha tejfölt adunk hozzá, akkor azt már tartár mártásnak hívják. A tartárhoz ízlés szerint porcukrot és kevés száraz fehér bort teszünk még.
Ezt a turmixos módszert én is ismerem, a neten láttam valahol. Nagyon jóóó! Azóta készítek házi majonézt. A hagyományos módszertől mindig elrettentem, az elég pepecses. Jó, hogy megosztottad, sztem sokan örülnek majd neki :)
VálaszTörlésSzeretem a házit. Szép a színe és a fejlésed is :)
VálaszTörlésKöszi a receptet! Fincsi lett!!!!
VálaszTörlés