2025. szeptember 16., kedd

Mandulás "lekváros üveg" linzer

 















Ezek a kis mutatós linzerek még a nyáron készültek, de csak most volt időm felrakni a receptet, képeket. Hagyományos linzer tésztából készült, kicsit felturbózva mandulával ill. mandulaaromával. Frissen főzött eperlekvárral töltöttem, de bármilyen más, savanykás lekvár is illik hozzá. Én most ezzel a recepttel búcsúztatom az idei nyarat, ami szerencsére szinte idáig kitartott. 

Egy időre elköszönök, más, fontosabb dolgok vannak az életemben, amit most nem tudok összeegyeztetni a blogírással. Remélem karácsony tájékán már jövök újabb ünnepi receptekkel.      


Mandulás "lekváros üveg" linzer


Hozzávalók:

tészta:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg héj nélküli darált mandula
  • 20 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1/2 bio citrom reszelt héja
  • 1 tk színtelen mandula aroma
  • csipet só
töltéshez:
  • eperlekvár
tetejére:
  • porcukor

Elkészítése:

  1. A lisztbe belekeverjük a csipet sót, cukrokat, darált mandulát, felkockázott vajat, gyors mozdulatokkal, összemorzsoljuk.
  2. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, tojássárgáját, mandula aromát, gyorsan sima tésztává gyúrjuk.
  3. Folpackba csomagolva 1/2 órára a hűtőbe tesszük.
  4. Lisztezett felületen nagyon vékonyra, kb 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.a tésztát, kiszúróval kiszúrjuk, azonos számú legyen az alja és a mintás rész.
  5. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
  6. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 10-12 perc alatt (sütőfüggő!) szép világosra sütjük.
  7. Kicsit pihentetjük a tepsiben, hogy a tészta megszilárduljon, majd rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  8. A tetejére kerülő linzereket megporcukrozzuk, lekvárral megkenve összeragasztjuk az aljával.  
  9. Fém dobozban 1-2 hétig eláll.  
TIPP:

  • A kiszaggatott tésztát tegyük be tepsistől negyed órára a hűtőbe, mert az a tapasztalatom, hogy sütipecsétes tésztáknál csak így marad meg szép élesen a tésztában a minta. 





2025. szeptember 9., kedd

Goldfish

 











Nagy kedvencem volt régen a bolti Gold fischli. Olyan dobozkában lehetett kapni, aminek 4 rekesze volt és mindegyikben más alakú kréker lapult. Én mindig a szezámmagos halacskákat ettem meg először belőle, mert az volt a  kedvencem, aztán persze a többi is mindig elfogyott. Néhány napja eszembe jutott, hogy ezt házilag is el lehet készíteni adalékmentesen és még finomabb is, mint amit manapság árulnak. Ezek a kis aranyhalacskák rendkívül ízletesek, istenien sajtosak és ropogósak. Ha kipróbáljátok, lehet hogy többé nem akartok majd boltit enni. Nem túl nagy adag, egy kis tálkányi lesz belőle, bátran lehet duplázni is.     

Goldfish

Hozzávalók:

  • 12 dkg vörös cheddar
  • 8,5 dkg liszt
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/2 tk cukor
  • 1/2 tk só
  • 1/4 tk szárított vöröshagymapor
  • 1/4 tk fűszerpaprika
  • 2 dkg hideg vaj
  • 3 ek hideg víz

Elkészítése:

  1. A cheddart lereszeljük, aprítógépbe tesszük, finomabbra daráljuk.
  2. Hozzáadjuk a többi összetevőt, összedolgoztatjuk a géppel. 
  3. A morzsás masszát szilikonlapra borítjuk, tésztává gyúrjuk.
  4. Fóliába csomagolva 30-60 percre hűtőbe rakjuk.
  5. Enyhén lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, halacskás kiszúróval kiszaggatjuk.
  6. Sütőpapíros tepsire tesszük.
  7. Előmelegített 170°C-os sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. (Sütőfüggő!)

TIPP:

Sütés előtt tetejét megszórhatjuk szezámmaggal, de akkor kenjük le a tésztát kevés vízzel, hogy a magok rátapadjanak.

Ha nincs halacskás kiszúrónk, bármilyen más formával kiszaggathatjuk, vagy vágjuk kréker alakúra.