Ezek a kis mutatós linzerek még a nyáron készültek, de csak most volt időm felrakni a receptet, képeket. Hagyományos linzer tésztából készült, kicsit felturbózva mandulával ill. mandulaaromával. Frissen főzött eperlekvárral töltöttem, de bármilyen más, savanykás lekvár is illik hozzá. Én most ezzel a recepttel búcsúztatom az idei nyarat, ami szerencsére szinte idáig kitartott.
Egy időre elköszönök, más, fontosabb dolgok vannak az életemben, amit most nem tudok összeegyeztetni a blogírással. Remélem karácsony tájékán már jövök újabb ünnepi receptekkel.
Mandulás "lekváros üveg" linzer
Hozzávalók:
tészta:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg héj nélküli darált mandula
- 20 dkg hideg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
- 1/2 bio citrom reszelt héja
- 1 tk színtelen mandula aroma
- csipet só
töltéshez:
- eperlekvár
tetejére:
- porcukor
Elkészítése:
- A lisztbe belekeverjük a csipet sót, cukrokat, darált mandulát, felkockázott vajat, gyors mozdulatokkal, összemorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, tojássárgáját, mandula aromát, gyorsan sima tésztává gyúrjuk.
- Folpackba csomagolva 1/2 órára a hűtőbe tesszük.
- Lisztezett felületen nagyon vékonyra, kb 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.a tésztát, kiszúróval kiszúrjuk, azonos számú legyen az alja és a mintás rész.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
- Előmelegített 180°C-os sütőben kb 10-12 perc alatt (sütőfüggő!) szép világosra sütjük.
- Kicsit pihentetjük a tepsiben, hogy a tészta megszilárduljon, majd rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
- A tetejére kerülő linzereket megporcukrozzuk, lekvárral megkenve összeragasztjuk az aljával.
- Fém dobozban 1-2 hétig eláll.
TIPP:
- A kiszaggatott tésztát tegyük be tepsistől negyed órára a hűtőbe, mert az a tapasztalatom, hogy sütipecsétes tésztáknál csak így marad meg szép élesen a tésztában a minta.