A túrógombóc mindenki nagy kedvence. Főleg, ha az egyik legzamatosabb gyümölccsel, az eperrel van összepárosítva. Nagyon egyszerű elkészíteni, de nem könnyű jó, rezgős gombócokat gyártani. Fóton van egy étterem a Fáy présház, amelynek messze földön híres a túrógombóca, sokan kimondott csak ezért járnak oda. Az alapreceptet tőlük vettem, annyi változtatással, hogy én kevés cukrot is tettem a túróhoz. Hogy még pazarabb íze legyen mogyoróval elkevert morzsába forgattam. Frissen az igazi, de még hidegen is finom volt.
Elkészítési idő: 20 perc
Pihentetés: 60 perc
Epres túrógombóc mogyorómorzsával
Hozzávalók:
túrógombóc:
- 50 dkg túró
- 15 dkg vaj
- 4 tojás
- 20 dkg búzadara
- 2 ek porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- csipet só
- eper
morzsa:
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg darált mogyoró
- vaj
tetejére:
- tejföl
- porcukor
Elkészítése:
- A túrót elkeverjük a puha vajjal, búzadarával, tojássárgájával, a cukrokkal és a csipet sóval.
- A kemény habbá felvert tojásfehérjét lazán hozzákeverjük és 1 órát hűtőben pihentetjük.
- A túrómasszából gombócokat formálunk, közepébe tesszük az epret, enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük.
- Ha a gombócok feljöttek a víz felszínére még 2-3 percig főzzük, szűrőkanállal kiszedjük, a mogyorós morzsába forgatjuk.
- Ehhez a vajat felolvasztjuk, a zsemlemorzsát és a darált mogyorót világosra pirítjuk rajta.
- Tálalásnál porcukorral elkevert édes tejföllel meglocsoljuk.
Nagyon guszta azokkal a szép eperszemekkel!
VálaszTörlésSzeretem én is :)
VálaszTörlésKi is próbálom menten...
VálaszTörlés