2013. április 5., péntek

Medvehagymás, aszalt paradicsomos tojáskrémmel töltött dagadó










Múlt héten fedeztem fel, hogy már van medvehagyma a piacon, s mivel nagy kedvencem közé tartozik rögtön vettem is két nagy csomagot belőle. Én leginkább a maga természetes előfordulási formájában, vagyis nyersen szeretem enni, zsíros vagy vajas kenyérre aprítva, mert így nem vesznek el az értékes illóolajai, tápanyagai. Még maradt belőle egy fél csomagnyi, tovább már nem akartam tartogatni, mert megfonnyad, akkor jutott eszembe, hogy Napfény és Fűszer oldalán nemrég mennyire megcsodáltam a medvehagymával töltött dagadót, ami egyébként töltött húsok közül nálam viszi a prímet. Az alapötlet tehát Rebarbarától származik, de saját ízlésünkre formálva készítettem el. A bort és a fokhagymát elhagytam, de még volt néhány szem fűszeres olajban eltett, szárított paradicsomom, petrezselymet meg általában mindenbe teszek, így azok kerültek most bele. Köszönet a receptért, nagyon ízletes ebédünk volt. Mi könnyű, habos krumplipürével fogyasztottuk, de friss salátákkal, hidegen és melegen is finom.

Másik kedvenc töltött dagadóm receptje is megtalálható.

Elkészítési idő: 100 perc

Medvehagymás, aszalt paradicsomos tojáskrémmel töltött dagadó 

Hozzávalók:


  • 70-80 dkg dagadó

töltelék:

  • 5 főtt tojás 
  • 1 egész tojás
  • 2 zsemle
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1/2 csokor medvehagyma
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 4-5 olajban eltett aszalt paradicsom
  • bors
  • zsír a sütéshez
  • tej a zsemle áztatásához


Elkészítése:


  1. A húst óvatosan felszúrjuk, vagy felszúratjuk a hentessel.
  2.  Megmossuk, kívül, belül sózzuk, borsozzuk.
  3. A tojásokat keményre főzzük, tojás szeletelővel felkockázzuk vagy lereszeljük.
  4. Az apróra vágott vöröshagymát kicsi zsiradékon megdinszteljük.
  5. A zsemléket tejben megáztatjuk, kifacsarjuk, a medvehagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, az aszalt paradicsomot is kisebb darabokra aprítjuk.
  6. A tojást ketté választjuk a fehérjét felverjük habnak.
  7. A főtt tojásokhoz adjuk az áztatott zsemlét, medvehagymát, petrezselymet, aszalt paradicsomot, dinsztelt hagymát, tojás sárgáját és végül a felvert tojásfehérjét. 
  8. Sózzuk, borsozzuk, masszává gyúrjuk.
  9. A tojásos krémet beletöltjük a húsba, a végét hústűvel összetűzzük, hogy a töltelék ne folyjon ki.
  10. A töltött dagadót tepsibe rakjuk, zsírt teszünk hozzá és felöntjük egy pohár vízzel. 
  11. Alufóliával letakarjuk és 160-170°C-on 1 - 1 1/4 órát sütjük. 
  12. Közben többször locsolgatjuk a saját levével.
  13. Mikor a hús megpuhult levesszük a fóliát és szép pirosra sütjük.
  14. Még 10 percet pihentetjük alufólia alatt, hogy leülepedjenek a hús nedvei, csak ezután szeleteljük.








5 megjegyzés:

  1. Én tojáshabos kosárkákat készítettem ma este. A töltelék hozzávalói alig különböznek. :)

    VálaszTörlés
  2. Igazán gazdag töltelékkel készült ez a husi:)Nagyon kedvelem én is a medvehagymát.Van a kertemben is,csak még elég gyengék.
    A másik nagy kedvenc pedig az aszalt paradicsom, mivel a férjem olaszo.-ban dolgozik mindig hoz haza, de nyáron én is szoktam aszalni.

    VálaszTörlés
  3. Annyira jól néz ki, nagyon finom lehet! :) Mostanában inkább szárnyashúst szoktunk enni, de a töltött dagadó nálunk is nagy kedvenc, legközelebb kipróbálom ezzel a töltelékkel! :)

    VálaszTörlés
  4. Mikor megnyitottam a blogodat, hirtelen azt hittem magamhoz kattintottam, olyan hasonló a színvilága a nyitóképünknek. Nagyon szép. jó összeállítás! A dagadó ínycsiklandó, szuper képekkel. Szinte érzem az ízét... :o)

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!