Gyerekként nem szerettem a leveseket. Talán a borzalmas "valamit visz a víz" zöldséges levesek miatt, amit az iskolai menzán adtak. Aztán sok év múlva jött a "kattanás" és ma már elképzelhetetlen, hogy ne legyen hetente többször leves a terítéken. A krémleveseket sajnos egyedül én szeretem a családban, de ha megkívánom azért el szoktam készíteni. Egyik nagy, megunhatatlan kedvencem a markáns ízű, aromás zellerkrémleves. Egy nagyobbacska gumóból több napra való adag lesz és a feltétek váltogatásával minden nap más ízvilágot kóstolhatok. Van amikor bacon,- vagy kolbász chipsszel bolondítom meg, van hogy pirított magvakat vagy pirított zsemlekockát és snidlinget szórok rá, de csak egy kis füstölt sajt is nagyon fel tudja dobni. Dúsíthatjuk a levest gyümölcsökkel is, például körtével, almával. Szóval sokféle módon szoktam elkészíteni, de most úgy érzem sikerült felülmúlni az eddigieket. A recept ötletet - némi változtatással - erről az oldalról vettem. A sült fokhagyma, pisztácia, petrezselyem olaj tökéletes ízharmóniát teremtett az amúgy nagyon egyszerű levesben. A zeller rendkívül sok szerves anyagot és sót tartalmaz, segít a szervezet lúgosításában, hatóanyagai erősítik az immunrendszert, amire a téli időszakban nagy szükségünk van.
Elkészítési idő: 90 perc
Zellerkrémleves sült fokhagymával és petrezselyem olajjal
Hozzávalók:
- 50 dkg zeller
- 1 egész fej fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- 1 l zöldségalaplé
- 1,5 dl tejszín
- 1 cs petrezselyem
- 2,5 dkg vaj
- olívaolaj
- só
- frissen őrölt bors
díszítéshez:
- natúr pisztácia
Elkészítése:
- A fokhagymát megolajozott alufóliába csomagoljuk, 180°C-on kb 1 óra alatt megsütjük.
- Az apróra vágott vöröshagymát a vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a megpucolt, apróra felkockázott zellert, pár percig együtt pirítjuk, majd felöntjük a zöldségalaplével.
- A sült fokhagyma gerezdjeiből óvatosan kinyomkodjuk a pépes fokhagymakrémet, hozzáadjuk a zellerhez, puhára főzzük.
- Összeturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a tejszínt, tűzre visszatéve összeforraljuk. Ha túl sűrű lenne a leves még tejszínt adhatunk hozzá.
- A petrezselyem olajhoz a petrezselymet olívaolajjal pépesítjük (aprító vagy mozsár segítségével), majd finom szűrőn átszűrjük.
- A forró levest tányérokba merjük, megcsöpögtetjük a petrezselyem olajjal, megszórjuk a felaprított pisztáciával és kevés petrezselyemzölddel. (én még egy kevés rózsaborssal is megszórtam)
Nagyon szeretem a zellerlevest..és a fotóid :)
VálaszTörlésAndi, kedves vagy, köszönöm! Én meg mindig nálad tátom a számat.
TörlésIsteni lehet, én is imádom a krémleveseket :-)
VálaszTörlésLáttam a blogon, hogy gyakran készül nálatok is. Én nem tudom megunni.
TörlésOlyan csábító a fotón is! Gyönyörűek a képeid! :-)
VálaszTörlésValóban nagyon finom volt. Köszönöm, hogy benéztél hozzám!
TörlésMilyen tavasziasra vetted a képet.. Ebben a hidegben jó nézegetni. Nagyon szeretjük mi is a krémleveseket.
VálaszTörlésKriszti, még tél sem volt, de én már várom a tavaszt, legalább lélekben. Talán ez tükröződik a képeken.
Törlés