Míg karácsonykor az édes, szilveszterkor inkább a sós sütik kelendőbbek nálunk. Apróbb, ropogós "partyfalatkákat" szeretek ilyenkor készíteni, mert az alkohol mellé jól jönnek a falatnyi harapnivalók. Csak kirakom az asztalra, aztán jártunkban-keltünkben elkapkodjuk a tányérról. Érdemes karakteresebb ízvilágú sajtot vagy sajtokat használni hozzá, a tetejére szórt különböző magocskák pedig plusz ízzel gazdagítják. Gyorsan elkészülő, egyszerű sós rágcsa, ideális ó-évbúcsúztató.
Apró sajtos falatkák
Hozzávalók:
2 gáztepsinyi adaghoz
- 15 dkg liszt
- 6 dkg vaj
- 20 dkg reszelt sajt (nálam cheddar és edámi vegyesen)
- 3-4 ek tejföl
- 1/2 ek só
tetejére:
- 1 felvert tojás
- magvak (nálam: szezám, kömény, mák)
Elkészítése:
- A liszthez adjuk a sót, felkockázott puha vajat, összemorzsoljuk, hozzáadjuk a sajtot, ezzel is összemorzsoljuk, majd annyi tejföllel összegyúrjuk, hogy összeálljon a tészta.
- Folpackba csomagolva 20 percre a hűtőbe tesszük.
- A tésztát enyhén lisztes felületen 3 mm vastagságúra nyújtjuk, tetszőleges, kicsi alakzatokkal kiszúrjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk magvakkal, előmelegített 175°C-os sütőben kb 15-20 perc alatt (sütőfüggő!) ropogósra sütjük.
Nem maradt ki a receptből az élesztő vagy a sütőpor? Én is tegnapelőtt tettem közzé a blogomban egy sós mákosat, de abba kellett sütőpor.
VálaszTörlésNem, ebben nincs térfogatnövelő.
TörlésBoldog új évet Neked és családodnak! Ilyen finom ropogtatni valókkal biztos meglesz :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen a családtagok nevében is.
Törlés