2017. december 13., szerda

Karácsonyi kuglóf
















Igazi békebeli, házias süti a kuglóf. Én is gyakran sütöm, azt szeretem benne, hogy számtalan módon készíthető, elegáns desszert. Jó a reggeli kávé mellé vagy a délutáni habos kakaóhoz, vendégváráshoz, ünnepekhez, valójában minden alkalomra elkészíthető. Nálunk már évek óta a karácsonyi sütikínálathoz is hozzátartozik. Ez a kuglóf nem az a pihe-puha fajta, kicsit tömörebb a textúrája, de ízletes falatozni való, az aszalványok teszik ünnepivé. Kívülről is kapott egy látványosabb díszítést, ezzel meghitt, ünnepi hangulatot idézve a megterített asztalon.

       
Karácsonyi kuglóf

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt (nálam fele rétesliszt)
  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 12 dkg puha vaj vagy margarin 
  • 10 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 csapott mk só
  • 1 egész tojás
  • 3 tojássárgája
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 5 dkg aszalt áfonya
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • 5 dkg kandírozott vegyes gyümölcsmix
  • 2 ek rum

cukormáz:

  • 20 dkg porcukor
  • kb 0,5 dl frissen facsart narancslé

Elkészítése: 

  1. Langyos cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk.
  3. A puha vajat habosra keverjük a sóval és a cukrokkal, beledolgozzuk a tojást és a tojássárgákat.
  4. A felfutott élesztőt és a cukros tojást a liszt közepébe öntjük, fakanállal jól összekeverjük.
  5. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, rumot.
  6. A szárított és kandírozott gyümölcsöket kevés liszttel összeforgatjuk, majd a tésztába egyenletesen elkeverjük.
  7. Egy kisebb kuglófformát kivajazunk, kilisztezünk, beleöntjük a tésztát, meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük. 
  8. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 50 perc alatt megsütjük (sütőfüggő, tűpróba!)
  9. Ha sütés közben a teteje túlságosan pirulna egy fehér papírlappal letakarjuk, nehogy megégjen.
  10. A sütőből kivéve, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  11. Ha kihűlt, bevonjuk a cukormázzal, amihez a porcukrot összekeverjük a frissen facsart narancslével. (vigyázzunk, ne legyen túl folyós, inkább kicsit sűrűbbre készítsük)
  12. Aszalt és friss gyümölcsökkel, vágott pisztáciával díszítjük.

TIPP:

- Diót, mogyorót, mandulát, mazsolát, csokidarabokat és illatos fűszereket - fahéj, szegfűszeg,   
   kardamom, gyömbér, mézeskalács fűszerkeverék - is keverhetünk a tésztába.
- Tetejét vaníliás porcukorral meghintve is kínálhatjuk.








7 megjegyzés:

  1. Csodás látvány az ízéről már nem is beszélve mert az biztos nagyon finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagy dicséretet kaptam érte, mindenkinek tetszett a családban.

      Törlés
  2. Csodás! Nagyon mutatós és persze finom lehet! Szép karácsonyi hangulatot áraszt :-)

    VálaszTörlés
  3. Drága Nea! Régen jártam már nálad, de most volt egy kis időm, és megnézegettem az utóbbi néhány hónapban feltett receptjeidet. Csodásak! Sok olyan van köztük, amit örömmel megkóstolnék. :) A fotóid is nagyon hangulatosak. :) Azt hiszem, sűrűbben be kell néznem hozzád a jövőben. :D

    Ezúton kívánok Neked békés, szeretettel teli karácsonyt és egy boldogabb, nyugodtabb, eredményes új évet! Sok puszi: Gabi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Gabi! Nagyon örültem, hogy írtál és köszönöm a kedvességedet. Én is kívánok Neked áldott, békés, meghitt ünnepeket, csupa jó és szép dolgot az új esztendőben!

      Törlés
    2. Köszönöm szépen! :) Puszi! :)

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!