Ma a naptár szerint is hivatalosan elkezdődött az ősz, sokak szomorúságára vége a nyárnak. Az ezerszínű lombkoronákra és a dércsípte csipkebogyókra még kicsit várni kell, de a reggelek már érezhetően hűvösebbek. A nyár búcsúztatójára és az ősz köszöntésére főztem ma ezt a finom gyümölcslevest. Nem csak a színe csodás, de az íze is mennyei. A vajban-borban fürösztött levesbetét pedig még ínycsiklandóbbá teszi a levest. A bor íze egyáltalán nem tolakodó, mert elpárolog, mire megfő a gyümölcs. Aki egy hideg krémes, zamatos, üdítő gyümölcslevesre vágyik, kóstolja meg ezt a barackos változatot.
Őszibarack krémleves vajban párolt fehérboros nektarinnal
Hozzávalók:
- 1 kg (magvaváló) őszibarack
- 1-2 ek méz vagy ízlés szerint
- 1-2 ek cukor vagy ízlés szerint
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 rúd fahéj
- 4-5 db szegfűszeg
- 1 citrom
- 2 dl habtejszín
- 1/2 cs vaníliás pudingpor
- csipet só
levesbetét:
- 2 nagyobb nektarin
- 1-2 ek cukor
- darabka vaj
- 0,5 dl fehérbor
Elkészítése:
- Az őszibarackok héját, magját eltávolítjuk, nagyobb darabokra felkockázzuk.
- Annyi vízben, amennyi ellepi a mézzel, cukrokkal, csipet sóval, fűszerekkel, citrom levágott héjával felfőzzük.
- Mikor puha a fűszereket és citromhéjat kivesszük, leturmixoljuk.
- A pudingport simára keverjük a tejszínnel, tűzre visszatéve behabarjuk a levest, hagyjuk újra felfőni.
- Ha szükséges még ízesítjük mézzel, citromlével.
- Hűtőbe téve jól behűtjük.
- A levesbetétet tálalás előtt készítjük el.
- A nektarint felkockázzuk, kevéske vajon a cukorral megszórva megpároljuk, felöntjük a borral, majd puhára főzzük.
- Tálaláskor a hideg levesre halmozzuk a vajas-boros barack betétet.
TIPP:
- tejszínhabbal és pirított mandulapehellyel megszórva is kínálhatjuk a levest.
Csodás színe lett a levesednek, és nagyon finom is lehet! Most én is szívesen kanalaznék belőle.
VálaszTörlésSajnos nagyon finom volt, kétszer is szedtem belőle.
Törlés