2024. február 29., csütörtök

Aszpikos sonkatekercs tejszínes tormával töltve

 












Néhány hét és újra itt a Húsvét. Nálunk minden nagyobb ünnepen elmaradhatatlan a hidegtál. Ma a menün töprengtem és eszembe jutott, hogy jó néhány évvel ezelőtt lehetett kapni aszpikos sonkatekercset, amit én nagyon szerettem. Franciasalátával volt töltve és a sonkatekercs alatt volt egy nagyon ízletes tejszínes réteg. Gondoltam visszaidézem kicsit a régmúlt emlékeit és idén ez is lesz a kínálatban, így ma csináltam egy főpróbát. Igaz nálam a tejszínes réteg kimaradt és tormakrémmel készült, de így is nagyon finom lett. A sonkatekercs mellé szinte kötelező a kaszinótojás és a franciasaláta, majd húsvétkor az is készül mellé. Most csak friss, meleg pirítóssal fogyasztottuk. Tudom, megosztó alapanyag a zselatin, de nagyon mutatós lesz a végeredmény és plusz ízt is ad az ételhez. Aki nem idegenkedik tőle, annak érdemes kipróbálni ezt az ínycsiklandozó fogást. A töltelék variálható, a besamelt lehet helyettesíteni túróval vagy krémsajttal is. Ünnepek előtt már 1-2 nappal előbb elkészíthető, hűtőben eláll.           


Aszpikos sonkatekercs tejszínes tormával töltve

Hozzávalók:
  • 8-10 szelet sonka 
  • 1 liter tyúkhúsleves (vagy 1 liter víz + 2 tyúkhúsleves kocka)
  • 7 dkg porzselatin
tejszínes tormakrém:
  • 5+5 dkg puha vaj
  • 2 ek liszt
  • 2 dl tej
  • 2 dl habtejszín
  • só - ízlés szerint
  • csipet fehérbors 
  • 1 tk porcukor
  • ecetes reszelt torma - ízlés szerint
diszítéshez:
  • 2 főtt tojás
  • piros színű paprika
  • petrezselyemlevél
  • snidling

Elkészítése:

  1. Először elkészítjük a tejszínes tormakémet, hogy legyen ideje kihűlni.
  2. A vaj felét felolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a lisztet, - ne hagyjuk megpirulni - hozzáöntjük a tejet, tejszínt, állandó keverés mellett sűrű besamelt készítünk.
  3. Hozzákeverjük a kihabosított puha vaj másik felét, tormát, porcukrot, sózzuk, borsozzuk
  4. Ha kihűlt, habzsák segítségével megtöltjük a sonkaszeleteket, feltekerjük.
  5. A húslevest feltesszük a tűzre, hozzáadjuk a kevés vízzel kikevert zselatint, megvárjuk, míg felolvad benne.
  6. A lét tiszta konyharuhán vagy sűrű gézen átszűrjük, hogy ne maradjanak benne apró zselatin darabkák. 
  7. Mikor langyosra hűlt, akkora tálaló edény aljába, amibe elférnek a sonkatekercsek kevés zselatinos levet öntünk, mozgatva elterítjük az edény aljába, dermedésig hűtőbe tesszük.
  8. Kirakjuk a sonkatekercsekkel, felöntjük 3/4 részig a maradék lével, újból betesszük dermedni a hűtőbe.
  9. Amikor az aszpik megkötött megdíszítjük a sonkatekercsek tetejét és végül ráöntjük a maradék levet úgy, hogy a tekercseket teljesen ellepje. (Ha menet közben az aszpik megdermedne, újból fel lehet melegíteni.)
  10. A többszöri dermesztésre azért van szükség, hogy a sonkatekercseknek legyen egy kis alja, illetve az alapanyagok ne úszkáljanak el a lében.  
  11. Kb 2-3 óra hosszára a hűtőbe tesszük teljes dermedésig. 



2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, csodás a tálalásod is, mint mindig! És nagyon finom is lehet, igazi húsvéti étel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom volt, nem tartott ki sokáig, félóránként néztük, hogy ehető-e már?

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!