Szicíliában a karneváli időszak jellegzetes péksüteménye, a fánkhoz hasonlatos különlegesség, melynek finom roppanóssága ötvöződik a krémes ricotta gazdagságával. Szicília minden bárja, péksége, cukrászdája árulja ezt a látványos édességet, főként reggelire fogyasztják. A tésztát csokicseppel gazdagított édes ricottával töltik, de pudinggal, csokikrémmel is ellenálhatatlanul finom. Nekem a kristálycukor nem igazán maradt meg a kisült tésztán, ezért fogyasztás előtt meghintettem kevés porcukorral is.
Cartocci Siciliani
Hozzávalók:
13-15 db-hoz
tészta:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 2,5 dl langyos tej
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 6 g só
- 5 dkg puha vaj
- 1 bio citrom reszelt héja
krém:
- 50 dkg ricotta
- 20 dkg porcukor vagy ízlés szerint
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 dkg mini csokicsepp (elmaradhat)
sütéshez:
- 1 liter olaj
egyéb:
- kristálycukor
Elkészítése:
- Langyos tejben 1 tk cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót, maradék cukrot, felfuttatott élesztőt, tojást, jól kidagasztjuk.
- A dagasztás vége felé hozzágyúrjuk a puha vajat is.
- A tésztából golyót formálunk, lefedve, meleg helyen kb 2 óra hosszát hagyjuk pihenni vagy amíg a duplájára nem nő.
- A megkelt tésztából 60 grammos kis golyókat formálunk, 10 percig pihentetjük.
- 30 cm-es rudakká sodorjuk, majd olajjal lekent fém csőre (cannoli forma) tekerjük a tésztát úgy, hogy a két végét jól a formához nyomjuk vagy a tészta alá dugjuk, így sütés közben nem tud majd letekeredni a csőről.
- Még 30-40 percet hagyjuk pihenni, közepes lángon, bő olajban, gyakran forgatva, hogy egyformán barnuljon, kisütjük a fánkokat, egyszerre csak 2-3 darabot.
- Nedvszívő papíron lecsepegtetjük, még melegen beleforgatjuk a kristálycukorba.
- Ha kicsit kihűlt eltávolítjuk a közepéből a fém csövet, megtöltjük a töltelékkel, melyhez krémesre keverjük a ricottát a porcukorral, hozzáforgatjuk a csokicseppet is.
- Azonnal, melegen kínáljuk.
De helyes tekercsek, nagyon finomak lehetnek a ricottás krémmel! Aranyosak azokkal a csokicseppekkel, olyan mintha néznének 😀.
VálaszTörlésÖrülök, hogy újra itt vagy, már hiányoltalak....
De aranyos vagy, hogy hiányoltál, sajnos még mindig nem vagyok túl a szemműtéten, így csak ritkábban jelentkezem, mert homályos látással nehéz fotót készíteni. A fánkocskák tényleg isteniek, nagyon etetik magukat.
TörlésKívánom, hogy mielőbb legyél túl a műtéten, és utána újra jól láss! Nekem szürke-hályog műtétem volt, de már rég, még 2009-ben és 10-ben. Aztán pár évre rá kialakult egy másodlagos szürke-hályogom, amit lézerrel levettek, egy-két perc alatt. Azóta minden rendben van! Kívánom neked is a legjobbakat!
TörlésNekem is szürkehályog műtétem lett volna, de elmaradt a rossz laboreredmények miatt, 1 hét múlvára van az új időpont, de most ez is elmarad, mert a doktor úr aki műtene infarktust kapott. Jó lenne túl lenni rajta, sokat stresszelek miatta és félek is tőle, hogy nem sikerül úgy, ahogy kellene.
TörlésDrukkolok majd, hogy mielőbb túl legyél a műtéteden, és a lehető legjobban sikerüljön. Az első műtétem előtt én is féltem, de nem kellett volna. A másodiknál már ismertem hogy hogy fog zajlani, és mi lesz a várható eredmény, így azt már nagyon vártam. Neked is a legjobbak kívánom, és addig is stressz mentes napokat!
TörlésKöszönöm szépen Katika!
TörlésNagyon rég szeretnék ilyet kóstolni, nem is tűnik annyira ördöngösnek elkészíteni. Köszi a receptet. :-)
VálaszTörlésNagyon szívesen! Nem nehéz elkészíteni, bátran állj neki, nem fogod megbánni..
TörlésNagyon mutatós és finom lehet ez a különlegesség !
VálaszTörlésÉva, nekünk nagyon ízlett, elkészíteni sem nehéz és bármilyen pudinggal, krémmel is tölthető.
Törlés