A pogácsa régebben a paraszt konyhák egyik jellegzetes étele volt. Gyakran készítették disznóvágások idején, aratáskor, mulatságok alkalmával, de vidéki kiskocsmák is szívesen felszolgálták a finom borok, sörök mellé. Rengetegféle változata van, tartalmas levesek után második fogásként is kínálható.
Elkészítési idő: 100-110 perc
Omlós töpörtyűs pogácsa
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 30 dkg töpörtyű
- 10 dkg zsír
- 1 egész tojás
- 2 dkg élesztő
- kevés tej
- pici cukor
- 1 dl fehérbor
- 1 ek rum
- só, bors - ízlés szerint
- 1-2 ek tejföl, ha szükséges
kenéshez:
- 1 tojássárgája
Elkészítése:
- Kevés langyos tejbe csipet cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk kevés liszttel a tetejét és kovászt készítünk belőle.
- A liszthez hozzáadjuk a darált töpörtyűt, zsírt, egész tojást, megkelt kovászt, sót, borsot és végül a fehérbort meg a rumot is.
- Jól összegyúrjuk, ha nagyon kemény lenne 1- 2 evőkanál tejföllel lazíthatjuk.
- Kicsit pihentetjük a tésztát, majd kinyújtjuk, kétszer-háromszor hajtogatjuk 20 perces időközönként, közben tiszta konyharuhával letakarjuk.
- A tésztát 2 cm vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét késsel bevagdaljuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, tetejét a felvert tojássárgájával megkenjük, még kb 10 percet pihentetjük.
- A töpörtyűs pogácsát forró, 200°C-os sütőben megsütjük, a pogácsák méretétől függően 10-15 percig, de nem tovább, mert különben kiszárad!
TIPP: ha a töpörtyűkrémet nem a liszthez keverjük, hanem a tésztát kinyújtjuk és rákenjük, akkor a pogácsa levelesebb lesz.
Érdekes sokféle pogácsát csináltam már, de töpörtyűset még nem. Igaz nekem csak a kacsa tepertő ízlik:) de majd kipróbálom vele.
VálaszTörlésBeautiful Nea! Compliments!
VálaszTörlésEz az utolsó kép... Jáááááááj!:)
VálaszTörlés