A múlt héten, amikor a gyökeres medvehagymát vásároltam a piacon olyan szépek voltak a csokrosak is, hogy bedobtam a kosárba 2 csomaggal mellé, "majd készítek belőle valamit" alapon. Aztán receptek után nézelődve rögtön megakadt a szemem Viki egyszerű, de nagyszerű konyhájában frissen kisült medvehagymás sajtos kockáin. Csodás volt a látvány és szinte idáig éreztem az illatát. Ma reggel begyúrtam a tésztát, már kelesztéskor látszott hogy csodás a tészta, könnyű volt, de mégis rugalmas, öröm volt vele dolgozni. Gyönyörűen megkelt és szép réteges lett. Semmit nem változtattam a recepten, csak picivel több sót adtam hozzá, de ez teljesen ízlés dolga. A végeredmény egy fantasztikusan finom, omlós, légies és ízletes pogácsa lett. Mindenkinek ajánlom kipróbálásra, nem fog csalódni benne.
Viki, köszönöm neked ezt a szuper receptet!
Elkészítési idő: 80 perc
Pihentetés: 40 perc
Medvehagymás pogácsa
Medvehagymás pogácsa
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 50 dkg margarin
- 2 dl tej
- 1 mk cukor
- 4 dkg élesztő
- 1 ek só
- 3 tojás
- 30 dkg reszelt trappista ( 20 dkg a tésztába + 10 dkg a tetejére)
- 1 nagy doboz tejföl
- 1 nagy csokor (kb 20 levél) medvehagyma, nagyon apróra összedarabolva
Elkészítése:
- Az élesztőt langyos-cukros tejben felfuttatjuk.
- Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, elmorzsoljuk a margarinnal.
- Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, tejfölt, 20 dkg reszelt sajtot.
- Szép sima tésztává gyúrjuk.
- Letakarjuk, 20 percet pihentetjük.
- Kinyújtjuk a tésztát és a nagyon apróra vágott medvehagyma felét egyenletesen rákenjük.
- Elkezdjük hajtogatni a tésztát.
- Először fentről az egyharmad részt hajtjuk a tészta közepéig, majd lentről a másik egyharmad részt ráhajtjuk a tészta másik felére.
- Utána balról a tésztára hajtjuk az egyharmad részt.
- Ezután tovább gördítjük a tésztát jobbra, az utolsó harmadra.
- Ezt még kétszer megismételjük, közben 10-10 percet pihentetjük a tésztát.
- A másodszori nyújtásnál megkenjük a tésztát a medvehagyma másik felével, pihentetjük.
- A harmadszori nyújtás-hajtogatás-pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát, megkenjük a tojások fehérjével, megszórjuk a maradék 10 dkg reszelt sajttal, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.
- Előmelegített sütőben 180°C-on 18-20 perc alatt megsütjük.
Nea ! Ez isteni ! Hát hiába tálalni is tudni kell :))) Nagyon gusztusos. Köszönöm a hivatkozást.
VálaszTörlésCsodás fotók! Tiszta nyári hangulat! A pogácsa pedig lenyűgöző!
VálaszTörlésNagyon tetszik, épp most kezdek neki a sütésének! Nem lehetett kihagyni, annyira szép..))
VálaszTörlésTényleg annyira légiesnek és puhának látszik ez a pogi - biztos, hogy az is. :) Olyan gyönyörűek, tiszták, élénkek, világosak és hangulatosak a fotóid, nagyon szeretem nézni/látni mindet egytől-egyig. :D
VálaszTörlésKriszti, Gabriella, köszönöm!
VálaszTörlésAni, remélem nálad is nagy sikert arat, írd meg hogy sikerült?
Jól sikerült sajnos...mert úgy beettem belőle, hogy szegényre momentán ránézni sem tudok. Rávetettem magam, mint egér a szalonnára, bár ha átnézel hozzám, meglátod.))
TörlésPompásak!! Csurog a nyálam!
VálaszTörlésMa megsütöttem a pogácsát.tökélets lett,finom.Ez a legtutibb recept.köszönöm!!
VálaszTörlésKedves Csilla! Az érdem Vikié, de nagyon örülök, hogy ízlett. Én is minden évben megsütöm. Sőt lefagyasztani is szoktam belőle. Köszönöm a visszajelzést!
Törlés