Reggelire, vacsorára gyakran vannak nálunk házi készítésű ízletes kencék, amelyek nem igényelnek különösebb extra hozzávalókat, mégis tartalmas és tápláló étkezést biztosítanak, kicsit megbontják az unalmas felvágottak sorát és az éppen fellelhető maradékok is jól hasznosíthatók benne. Húskrém, májkrém, zöldség,- és sajtkrémek mind egytől egyig a kedvenceink közé tartozik. De a tojáskrémet se hagyjam ki a sorból, mert talán ez készül a leggyakrabban. Amint beköszönt a tavasz és megjelennek az első primőrök, a harsogó saláták, zsenge hagymák, ropogós retkek, máris megyek a piacra friss tanyasi tojásért és már készítem is ezt a tavaszi ízeket, színeket magába foglaló kenőkét. Én általában kicsit masszívabb állagúra hagyom, nem hígítom el, mert sajttal megszórva szívesen esszük melegszendvicsként is, és akkor nem jó, ha lefolyik a kenyérről, de aki hígabban szereti tegyen több tejfölt hozzá, kistányérból kikanalazva egy szeletke frissen sült ropogós pirítóssal ugyanolyan isteni. Friss zöldségeket vagy salátát feltétlenül kínáljunk hozzá.
Háromhagymás tavaszi tojáskrém
Hozzávalók:
- 8 kemény tojás
- 1 ek lágy vaj
- 3 ek majonéz
- 1 ek tejföl
- 1 tk dijoni mustár
- 1/2 fej lilahagyma
- 3 szál újhagyma
- 5-6 szál medvehagyma
- só
- bors
- pirospaprika
Elkészítése:
- A tojásokat keményre főzzük, leszűrjük, megpucoljuk.
- Tojásszeletelővel felkockázzuk vagy villával szétnyomkodjuk.
- Hozzáadjuk a lágy vajat, majonézt, tejfölt, mustárt és a finomra aprított hagymákat.
- Sózzuk, borsozzuk, csipetnyi pirospaprikával meghintjük, villával óvatosan összekeverjük.
- Néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
- Rozskenyérre, magos kiflire, pirítós kenyérre kenve fogyasztjuk rengeteg friss zöldséggel.
Igazi tavaszi pillanatok a képeken. Nagyon guszta az összes fotód. A kence finom lehet, úgy hogy el is raboltam egy kifli darabkát...
VálaszTörlésDe hangulatos képekT Most már biztosan itt a tavasz :-) Nagyon fincsi lehet...
VálaszTörlés