Egy elképesztően finom mexikói étel, igaz be kellett hozzá ebben a hőségben kapcsolnom a sütőt, de cserébe nagyon hamar elkészült és egyetlen tepsi is elég volt, hogy beledobáljam a hozzávalókat. Tele van színekkel és ízekkel, ropogós zöldségekkel, fűszeres, szaftos, omlós csirkével, citrusos ízvilággal. Gyors és könnyű ebéd vagy vacsora, de kerti-partikra is jó választás lehet.
Hozzávalók:
- 80 dkg csirkemellfilé
- fajita fűszerkeverék (házilag is elkészíthetjük, lsd lejjebb)
- 2 ek olívaolaj
- 3 nagyobb kaliforniai paprika (piros, sárga, zöld)
- 1 lilahagyma
salsa:
- 20 dkg koktélparadicsom
- 1/2 fej lilahagyma
- 2-3 g fokhagyma
- 1/2 chilipaprika (vagy ízlés szerint)
- 1 ek olívaolaj
- korianderzöld (nálam petrezselyem)
- só
- bors
guacamole:
- 2 érett avokádó
- 1 evőkanálnyi a salsából
- 1/2 lime leve
- só
valamint:
- 8 db tortillalap
- tejföl
- salátakeverék vagy jégsaláta
- koriander (nálam petrezselyem)
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
- A csirkehúst felcsíkozzuk, megszórjuk a fajita fűszerkeverékkel, kevés olívaolajjal összekeverjük, kicsit félretessszük pácolódni. (ha van időnk, néhány órát is állhat.)
- A kaliforniai paprikákat kicsumázzuk, felcsíkozzuk.
- A lilahagymát megpucoljuk, félkarikákra vágjuk.
- A zöldségeket beleszórjuk a tepsibe, sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajjal jól átkeverjük.
- Hozzáadjuk a húst is, a forró sütőbe tolva kb 20-30 perc alatt megsütjük, néha átkevergetjük.
- Közben elkészítjük a salsát: késes aprítóba dobjuk a hozzávalókat, kicsit darabosra hagyva lezúzzuk.
- A guacamoléhoz félbevágjuk az avokádót, magját kiszedjük, húsát egy tálkába tesszük.
- Hozzáadunk egy evőkanálnyi salsát, sózzuk, lime levével meglocsoljuk, villával darabosra összetörjük.
- A tortillalapokat száraz serpenyőben átmelegtíjük, gazdagon megkenjük a guacamoléval, ráhalmozzuk a zöldséges csirkét, rátesszük a salsát, salátát, tejfölt, meghintjük felaprított korianderrel és meglocsoljuk a lime levével.
TIPP:
Fajita fűszerkeverék házilag:
1 tk pirospaprika + 1/4 -1/2 tk cayenne paprika + 1 tk őrölt római kömény + 1 tk őrölt oregánó + 1/2 tk fokhagymapor + 1/4 tk őrölt feketebors + 1/2 tk só
De finom különlegességet készítettél, el tudom képzelni, hogy milyen finom volt, pláne ha a szabadban lehet elfogyasztani! 😊
VálaszTörlésNagyon jók a képeid, mint mindig! Tele ízekkel, színekkel 😊😊 Nagyon szeretem nézni őket....
Katalin, köszönöm, remélem még szebb képeket fogok majd készíteni, ezek már az új "munkatárssal" készültek.
VálaszTörlés