2020. november 29., vasárnap

Narancsos gesztenyegolyó















Biztosan már mindenki megtervezte, vagy mostanában tervezi, hogy milyen sütik lesznek idén az ünnepi asztalon. Vannak, melyeket már napokkal, hetekkel előbb is el lehet készíteni és jól eldugva talán marad belőle Szentestére is. Aztán vannak ezek az apró, kis golyócskák, melyeket sütés nélkül összeállíthatunk, szinte még az utolsó pillanatban is. Ez a recept nem a sajátom, itt találtam, de mennyeien finom. Magában hordozza a karácsony minden ízét, a gesztenyéhez adott kandírozott narancs és a finom fűszeres keksz harmóniája egyedivé komponálja ezt a falatnyi édességet. Nagyon gyorsan elkészül, sok munka nincs is vele, csak a dermedési időket nehéz kivárni. Aki gyorsan szeretne finom és mutatós desszertet, annak itt a lehetőség elkészíteni. A vendégek is díjazni fogják.  

 
Narancsos gesztenyegolyó

kb 20 diónyi méretű db-hoz


  • 25 dkg édes gesztenyemassza
  • 10 dkg spekulatius keksz (vagy más fűszeres, omlós keksz)
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • 1/2 dl frissen facsart narancslé


hempergetéshez:


  • mandulapehely
  • cukrozatlan kakaópor
  • szórócukor


Elkészítése:


  1. A fagyasztott gesztenyemasszát kiengedjük.
  2. A kekszet késes aprítóval apróra daráljuk.
  3. A narancshéjat kisebb darabokra vagdaljuk.
  4. A gesztenyemasszához hozzáadjuk a kekszet, vajat, porcukrot, narancshéjat és narancslevet, összekeverjük. (a narancslevet több részletben adagoljuk, lehet  nem kell majd mind, ne higítsuk el a masszát, mert nem lesz formázható.)
  5. Fóliával lefedve legalább 1 óra hosszára hűtőbe tesszük.
  6. Közben a mandulát szárazon világosra pirítjuk egy serpenyőben, ha kihűlt kisebb darabokra törjük.
  7. A megdermedt masszát nedves kézzel diónyi golyókká formázzuk, ízlés szerint átszitált keserű kakaóporba, pirított mandulába vagy szórócukorkákba forgatjuk.
  8. Tálalásig - de minimun 1 órára - visszatesszük a hűtőbe.


TIPP:

Kis színes vagy arany színű bonbon papírba is rakhatjuk a golyókat, mutatósabb lesz az asztalon.

Kevés narancslikőrrel megbolondíthatjuk, ha gyerekek nem esznek belőle




2 megjegyzés:

  1. De helyesek lettek! Narancs, gesztenye, csupa téli nyalánkság, és az elkészítésük sem bonyolult. És nagyon mutatósak 😀.

    VálaszTörlés
  2. Nem volt nagy mennyiség, gyorsan el is fogyott, de az ünnepekre újra elkészítem majd.

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!