Egy üdítően friss és látványos leves, amely ünnepi alkalmakra is kiváló. Mivel én nem vagyok nagy hal rajongó, így halászlé vagy a megszokott húsleves helyett idén ez lesz az egyik fogás nálam, mivel amúgy is nagyon szeretem a krémleveseket. A cékla édeskés ízéhez, amely a sütőben sütés során méginkább koncentrálódik, nagyon jól illik a lágy, pikáns tormás tejszínes hab, a retek roppanós textúrája pedig csak fokozza a leves különlegességét. Ínyenceknek ajánlom, nekik biztosan ízleni fog.
Sült céklakrémleves tormahabbal
Hozzávalók:
- 1 kg kisebb méretű cékla
- 2-3 g fokhagyma
- 1 dl tejföl
- 1 dl tejszín
- kevés citromlé
- só
- bors
tejszínes tormahab:
- 2 dl habtejszín
- 2 tk (csípős) ecetes vagy friss reszelt torma (vagy ízlés szerint)
Elkészítése:
- A megmosott céklákat héjastól alufóliába csomagoljuk, tepsibe tesszük, mellérakjuk a héjában hagyott fokhagymagerezdeket.
- 180°C-on puhulásig sütjük.
- A céklát meghámozzuk, feldaraboljuk, lábasba tesszük a héjából kinyomkodott sült fokhagymával együtt.
- Felöntjük kevés vízzel vagy alaplével, kicsit összeforraljuk.
- Botmixerrel pürésítjük.
- Belekeverjük a tejfölt, tejszínt, citromlevet, fűszerezzük, elkeverjük. (kevés mézzel finomíthatunk az ízén)
- Ha túl sűrű a leves még vízzel vagy alaplével higíthatjuk a kívánt állag eléréséig.
- A tormahabhoz lágyabb habbá verjük a tejszínt, hozzáforgatjuk az ecetes vagy friss tormát.
- A levest a tejszínes tormahabbal kínáljuk, kevés kaporral díszítjük, de feltétként főtt tojást és ropogós retket is tehetünk még a tetejére.
Nagyon szép, színes leveskét hoztál karácsonyra, nagyon finom lehet!
VálaszTörlésBoldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánok Neked, és kedves családodnak!
Kicsit különlegesebb dolgokat készítek az idén. Köszönöm szépen a jó kívánságot, én is kívánok egy apró csodákkal teli szép karácsonyt!
Törlés