Egyszerű, gyorsan elkészíthető ropogós keksz az ünnepekre. Én most megdíszítettem egy kis csokoládéval és színes szórócukorkával, de a kekszek natúron összeragaszthatók lekvárral, nutellával, csokikrémmel is. Előre elkészíthető, jól záródó fém dobozban eláll, szinte az utolsó pillanatban ráér a díszítést rátenni. Ezeket a vidám, omlós kekszeket a locsolók is biztosan szívesen fogyasztják majd, feltéve ha a családtagok el nem tüntetik addigra az összeset a tányérról.
Húsvéti omlós vajas kekszek
Hozzávalók:
omlós tészta:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg hideg vaj
- 4 tojássárgája
- 12,5 dkg porcukor
- 1-2 ek sűrű tejföl
- csipet só
díszítéshez:
- 20 dkg csokoládé
- szórócukor
Elkészítése:
- A liszthez hozzáadjuk a csipet sót, porcukrot, összekeverjük, gyors mozdulatokkal belemorzsoljuk a kis kockákra vágott vajat.
- Hozzáadjuk a tojássárgákat, tejfölt, sima tésztává gyúrjuk.
- Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 45 percre.
- A tésztát kettévágjuk, amelyikkel nem dolgozunk, visszatesszük a hűtőbe.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, légkeverés esetén 150°-ra.
- Enyhén lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, húsvéti formákkal kiszaggatjuk.
- Sütőpapíros tepsire téve 8-10 perc alatt, légkeverésnél 10-12 perc alatt szép halvány színűre sütjük.
- A sütiket - rácsra téve - teljesen kihűtjük.
- A csokoládét (vízgőz felett) felolvasztjuk, kicsit félretesszük hűlni.
- Eldobható habzsákba töltjük, hegyét levágjuk, megcsíkozzuk vele a sütiket.
- Mielőtt a csokoládé megszilárdul színes szórócukorkákkal díszítjük.
TIPP:
az omlós tészához
- Vajat, tojást, tejfölt közvetlenül felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből, hogy hideg legyen.
- A tésztát gyorsan dolgozzuk össze, hogy a kéz melege ne olvassza meg a vajat.
- Sütés előtt min. 15 percet tegyük hűtőbe.
Nagyon szép kekszeket sütöttél, és finomak is lehetnek, így biztos vidám lesz a húsvét! 🐰 Nagyon ötletes a formájuk is, most már jöhetnek a locsolók 🐇
VálaszTörlésSütiből nem lesz hiány, talán locsolóból sem.
Törlés