2022. augusztus 14., vasárnap

Tempelopita (görög sajtos lepény)

 














Görögországban a piték hagyományos részét képezik a reggelinek. A tempelopita szó szerint "lusta pité"-t jelent, mivel semmilyen tésztát nem kell sütni hozzá és kb 10 perc munka van vele. Egy könnyű, joghurtos, feta sajtos sós finomság. Az összes hozzávalót összekeverjük, tepsibe öntjük, megsütjük. Ilyen egyszerű az egész. Nem csak reggelire, de uzsonnára is jó kis harapnivaló, magunkkal vihetjük munkahelyre vagy piknikre is. Melegen és hidegen egyaránt finom. Sajtkedvelők szeretni fogják. Friss zöldsalátát kínálhatunk mellé.

Tempelopita


Hozzávalók:

20x30 cm-es tepsihez


  • 14 dkg liszt
  • 1/2 tk sütőpor
  • 20 dkg görög joghurt
  • 1,25 dl tej
  • 17 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 2 tojás
  • 20 dkg kemény sajt (trappista, gouda)
  • 20 dkg feta
  • 1/2 tk őrölt bors (só nem kell bele, a feta is sós)


Elkészítése:


  1. A vajat vagy margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejhez és a joghurthoz, hogy kihűljön, majd belekeverjük a felvert tojásokat. 
  2. Egy nagy tálban összekeverjük az átszitált lisztet, sütőport, borsot.
  3. Adagolva hozzáöntjük a folyékony hozzávalókat, simára keverjük.
  4. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd nagyobb darabokban belemorzsoljuk a fetát.
  5. Spatulával összeforgatjuk, hogy ne törjön össze.
  6. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, egyenletesen elsimítjuk a masszát.
  7. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 40-45 percig sütjük, míg a teteje szép aranybarna lesz. (tűpróba!)
  8. Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, kockákra vágva szeleteljük.




2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, finom lehetett! És ezzel a friss salátával még ízletesebb, könnyedebb lehetett. Igazi nyári eledel!
    A sajtos finomságokat szerintem mindenki szívesen elfogadja, nekünk is ízlene, az biztos 😃. A feta sajtot is nagyon szeretjük. Erdélyből mindig szoktunk hozni telemea sajtot, ami nagyon hasonlít a görög fetára. Csak sajnos amit idén a júniusi nyaralásunkkor hoztunk Torockóról telemeát már elfogyott. Igaz már eltelt azóta két hónap....

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Katika, nekünk nagyon ízlett. Másnap hidegen talán még finomabb volt, addigra jól összeértek az ízei. A sajtok nálunk is nagyon gyorsan fogynak, minden változatát szeretjük.

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!