Egy könnyed nyári sertésbőr snack, ami meccsnézéshez, baráti vagy családi beszélgetéshez kihagyhatatlan egy nagy korsó jéghideg sör kíséretében. Nálunk nem annyira elterjedtek az ilyesféle ropogtatnivalók, de pl. az USA-ban nagyon népszerűek. A legjobb benne, hogy nem kell órákat várni az elkészültére, a bőr mégis istenien ropogósra sül. Legjobb még langyosan elfogyasztani, de ha marad belőle még másnap is nyugodtan kínálható, nem puhul vissza. A receptben nem írtam pontos mennyiségeket, mert ez családfüggő. A nagyszemű, durva só használata viszont fontos, mert az nem tud elolvadni a sütési idő alatt, így nem lesz sós a végeredmény ill. kivonja a bőrből a nedvességet. Az ízesítést kedvünkre variálhatjuk, de ne fűszerezzük túl, hogy érvényesülni tudjon a pörc íze is.
Röfi ropi
Hozzávalók:
- kb 50 dkg sertésbőr
- nagyszemű só
- 2-3 ek ecet
fűszerezés:
- só
- fokhagymapor
- füstölt paprika
Elkészítése:
- A sertésbőrt feldaraboljuk, alufóliával kibélelt tepsibe tesszük bőrös részével felfelé.
- Minden nedvességet leitatunk róla.
- Rásimítjuk a nagyszemű sót, hogy mindenütt teljesen befedje.
- Rárakunk egy másik tepsit, lenyomatjuk vele a bőröket.
- 250°C-ra előmelegített sütőbe toljuk 15 percre.
- Leszedjük a sót, a bőröket lekenjük ecettel, csíkokra vágjuk
- Visszatoljuk a sütőbe, addig sütjük, míg szép habos, hólyagos nem lesz és aranybarnára sül.
- Ízlés szerint fűszerezzük.
De nagyon guszta, most a legszívesebben beleharapnék 😊. Nagyon fincsi lehet!
VálaszTörlésSajnos már mind elrágcsáltuk, nekünk is nagyon ízlett.
TörlésEz nekem újdonság, sosem hallottam ilyesmiről, de jól hangzik. Jól értem, hogy sütés közben végig két tepsi van. Egyik a bőrökön?
VálaszTörlésIgen Ani jól érted. Mikor a sót leszedtük és visszatoljuk a sütőbe, akkor már nem kell rá a másik tepsi. Hihetetlen habosra és ropogósra pirul.
Törlés