2024. október 29., kedd

Sütőtökös hummusz

 












A sütőtök nem csak krémlevesnek, lekvárnak, süteménybe rejtve vagy megsütve nagyszerű csemege, de hummuszhoz keverve finom őszi nassolnivaló válik belőle. Aki egyszer megszerette a hummuszt az könnyen függővé tud válni. A sütőtök ad neki egy édes, krémes alapot, a melengető keleties fűszerek pedig életre keltik az ízeket. Kenhetjük pirítósra, de mártogatósként is isteni finom. Mutatós, kellemes kiegészítője lehet Halloween partyknak, őszi buliknak. Gyors, egyszerű, pénztárcabarát recept, aki egyszerre sós és édes ízekre vágyik, szeretni fogja. 

Sütőtökös hummusz


Hozzávalók:

  • 1 doboz (400 gr) csicseriborsó konzerv
  • 20 dkg sült sütőtök
  • 2 ek tahini
  • 2 g fokhagyma
  • 1,5 ek citromlé
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1/4 tk pirospaprika
  • 1 tk só
  • 2-3 ek olívaolaj
  • kevés cayenne bors (opcionális)

Elkészítése:

  1. A csicseriborsót leszűrjük, átöblítjük, lecsepegtetjük.
  2. Késes aprítóba tesszük, a többi hozzávalóval simára turmixoljuk.
  3. Ha túl sűrű lenne kevés vízzel vagy a csicseriborsó félretett levével lazíthatjuk.
  4. A krémet tálkába kanalazzuk, megcsíkozzuk, hogy úgy nézzen ki, mint a sütőtök, szárnak egy darabka uborkát vágunk.
  5. Chipsszel, pirított pitával, sós keksszel, friss pirítóssal és zöldségekkel fogyaszthatjuk.

TIPP:  tetejét megszórhatjuk gránátalmamaggal, pirított tökmaggal.
 



4 megjegyzés:

  1. Sosem ettem még hummuszt, egyszer ki kéne próbálnom. Nagyon guszta a tied, ötletes megoldás az uborkával 😀. Nagyon finom lehetett a zöldségekkel, a pitával, keksszel...
    A tahinit is te csináltad?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszer tényleg meg kellene kóstolnod. Én azért készítem házilag, mert a boltiak nem ízlenek. A tahinit is én készítem, mert nekem nem gazdaságos a nagy kiszerelés. A szezámmagot száraz serpenyőben kicsit megpirítom, cutterben pár percet pörgetem, hozzáöntöm az olívaolajat és azzal krémesre eldolgozom. Persze nem lesz olyan egynemű, mert kis mennyiséget a robotgép nem tud simára dolgozni, de amikor hozzáadom a csicseriborsót és azzal tovább turmixolom, akkor már szépen eldolgozódik benne a darabosság. Én nagyon szeretem, sokszor készítek reggelire, uzsonnára.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen Nea a válaszodat, nem ígérem hogy azonnal, de egyszer ki fogom próbálni 😀.

      Törlés
    3. Örülök neki, majd várom, hogy hogy ízlik.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!