Nagyon meleg van, de enni azért kell. Nekünk ilyenkor a hideg kovászos uborka magában, a jeges nyalánkságok és a pincehideg gyümölcslevesek esnek a legjobban. Nem tudom Görögországban létezik-e ez a leves vagy csak az egyik alkotóeleméről, a görögdinnyéről kapta a nevét, de mindenesetre irtó hamar elkészíthető és még a tűzhelyet sem kell igénybe venni hozzá. Itt a nyári gyümölcsözön, épp időszerű az elkészítése, és még az is jó benne, hogy aszerint válogathatjuk össze a gyümölcsöket, hogy mit szeretünk. Ha csak csupa édes gyümölcs kerül bele, akkor kevéske citromlével tehetjük pikánsabbá, ha gyerekek nem esznek belőle, akkor pedig egy-két evőkanálnyi rummal vagy triple-sec-el is megbolondíthatjuk. Könnyed, kellemesen üdítő leves.
Elkészítési idő: 10 perc
Pihentetés: 2-3 óra
Görög gyümölcsleves
Hozzávalók:
- 1 liter 100%-os narancslé
- 2 dl habtejszín
- 1 cs vaníliás cukor
- ízlés szerint porcukor vagy méz
- gyümölcsök vegyesen
pl.: görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye, meggy, málna, áfonya, szeder, nektarin, sárgabarack, őszibarack, banán, ribizli, ananász, narancs, kivi, körte
Elkészítése:
- A narancslevet egy edénybe öntjük, a tejszínt vékony sugárban, állandó keverés mellett öntjük hozzá, vigyázva, hogy ki ne csapódjon, ízlés szerint édesítjük.
- Beletesszük a felaprított gyümölcsöket.
- Jól behűtve tálaljuk.
Isteni:) Kérek :)
VálaszTörlésKüldök!
TörlésEbben a melegben pont jól esne...Nagyon guszta és még főzni sem kell. Görögdinnyét még sosem tettem levesbe,biztos nagyon finom. Szép fotók!
VálaszTörlésKöszönöm! Igen a görögdinnye jól passzolt ebbe a főzés nélküli gyümölcslevesbe.
TörlésIsteni ez a leves is :) Nálunk ma éppen köszméte leves a soros :)
VálaszTörlésAndi, az is nagyon finom lehet.
TörlésSzámtalan gyümölcslevest csinálok,de így még sosem próbáltam,nem is ismertem,úgyhogy épp itt az ideje elkészíteni:))Amúgy szerintem is teljesen felesleges a gyümölcsöket főzni,én csak a meggyet meg az almát szoktam kissé főzni,a legtöbb gyümölcsöt nyersen összeturmixolom nat.joghurttal,fahéjjal,kevés cukorral v.mézzel.
VálaszTörlésKovászos uborkából is lehet levest készíteni,nem próbáltad?Mi azt is nagyon szeretjük a melegebb napokon:)
Én sem szeretem az agyonfőzött gyümölcsöket, a "főzős" levesekbe is csak az utolsó pillanatokban rakom bele. Nyáron ki kell használni, hogy van friss, nap érlelte gyümölcs. Látod én meg a kovászos uborka levesről nem hallottam még. Jó szomjúság csillapító lehet. Ki is kell próbálnom, ha beérik az uborkám.
TörlésNagyon klassz fotók ,biztos fincsi.Èn úgy tudom a görögdinnye elnevezés nem Görögországra utal,hanem a görgésre,gurulàsra :)
VálaszTörlés