Holnap már hivatalosan beköszönt a csillagászati ősz és megkezdődik a szüret időszaka. Ilyenkor a konyhában is előtérbe kerülnek a szőlővel, borral készült ételek. Kedvem támadt egy kis szőlős édességre, így elkészítettem ezt a látványos krémsajttortát. Csak a tésztát kell sütni, majd kihűlés után megtölteni egy lágy pudingos, mascarponés főzött krémmel, végül megdíszíteni a színes szőlőszemekkel. Néhány óra pihentetés után már fogyaszthatjuk is. Nekem nem volt megfelelő méretű gyümölcstorta formám, így kapcsos tortaformában készítettem, tésztából kis peremet húzva az oldalára. Könnyed, mutatós, gyorsan elkészíthető desszert. Sajnos a töltelék lágysága miatt még hűtés után sem szeletelhető túl szépen, - vagy csak nekem nem sikerült - de most nem is ez volt a fő szempont. Gyorsan elfogyott.
Szőlős krémsajttorta
Hozzávalók:
23 cm-es gyümölcstorta formához
tészta:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 1 tojás
- csipet só
krém:
- 2,5 dl tej
- 1 cs tejszínes pudingpor
- 15 dkg mascarpone
- 8 dkg cukor
- 1/2 citrom leve
tetejére:
- 50 dkg nagyszemű szőlő (piros és zöld)
- 1 tasak színtelen tortazselé
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a többi hozzávalóval sima tésztává gyúrjuk. (ha kemény, kevés tejszínt adhatunk még hozzá.)
- A tésztát fóliába csomagolva 30 percet pihentetjük a hűtőben.
- Lisztezett deszkán kinyújtjuk, kibélelünk vele egy tortaformát.
- Az alját villával megszurkáljuk.
- A tésztát betoljuk a sütőbe, 15 percet sütjük, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- Közben elkészítjük a krémet: a tejet felforraljuk a cukorral, hozzáadjuk a kikevert pudingport, összefőzzük, gyakori kevergetés mellett kihűtjük.
- Belekeverjük a lágy mascarponét és a citromlevet.
- A tésztát megtöltjük a krémmel.
- A megmosott, leszárított szőlőszemeket félbevágjuk, kimagozzuk, majd rárakosgatjuk a krémre
- A tortazselét az előírásnak megfelelően elkészítjük, ráöntjük a torta tetejére.
- Dermedésig, 1-2 órára a hűtőbe tesszük.
A gyümölcsös tányérkát és poharat a SütniFőzni webáruház biztosította.
forrás: Kiskegyed konyhája
Ez nagyon finom lehetett! Szépen kidíszítetted a tetejét, főleg a piros szőlők tetszenek, olyan szép üde színűek :-) Csodálatos fotókat készítettél róla, mint mindig mindenről :-)
VálaszTörlésKöszönöm, aranyos vagy!
VálaszTörlésCsodaszép lett!
VálaszTörlésKöszönöm Ani, igyekeztem, bár a torták sajnos nem az erősségeim.
Törlés