2017. szeptember 20., szerda

Szőlős krémsajttorta













Holnap már hivatalosan beköszönt a csillagászati ősz és megkezdődik a szüret időszaka. Ilyenkor a konyhában is előtérbe kerülnek a szőlővel, borral készült ételek. Kedvem támadt egy kis szőlős édességre, így elkészítettem ezt a látványos krémsajttortát. Csak a tésztát kell sütni, majd kihűlés után megtölteni egy lágy pudingos, mascarponés főzött krémmel, végül megdíszíteni a színes szőlőszemekkel. Néhány óra pihentetés után már fogyaszthatjuk is. Nekem nem volt megfelelő méretű gyümölcstorta formám, így kapcsos tortaformában készítettem, tésztából kis peremet húzva az oldalára. Könnyed, mutatós, gyorsan elkészíthető desszert. Sajnos a töltelék lágysága miatt még hűtés után sem szeletelhető túl szépen, - vagy csak nekem nem sikerült - de most nem is ez volt a fő szempont. Gyorsan elfogyott.  

Szőlős krémsajttorta

Hozzávalók:
23 cm-es gyümölcstorta formához

tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojás
  • csipet só

krém:

  • 2,5 dl tej
  • 1 cs tejszínes pudingpor
  • 15 dkg mascarpone
  • 8 dkg cukor
  • 1/2  citrom leve

tetejére:

  • 50 dkg nagyszemű szőlő (piros és zöld)
  • 1 tasak színtelen tortazselé

Elkészítése:


  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a többi hozzávalóval sima tésztává gyúrjuk. (ha kemény, kevés tejszínt adhatunk még hozzá.)
  3. A tésztát fóliába csomagolva 30 percet pihentetjük a hűtőben.
  4. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, kibélelünk vele egy tortaformát.
  5. Az alját villával megszurkáljuk. 
  6. A tésztát betoljuk a sütőbe, 15 percet sütjük, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  7. Közben elkészítjük a krémet: a tejet felforraljuk a cukorral, hozzáadjuk a kikevert pudingport, összefőzzük, gyakori kevergetés mellett kihűtjük.
  8. Belekeverjük a lágy mascarponét és a citromlevet.
  9. A tésztát megtöltjük a krémmel.
  10. A megmosott, leszárított szőlőszemeket félbevágjuk, kimagozzuk, majd rárakosgatjuk a krémre
  11. A tortazselét az előírásnak megfelelően elkészítjük, ráöntjük a torta tetejére.
  12. Dermedésig, 1-2 órára a hűtőbe tesszük.

A gyümölcsös tányérkát és poharat a SütniFőzni webáruház biztosította.


forrás: Kiskegyed konyhája






4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom lehetett! Szépen kidíszítetted a tetejét, főleg a piros szőlők tetszenek, olyan szép üde színűek :-) Csodálatos fotókat készítettél róla, mint mindig mindenről :-)

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Köszönöm Ani, igyekeztem, bár a torták sajnos nem az erősségeim.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!