Most, hogy ennyire hidegre fordult az idő, muszáj volt egy csinos, hangulatjavító tortát sütnöm. Télen tobzódunk a citrusfélékben, így a hétvégi piacozáskor néhány szem vérnarancs is landolt a kosaramban, így adta magát, hogy narancsos torta készüljön. Mégpedig egy fordított torta, melyhez alulra kell rétegezni a gyümölcsöt, ráönteni a tésztát, majd sütés után megfordítani, így a gyümölcsös rész kerül majd felülre. Még sosem sütöttem vérnarancsból süteményt, de a végeredmény nagyon ízlett. Finom, édeskés volt a gyümölcs, kicsit tartottam tőle, hogy a héj alatti rész miatt keserű lesz, de szerencsére csak egy enyhén fanyar ízvilág maradt meg belőle sütés után. Elképesztően látványos, nyárias hangulatú, ízletes torta kerekedett belőle. Az olvasztott vajtól és a selymes görög joghurttól omlós, szaftos lett a tészta. Aki szereti a narancsot és a kissé fanyar ízvilágot, annak jó választás lesz ez a torta.
Vérnarancs torta
Hozzávalók:
22 cm-es tortaformához
tészta:
- 15 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- csipet só
- 2 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 tk vanília aroma
- 2 (sima) narancs reszelt héja
- 1 (sima) narancs kifacsart leve
- 10 dkg olvasztott vaj
- 3 ek görög joghurt
- 1 ek vaj
- 2 ek barnacukor
- 2 vérnarancs
Elkészítése:
- Sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A vajat megolvasztjuk, félretesszük hűlni.
- A lisztet összekeverjük a sütőporral, szódabikarbónával, csipet sóval.
- A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a vanília aromával.
- A lisztet beleforgatjuk a tojásos masszába, hozzáreszeljük a narancshéjat, hozzáadjuk a kifacsart narancslevet, az olvasztott vajat, joghurtot.
- Robotgéppel sima tésztává keverjük.
- Az 1 evőkanál vajat összeolvasztjuk a barnacukorral, tapadásmentes - vagy szilikonos sütőpapírral bélelt - tortaforma aljába öntjük egyenletesen eloszlatva. (a tortaformát kívülről alufóliával körbebugyolálhatjuk, ha véletlenül kifolyna a vajas cukor, ne a sütőbe csepegjen)
- A vérnarancsokat felszeleteljük, elrendezzük a tortaforma alján.
- Ráöntjük a tésztát, előmelegített sütőben kb 40 perc alatt készre sütjük. (sütőfüggő, tűpróba!)
- 5 percig a tortaformában pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
TIPP: 1 gombóc vaníliafagylaltot vagy tejszínhabot is kínálhatunk hozzá.
Nagyon jól néz ki a tortád, és persze nagyon finom lehet! Gyönyörű a színe! Ilyen fordított tortát még nem sütöttem, de már régóta gondoltam rá, hogy ki kéne próbálni :-)
VálaszTörlésÉn is sütöttem narancsos tortát, még a hónap elején. A következő feltöltésem az lesz :-)
Nem nehéz, csak próbáld ki nyugodtan. Várom a tortád receptjét, én nagyon szeretem a gyümölcsös sütiket.
VálaszTörlésAz enyém ilyen lett :-)
Törléshttp://katalin-konyha.blogspot.hu/2018/02/narancsos-turotorta.html
Megnéztem, szuper lett!
Törlés