Pihe-puha tésztájú túrós zsemlét készítettem ma. Hetek óta túrós batyura vágytam, de nem volt időm elkészíteni, így egyik reggel munkába menet gondoltam, hogy veszek egyet az útba eső közértben. Sajnos a mindenféle válság már a péksüteményeket is (rég) elérte, alig tenyérnyi méretűek, - de annál drágábbak - szinte elvesznek az apró papírzacskóban. Ezen bosszankodva elhatároztam, hogy sütök én olyan nagyot és finomat otthon, amilyet régen is árultak. Aztán a neten kutakodva belefutottam ebbe a receptbe, a leírást olvasva és a videót megnézve jónak tűnt, így a batyuból zsemlék lettek. A formázása nem bonyolult, de kicsit időigényes, cserébe viszont tényleg finom és dekoratív édességet kapunk. Az eredeti receptben lévő töltelék nekem nem volt megnyerő - túró összekeverve baracklekvárral - így megalkottam hozzá a saját töltelékemet. Mikor kisültek, szép nagyok és pufik lettek, ezeket aztán rögtön észre lehet venni és túró is van bennük bőven.
A recept innen, megnézhető a formázás is.
Túrós zsemlék
Hozzávalók:
tészta:
- 2,5 dl meleg tej
- 11 gramm porélesztő
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 8 dkg puha vaj
- 1 tk só
- 60 dkg liszt
töltelék:
- 25 dkg túró
- 2 ek cukor
- 1 cs bourbon vaníliás cukor
- 2 csapott ek búzadara
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- csipet só
teteje kenéséhez:
- 1 tojássárgája
- 1 ek tej
Elkészítése:
- A meleg tejet egy nagy tálba öntjük, beleszórjuk a porélesztőt, cukrot, összekeverjük, főliával lefedve 10-15 percig állni hagyjuk.
- Hozzákeverjük a tojásokat és a sót.
- Hozzáöntjük a liszt felét, összekeverjük, egy ragacsos masszát kapunk.
- Hozzáöntjük a liszt másik felét, lágy, ruganyos tésztát gyúrunk belőle.
- A végén hozzágyúrjuk a puha vajat is.
- A tésztát kivesszük a tálból, jól átgyúrjuk, gombóccá formázzuk.
- Tiszta tálba téve fóliával letakarjuk, 1 órát kelesztjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket: a túrót villával kicsit összetörjük, hozzákeverjük a sót, búzadarát és a cukrokat, belereszeljük a citrom héját.
- Összekeverjük, állni hagyjuk.
- A megkelt tésztából kinyomjuk a levegőt, néhány mozdulattal átgyúrjuk.
- A tésztát kettévágjuk, 2 rudat sodrunk belőle, melyeket 6-6 egyenlő részre osztunk, kigombócozzuk.
- A gomócokat lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, minden oldalát a közepe felé behajtjuk, másik oldalára átfordítjuk.
- Középre halmozunk 1 teáskanálnyi tölteléket, sarkait összefogjuk, széleit jól összenyomkodjuk.
- Az összenyomkodott részekkel lefelé a batyukat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
- Letakarva 10-15 percig kelesztjük.
- Tetejét megkenjük a felvert tejes tojással.
- Előmelegített 180°C-os sütőben kb 20-25 percig sütjük.
- Még melegen meghintjük porcukorral.
Nagyon tetszik guszta! A videót megnéztem valóban nagyon légies a tésztája finom lehet!
VálaszTörlésNagyon jól lehetett a tésztájával dolgozni és formázni sem volt nehéz. Így kicsit különlegesebb, mint a hagyományos túrós batyu és langyosan nem bírtuk abbahagyni az evését.
TörlésNagyon guszták lettek, és hogy milyen finomak lehettek, el tudom képzelni. Nagyon jól néz ki a megformálása! Most megelőztél vele 😊, mert én is kinéztem magamnak ezt a formázást, de az egy sós változat lenne, azt hiszem a Pinteresről. Már jó ideje kikészítettem magamnak a receptet, de még nem jött össze....
VálaszTörlésTudom, hogy van ez, annyi jó recept csábítja az embert, egyszer biztosan sor kerül majd erre is.
TörlésGyönyörűek lettek. Bizony, ezeken van mit harapni! A tölteléket sem sajnáltad. Így az igazi.
VálaszTörlésBizony ez nem "ipari" méret volt, remélem sort tudok majd keríteni az elkészítésére máskor is.
Törlés