2022. június 5., vasárnap

Cseresznyés pite mézes mandulával

 













A pitékben (is) az a jó, hogy nagyon sokféle képen variálhatók. Egy azonban közös bennük, hogy rengeteg gyümölccsel finomak igazán. Már érik a cseresznye is, igazán jó ízűt sikerült vásárolnom a kedvenc piacomon. A puha kelt tésztához nagyon jól passzolnak a nyári lédús, zamatos gyümölcsök, most került rá egy ropogós morzsás réteg és édes-mézes mandula is, hogy teljes legyen az ízhatás. Egy szeletnél nem lehet megállni, mert nagyon eteti magát. Meggyel, bogyós gyümülcsökkel, mirelitből vagy befőttből is elkészíthető.        


Cseresznyés pite mézes mandulával

kb 37x40 cm-es tepsihez

Hozzávalók:

kelt tészta:

  • 7 dkg vaj vagy margarin
  • 2,5 dl tej
  • 4 dkg friss élesztő
  • 7 dkg cukor + 1 ek. az élesztőhöz
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 tojás

tetejére:

  • 1,5 kg cseresznye
  • 7 + 7 dkg vaj vagy margarin
  • 12 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 ek méz
  • 10 dkg mandulapehely
  • 3 ek tej

Elkészítése:

  1. A vajat megolvasztjuk, hozzáöntjük a tejet.
  2. Az elmorzsolt élesztőt 1 ek cukorral elkeverjük.
  3. A liszthez adjuk a sót, cukrot, tojást, reszelt citromhéjat, összekeverjük, hozzáöntjük a vajas-tejes keveréket és az élesztőt, robotgéppel spiráljával hólyagosra keverjük.
  4. Letakarva, meleg helyen 30-40 percig kelesztjük.
  5. 7 dkg vajat/margarint megolvasztunk, kicsit kihűtjük, 7 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és a liszttel morzsalékosra összekeverjük.
  6. A megkelt tésztát vajjal/margarinnal kikent tepsibe nyújtjuk.
  7. Letakarva meleg helyen további 15 percig kelesztjük.
  8. 7 dkg vajat/margarint megolvasztunk a maradék cukorral és 2 evőkanál mézzel.
  9. Beleszórjuk a mandulát, kevergetve kicsit melegítjük, hozzáadjuk a tejet, rövid ideig hűlni hagyjuk.
  10. A tésztára szórjuk a kimagozott cseresznyét, egyenletesen meghintjük a morzsalékos tésztával.
  11. Előmelegített 200°C-os sütőben kb 10 percig sütjük.
  12. Rákanalazzuk a  mézes mandulát és további 15 perc alatt készre sütjük.
  13. Langyosan, tejszínhabbal kínáljuk.
       



2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, szívesen megkóstolnám! Nagyon fonom lehetett 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az volt. Szívesen megkínáltalak volna.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!