2023. augusztus 25., péntek

Mutabal (arab padlizsánkrém)

 
















Jó néhány éve már, hogy egy kolleganőm jóvoltából megismerkedtem az erdélyi padlizsánkrémmel. Rögtön rajongásom tárgya lett az első kóstolás után. Azóta rendszeresen készítem, télen-nyáron, mert annyira szeretem, persze az évek során némi módosításon is átesett, saját ízlésemre formálva. Nyáron, ha tehetem grillen sütöm meg, - ilyenkor nagyobb mennyiséget, mert fagyasztok le belőle a téli hónapokra is - de ha éppen nem grillezünk, akkor a tűzhely platniján égetem szenesre, így lesz meg az egyedi, mély füstös íze. Kipróbáltam a közel-keleti konyha padlizsánkrémjét, mely sült padlizsánból, tahiniből, fokhagymából, joghurtból, citromléből áll. Nagyon népszerű étel a levantei régiókban, (Libanon, Szíria, Palesztina) általában előételként fogyasztják. Az otthonok konyháiban és az éttermekben is alapvető kínálat lett. Én hagytam a hűtőbe állni másfél napot, hogy az ízek jól összesimulhassanak. Nagyon finom, füstös, krémes mártogatós lett, amihez én most naan kenyeret sütöttem, de lehet kínálni hozzá pitát, chipszet, sós kekszet, zöldségeket,  kenhetjük pirítósra is. Gránátalma helyett megszórhatjuk pirított fenyőmaggal és nagyon jól illik hozzá még a sumac íze is, de az nem volt most nekem. Részemről meg van az újdonsült padlizsán-szerelem.         


Mutabal (arab padlizsánkrém)

Hozzávalók:

  • 2 nagy vagy 3 kisebb padlizsán
  • 3 g zúzott fokhagyma
  • 3 ek tahini (szezámpaszta)
  • 2,5 dl görög joghurt
  • 1-2 ek citromlé vagy ízlés szerint

díszítéshez:

  • gránátalma magok
  • mentalevél (elhagyható vagy helyettesíthető petrezselyemmel)
  • kevés olívaolaj

Elkészítése:

  1. A padlizsánokat tűzhely tetején, grillen vagy sütőben megsütjük.
  2. Letakarva kicsit hagyjuk a gőzében állni, majd eltávolítjuk a héját.
  3. A padlizsán húsát fa késsel felaprítjuk, ha krémesebben szeretjük, akkor robotgépbe tesszük és krémesítjük.
  4. Hozzáadjuk a fokhagymát, sót, tahinit, citromlevet, joghurtot, összekeverjük.
  5. Egy tálkára öntjük, néhány órára a hűtőbe tesszük.
  6. Tálalás előtt meglocsoljuk olívaolajjal, gránátalma magokkal és mentalevelekkel dísztjük.  




4 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Nem a megszokott ízvilág, de valóban finom.

      Törlés
  2. Finom, különleges ízek, guszta tálalás, nagyon szuper!
    Mi 2005. óta ismerjük a padlizsánkrémet, mikor először Erdélyben jártunk. Én csak egyszerűen, sóval, borssal és majonézzel szoktam kikeverni, egy hagyma apróra vágva, kevéske olajon kicsit megdinsztelve, ez jön még hozzá. Aztán pirítósra kenve.
    Mi is teszünk el télire padlizsánt, megsütve, összepépesítve aztán lefagyasztva.
    A tiedet szívesen megkóstolnám a guszta kis kenyérkéiddel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is pont így készítem, de én szeretem a fokhagymát is benne. A majonéz elmaradhatatlan, kicsit lágyít az ízén. Szerintem az egyik legfinomabb kence.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!