2023. december 20., szerda

Fahéjas, kardamomos sütipecsétes keksz










Ahogy a karácsonyi kiszúróformák között keresgéltem kezembe akadtak a tavaly vásárolt sütipecsétek, amit a múlt évben már nem volt idő kipróbálni. Gondoltam, hogy akkor legalább idén "felavatom" őket. Többféle mintám is van, de mivel a rénszarvasok abszolút kedvenceim, így most egy csordányi rénszarvas mintás kekszet sütöttem elsőnek. Sütipecsétes keksz esetén nagyon lényeges, hogy jó legyen a tészta, különben sütéskor eltűnik belőle a minta és hiába szorgoskodtunk azon, hogy mintás kekszet süssünk. Ez a tészta tökéletesen megtartja a mintát, de néhány szabályt ajánlatos betartani hozzá, amit lentebb leírtam. Finoman fűszeres, omlós ropogtatnivaló. Kár, hogy az illatot nem tudom közvetíteni,  volt benne egy kis ünnepi misztikum és porhintésnyi varázslat, ahogy a karácsony illat belengte a házat.      
     

Fahéjas, kardamomos sütipecsétes keksz 

kb 30-35 db-hoz


Hozzávalók:

tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 12,5 dkg hideg vaj (!)
  • 1 tojás
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1/2 tk őrölt kardamom
  • csipet só


Elkészítése:


  1. A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a csipet sót és a fűszereket.
  2. Belemorzsoljuk a kis kockákra vágott hideg vajat, hozzáadjuk a tojást, összegyúrjuk.
  3. A tésztát golyóvá formázzuk, fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük legalább 1 órára, de még jobb, ha többet tud állni.
  4. A tésztát kettévágjuk, azt a felét, amelyikkel épp nem dolgozunk, visszatesszük a hűtőbe, hogy a vaj ne olvadjon meg.  
  5. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, sütipecséttel megpecsételjük, kiszaggatjuk. (a leeső részeket vagy újból összegyúrjuk és újra hűtjük vagy csak süssük ki minta nélkül)
  6. Előmelegített sütőben 180°C-on, sütőtől függően kb 8-12 percig sütjük. (gyakran nézzünk rá, nehogy megégjen vagy kiszáradjon, akkor jó, ha a szélei kicsit barnulni kezdenek)
  7. A kekszeket rácson hagyjuk kihűlni, fogyasztásig jól záródó fém dobozban tároljuk.

TIPPEK:
  1. A gyúródeszkát alaposan lisztezzük be, hogy ne ragadjon le a tészta.
  2. A sütipecsétet is lisztezzük be, de rázzuk le róla a felesleget.
  3. A tésztát egyenlő vastagságúra nyújtsuk, de ne legyen túl vékony, mert akkor könnyen megég. 
  4. A pecsétet jól nyomjuk bele a tésztába, lisztezett formával szaggassuk ki.
  5. Csak a hideg tésztában marad meg élesen a minta.



4 megjegyzés:

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!